Коли захопили вітер: більшість підприємств відновлюваної енергетики опинилися в окупації рф

23.06.2022
Коли захопили вітер: більшість підприємств відновлюваної енергетики опинилися в окупації рф

Об’єкти ВДЕ на окупованих територіях практично зупинили свою діяльність через пошкодження трансформаторних підстанцій та ліній електропередачі (Фото: Green Post)

Із початком повномасштабної війни рф проти України значних збитків зазнав вітчизняний сектор відновлюваної енергетики.

 

Російські агресори вивели з ладу понад 50% теплових потужностей, 30% сонячної та понад 90% вітрової генерації. Видобуток газу впав приблизно на 12-15%.

    

«Майже 650 тис. споживачів не мають доступу до електроенергії, а понад 180 тис. домогосподарств без газопостачання. Майже 5% встановлених генеруючих потужностей зруйновано. Крім того, 35% потужностей, що генерують, зараз перебувають на окупованих територіях», — сказав міністр енергетики Герман Галущенко, зазначивши, що зараз Україна отримує значну підтримку від світової спільноти.

 

А отже, частка чистої енергії (атомна, гідро-, вітрова, сонячна, біогенерація) в енергобалансі України на початку червня сягнула 87,4%. За цим показником Україна перебуває на одному рівні, інколи ж навіть перевищує відповідні показники країн ЄС.
    

При цьому виробники електроенергії з відновлюваних джерел (ВІЕ) зменшили обсяги відпуску енергії у квітні-травні на 30% порівняно з аналогічним періодом 2021 року, повідомив заступник гендиректора держпідприємства «Гарантований покупець» Геннадій Іванов.

 

«Суттєво знизився саме відпуск вітрових станцій. Але ми не маємо інформації, з яких саме причин. Ми можемо здогадуватися, що їх відключили з метою безпеки або пошкоджені, але виробники нас про це не інформують», — додав Іванов.
    

Екскерівник Міненерго Ольга Буславець стверджує: близько чверті встановленої потужності ВДЕ перебуває на тимчасово окупованих територіях. Особливо складна ситуація з вітровими станціями, понад 75% встановленої потужності яких перебувають на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей.

 

Об’єкти ВДЕ на окупованих територіях практично зупинили свою діяльність через пошкодження трансформаторних підстанцій та ліній електропередачі, загроз для персоналу та перешкоджання доступу на об’єкти.
    

Фіксується розкрадання окупантами обладнання на захоплених станціях.
    

Так, за її словами, декілька вітрових турбін згоріли внаслідок влучення в них снарядів, зруйновано біоенергетичні потужності та сонячні електростанції. Наприкінці травня ракетою частково було зруйновано сонячну електростанцію під Харковом, яка була побудована лише два роки тому. Як наслідок, частка «зелених» електростанцій зменшилася вдвічі порівняно з показниками минулого року.
    

Також у країні на третину (щодо довоєнних планових показників) знизилися споживання та рівень розрахунків на ринку електричної енергії. Все це призвело до зменшення доходів Укренерго та відповідної виплати «ГарПоку», за рахунок якої здійснюється оплата «зеленої» енергії та виплата старих боргів держави перед виробниками ВДЕ. У результаті підприємствам бракує грошей навіть задля забезпечення поточної діяльності.
    

«Хочу наголосити ще й на такій незрозумілій для мене «справедливості» стосовно «зеленої» енергетики. Електроенергія у виробників ВДЕ купується за ціною від 0,5 грн/кВт/год (для вітрових станцій) до 2,45 грн/кВт/год (для біомаси). При цьому середня ціна на ринку «на добу вперед» у березні–травні 2022 року становила близько 2,3 грн за кВт/год», — написала Буславець у своїй соцмережі, пояснивши: реальні доходи держави від продажу «зеленої» енергії значно вищі, ніж обсяг сплачених виробникам ВДЕ коштів.
    

При цьому колишній міністр нагадує: відновлювану енергетику побудовано в основному за рахунок залучення кредитів державних банків та міжнародних фінансових організацій. Рівень поточних виплат дозволяє обслуговувати ці кредити.

 

«Звичайно, зважаючи на війну, кредитори поки що з розумінням ставляться до такої ситуації, але очевидно, що в найближчій перспективі питання розрахунків за кредитами буде знову у фокусі уваги відповідних фінансових інститутів», — вважає Буславець. А отже, наслідком такої перспективи може стати банкрутство підприємств ВДЕ.
    

Загострилася і стара проблема ринку відновлюваної енергетики — енергетичні небаланси. Вона загострилася через те, що держ­підприємства, які керують роботою ринку електроенергії, на свій розсуд переглянули формули, відповідно до яких виробники несуть прямі фінансові зобов’язання.

 

Як наслідок, на думку експертів, деякі виробники отримують по 70% небалансів, і після перемоги матимемо ситуацію, коли не те що про доходи, а й про вихід на нуль не можна буде говорити.
    

Натомість, на думку експертів, Україна може залучити близько 35-40 млрд євро приватних інвестицій для реалізації програми збільшення потужності відновлюваних джерел енергії до 30 ГВт до 2030 року.
    

«Коли ми говоримо про цю ініціативу, йдеться не тільки про будівництво сонячних та вітроелектростанцій — це також великі інвестиції в системи передачі, у системи зберігання енергії. Це, зокрема, будівництво потужностей з виробництва зеленого водню. Згідно з нашими оцінками, це коштуватиме від 35-40 млрд євро. Але ми говоримо про приватний капітал», — повідомив генеральний директор ДПЕК Максим Тимченко, заявивши, що глобальні енергетичні компанії виявляють великий інтерес до проєкту, але для реалізації програми потрібна також підтримка західних урядів та міжнародних інституцій.
    

«Ми бачимо величезний інтерес від глобальних міжнародних компаній узяти участь у цьому плані, і що нам треба, так це політичні гарантії від наших іноземних партнерів — урядів та інституцій. Я вірю, що приватний капітал готовий прийти до України, але потрібні гарантії політичних ризиків», — додав Тимченко.