Голос зі спортивного фронту: вітчизняні атлети та функціонери просять світ не забувати про війну в Україні

16.06.2022
Голос зі спортивного фронту: вітчизняні атлети та функціонери просять світ не забувати про війну в Україні

Знаний вітчизняний майстер дзюдо Георгій Зантарая обіцяє відмовитися від усіх своїх нагород і титулів у разі допуску російських дзюдоїстів до міжнародних змагань. (Фото з сайту zaxid.net.)

На всіх можливих фронтах Україна відчайдушно протистоїть у війні з російським агресором.

 

Днями колишній наставник української футбольної збірної та знаний у минулому футболіст Андрій Шевченко оголосив про старт масштабного комунікаційного проєкту «Спротивний фронт», який покликаний привернути увагу міжнародної спортивної спільноти до війни в України.


Як заявив олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби та народний депутат України Жан Беленюк, його дуже непокоять останні тенденції у світовому спорті.

 

Борець риторично запитує у президента МОК Томаса Баха: «Невже в Україні закінчилася війна і прийшов час допускати російських спортсменів (під нейтральним прапором) до міжнародних змагань?»


Нещодавно відомий вітчизняний майстер дзюдо Георгій Зантарая зробив гучну заяву, пов’язану з допуском російських дзюдоїстів до престижних змагань в Улан-Баторі:

 

«Мені дуже прикро, що моя улюблена спортивна федерація, яка завжди наголошує на таких цінностях, як мир, єднання та дружба, зараз пасивно підтримує війну в Україні.

Нагадую, що до цього я вже писав, що спорт не може стояти осторонь політичних питань, особливо якщо йдеться про війну. Саме тому я хочу зробити таке важливе для мене повідомлення: якщо російським спортсменам таки дозволять брати участь у турнірі — я офіційно відмовлюсь від усіх своїх титулів та звання чемпіона світу!».


Ідею Зантараї розвинув міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт: «Представники рф і рб шукають можливість заявити про себе на міжнародній арені, виступаючи під нейтральним білим прапором. Це неприпустимо. Спортсмени цих країн не можуть брати участь у міжнародних змаганнях ані під власними, ані під нейтральними прапорами, оскільки мовчазно погоджуються з убивством українців або відкрито це підтримують. Запропонував президентам всеукраїнських федерацій звертатися до міжнародних спортивних федерацій про недопущення таких випадків. У разі допуску спортсменів рф та рб до участі у змаганнях українські спортсмени готові блокувати їхні виступи та бойкотувати такі змагання».


У своїй заяві «спортивний» міністр наголосив:

 

«Світ не має права забувати про війну, яку розпочала росія проти України». Запропонував також запрошувати президентів міжнародних федерацій в Україну. Ми покажемо Ірпінь і Бучу, Харків і Чернігів. Вони мають знати, що відчувають українські спортсмени, коли виходять на старт поряд з представниками країн-агресорів.


Спортивна спільнота єдина у своєму прагненні зробити спорт важелем впливу на світовий спортивний рух у боротьбі з агресором та недопущення до участі у міжнародних змаганнях спортсменів рф і рб. Ми маємо спільно посилювати тиск на окупантів заради якнайшвидшого відновлення миру в Європі».


Анонсуючи ж запуск «Спортивного фронту», Андрій Шевченко зазначив: «Українські стадіони замовкли. Проте ми, спортсмени всього світу, не маємо мовчати. Закликаю кожного підтримати бойкот російських спортсменів, збірних і команд, поки триває війна в Україні. Підтримайте Україну на спортивному фронті».