Ансамбль «Оберіг» з Вінниччини переміг на конкурсі у Франції із сучасною обробкою колисанки

26.05.2022
Ансамбль «Оберіг» з Вінниччини переміг на конкурсі у Франції із сучасною обробкою колисанки

Вокальний ансамбль «Оберіг» із Вінниччини проводить доброчинні концерти. (Фото надане колективом. oberig)

Благодійні концерти на підтримку українських захисників проводить вокальний ансамбль «Оберіг» iз Вінниччини, в якому молодь об`єдналась задля важливої творчої справи — пошуку автентичних народних пісень, їх реконструкції та обробки із сучасним підходом з метою збереження, популяризації пісенної спадщини.

 

Колектив створили у 2017 році. А вже здобув 12 гран-прі, 32 медалі першого ступеня, звання народного. Випустили власний альбом із назвою «Ваш Оберіг». Перемогли в конкурсах у Грузії, Болгарії та Франції.


Музичний жанр колективу: акапельне чотириголосе виконання українських народних, повстанських, сучасних пісень у власних обробках, іноді з супроводом музичних інструментів — етнічних і класичних.

 

Учасниками ансамблю є молоді люди, які згуртувались, іще будучи студентами з різних факультетів та напрямків спеціальності, зокрема з економічного, фізико-математичного, філологічного, біологічного. Бегас-Коваль Ніна — засновниця та керівник колективу, І голос, сестрички-близнючки — Ганна та Олена Степові — ІІ і ІІІ голоси, Лебедкін Максим — соліст, ІV голос, Вуйко Павло — гітарист, Юрчишен Данило — бітбоксер, соліст, Денис Гуменюк — репер, Юрій Свічкар — соліст.


Усіх об’єднувала музика і народна пісня. Цікавою ноткою колективу є те, що, не маючи музичної освіти, учасники гурту співають твори чотириголосого виконання зі складною гармонією. Тобто «сховатись» за когось у вокальному виконанні немає можливості.

 

У кожного свої партії, і їх потрібно тримати для того, щоб утворилось магічне звучання багатоголосся. До акапельного виконання додаються ще сучасні ритми: біт-бокс, реп, іноді акомпанує акустична гітара.


«Акапельне виконання є найскладнішим видом у вокальному світі, — зазначає керівниця колективу Ніна Бегас-Коваль. — Коли я пишу обробки, а це 3-4 голоси, одразу уявляю все багатство українського народу з глибини віків, і саме цю глибину хочеться донести до слухача. Народні пісні ми збирали по селах у старожилів. У нас живе виконання, живих пісень. Багато пісень для обробок я взяла від свого дідуся та батька, зокрема колисанку, з якою перемогли у Парижі».


Ще до війни учасники ансамблю розуміли важливість збереження та популяризації українських повстанських пісень. Для підтримки українських військових писали власні авторські пісні, з якими перемагали на всеукраїнських конкурсах.

 

У нових піснях так само оспівується героїзм, витривалість та боротьба за Україну. В репертуарі «Оберегу» є власна обробка однієї з популярних повстанських пісень — маршу ОУН-УПА (1929 р.) «Зродились ми великої години», який став маршем ЗСУ.


Слухачі, які вперше чують гармонійне виконання ансамблю, дуже захоплюються та вражені глибиною автентики українського народу.

 

В ютубі за декілька останніх тижнів перегляди пісень «Оберега» сягають понад 25 тисяч. У лідерах, зокрема, «Туман яром» — пісня, в якій оспівується вимушений переїзд сотень, тисяч, мільйонів українців за кордон у пошуках кращої долі.