У релакс-режимі: топзбірні не надають великого значення матчам Ліги націй

16.06.2022
У релакс-режимі: топзбірні не надають великого значення матчам Ліги націй

Французи достроково втратили шанс захистити титул кращої команди Ліги націй. (Фото ВВС.)

Незвичний графік чемпіонату світу-2022 (катарський «мундіаль», нагадаємо, пройде наприкінці року) кардинально змінив не лише клубний сезон, а й плани національних збірних.

 

Якщо раніше груповий етап Ліги націй тривав пів року, то цього року переможців квартетів визначать уже у вересні, при цьому команди вже встигли зіграти по чотири тури з шести.


Чи не найгостріша та найцікавіша боротьба точиться в дивізіоні А, адже чотири кращі збірні зі своїх груп і розі­грають трофей.

 

У Ліги націй 2022/2023, до речі, буде новий чемпіон, адже французи на чолі з зірковими Мбаппе та Бензема достроково втратили шанси стати першими у своїй групі.


Французи виступають на диво погано: лише дві нічиї в чотирьох матчах, та й ті здобуті наприкінці поєдинків завдяки не командним діям, а надвисокій індивідуальній майстерності Мбаппе.

 

Апофеозом проблем чинних володарів світової корони став поєдинок проти фіналістів ЧС-2018 хорватів, де підопічні Дешама, хоч і грали першим номером, не змогли створити суперникам справжніх проблем, натомість пропустивши одного разу з пенальті.


Таким чином, хорвати вперше в історії обіграли французів і боротимуться за перемогу в групі з данцями.


«Хорватія перемогла Францію вперше за 10 матчів. Ми дуже раді, ми провели дійсно хорошу гру і зуміли втримати їх. Безсумнівно, це одна з найкращих моїх перемог.
Після 0:3 з Австрією лише кілька команд знайшли б у собі ресурси, щоб повернутися. Лише ті, в кого є гордість і характер, здатні на це. Без сумніву, в нас були комплекси перед Францією після чемпіонату світу (хорвати програли фінал ЧС саме французам. — Ред.). Перемогти чемпіонів світу в них удома — це неймовірно», — сказав тренер хорватів Златко Далич.


Не надто успішно виступають і фіналісти останнього Євро англійці, які теж ідуть поки останніми в «групі смерті» з німцями, угорцями та італійцями.


В активі підопічних Саутгейта — лише дві нічиї та один гол у трьох зустрічах. Непростий етап визнає і віцекапітан збірної з Туманного Альбіону Гаррі Магвайр. «Звісно, ми хочемо виграти групу, але один гол у трьох матчах говорить сам за себе, насправді — нам потрібно почати забивати більше.


Ми знаємо, що маємо стати кращими в цьому, і сподіваємось зробити це в наступних кількох іграх», — визнав захисник «МЮ».


Поки не перемагає і німецька збірна, яка останні чотири матчі завершила з однаковим рахунком 1:1. Окрім Угорщини, в Лізі націй Німеччина розійшлася миром з Італією та Англією. Наприкінці березня «бундестім» зіграла внічию у товариській грі з Ізраїлем.


«У нас по сім ударів у площину, а цього виявляється недостатньо. Нам не вистачає впевненості. Занадто часто гравці не б’ють по воротах, коли був хороший шанс це зробити. Не вистачає інтенсивності, але після такого довгого сезону, на жаль, таке трапляється», — каже наставник німців Ханс-Дітер Флік.


Зрештою, саме фініш сезону та напівтовариський статус турніру, схоже, і є причиною непереконливої та навіть розслабленої гри грандів.


Розслаблено, до речі, грає і збірна Уельсу на чолі зі своїм лідером Гаретом Бейлом. Утім своє головне завдання на літо валлійці вже виконали, ви­йшовши на «мундіаль».

 

А Бейл, який, за чутками, навіть подумував завершувати кар’єру, заявив, що зосередиться на якісній підготовці до ЧС.