Коли стрункість нездорова: про що може сигналізувати різке схуднення

16.06.2022
Коли стрункість нездорова: про що може сигналізувати різке схуднення

Надто стрімка втрата ваги може бути «тривожним дзвіночком». (Фото з сайту newsdaily.org.ua.)

Багато хто, мріючи про струнку фігуру, ставить перед собою завдання схуднути.

 

Однак, коли зайві кілограми починають зникати підозріло швидко, це має насторожити. Стрімке схуднення, як стверджують лікарі, зазвичай сигналізує про серйозні проблеми в організмі.


Різке схуднення (на 5 відсотків і більше) пов’язане з хворобами. Про це свідчать дані медичних досліджень.

 

У більшості випадків стрімку втрату ваги супроводжують порушення в роботі нервової або серцево-судинної системи. Нерідко різке схуднення спричиняє порушення терморегуляції і водно-сольового балансу організму.


Якими можуть бути причини різкого схуднення? Лікарі виокремлюють кілька основних.


Нерегулярне харчування. В такому випадку варто уважніше переглянути свій раціон. Можливо, ваш організм недоотримує тих корисних речовин, яких потребує. В такому разі станеться виснаження, яке призведе до втрати здоров’я.


Порушення метаболізму. Це одна з найпоширеніших причин різкого схуднення. Збій в обмінних процесах, своєю чергою, відбувається внаслідок травм, опіків, захворювання щитоподібної залози, злоякісних новоутворень.


Гострі та хронічні інфекції. Причинами різкої втрати ваги можуть бути кишкові інфекції, сифіліс, туберку­льоз, віл-інфекція. Людина худне тому, що в організм потрапляють токсини, які пошкоджують клітинну структуру.


Паразити. Нерідко різке схуднення є наслідком глистової інвазії (зараження паразитами). Коли паразити потрапляють в організм, у людини зникає апетит, виникають ознаки інтоксикації, турбують закрепи або діарея.


Збій у роботі шлунково-кишкової системи. Ця проблема може виникати через виразку, гастрит, панкреатит, гепатит та інші недуги.


Цукровий діабет. Ця хвороба провокує значну втрату ваги. Діабет порушує обмінні процеси в організмі на всіх рівнях.


Зрозуміло, що причин різкого схуднення — багато. Тож при будь-яких підозрілих проблемах зі здоров’ям важливо звертатися до фахівців.

 

Щойно завважили, що надто швидко втрачаєте вагу, — запишіться на консультацію до лікаря.

 

І будьте здорові!