У наступному розіграші Ліги чемпіонів Україну представлятимуть два клуби

26.05.2022
У наступному розіграші Ліги чемпіонів Україну представлятимуть два клуби

Флагмани вітчизняного футболу вже готуються до нового єврокубкового сезону. (Фото з сайту football.ua.)

Завдяки відстороненню російських клубів від участі в наступному єврокубковому сезоні український футбол отримав можливість заявити на розіграш Ліги чемпіонів-2022/2023 років одразу дві команди. Для чемпіона країни — «Шахтаря» — турнірний шлях у розіграші розпочнеться одразу з групового етапу.


Натомість другій команді УПЛ — «Динамо», аби потрапити до основного раунду, доведеться подолати доволі складний відбір. Як інформує пресслужба «біло-синіх», лігочемпіонська кваліфікація для динамівців розпочнеться з другого відбіркового етапу.


«Динамо» проходитиме кваліфікацію в ЛЧ через Шлях представників ліг (не чемпіонів).


У другому раунді відбір розпочнуть чотири клуби. На цьому етапі «Динамо» буде однією з двох сіяних команд, відтак серед можливих суперників — «Ларнака» з Кіпру або ж турецький «Фенербахче».

 

У разі виходу до третього кваліфікаційного раунду «Динамо» знову опиниться серед сіяних команд. І там на київський колектив можуть очікувати «Монако» (Франція), «Штурм» (Австрія) чи «Юніон» (Бельгія).

 

Щодо заключного етапу відбору кваліфікації ЛЧ-2022/2023, то там сіяного статусу в «Динамо» вже не буде, а серед найімовірніших візаві — потужні португальська «Бенфіка» та шотландський «Рейджерс».

 

Водночас відзначимо, що успішне подолання другого кваліфайн-раунду ЛЧ дозволить «Динамо» гарантувати собі місце в груповому турнірі Ліги Європи.


До слова, колишній віцепрезидент УЄФА, один із власників «Динамо» Григорій Суркіс наголошує, що найближчим часом (через російсько-українську війну) вітчизняні клуби будуть змушені проводити міжнародні матчі на нейтральних полях.


Натомість щодо національного чемпіонату Григорій Суркіс запропонував ідею з його проведенням в Україні, використовуючи схему основної сітки ЛЧ.

 

«Скажімо, можна поділити команди на малі групи і компактно, якщо потрібно — в окремих містах Західної України або в столиці, куди вже повертаються більшість жителів, а також перші особи провідних дипломатичних представництв, на окремих стадіонах, виявити кращих, щоб потім звести їх у «плей-оф». Варіантів краще підготувати декілька, всі їх детально прорахувати і покласти в умовні сейфи», — розповів Суркіс-старший.

 

При цьому досвідчений функціонер додав: «Слід планувати початок нового чемпіонату, проводити його обов’язково треба. Визначитися з тим, які клуби готові до цього з фінансової, кадрової, емоційної точки зору, і рушити вперед. Та найголовніше, як на мене, порозумітися з місцем проведення футбольних матчів за участі українських команд. Як на міжнародному рівні, так і на рівні внутрішніх змагань. Український футбол усе одно має жити. Також, вважаю, нам вкрай необхідно вибудувати корпоративну єдність та солідарність. Аби зрозуміти реальні потреби та проблеми кожного з членів футбольної спільноти та допомогти тим, хто не зможе встояти в цей період самотужки».


До слова, днями «Шахтар» святкував свій 86-й день народження. Привітав гірницький клуб і президент «Динамо» Ігор Суркіс: «Щиро бажаю «Шахтарю», як і всій Україні, найшвидшої нашої перемоги, віри в щасливе майбутнє України та повернення додому, до українського Донецька. До зустрічі на красені-стадіоні «Донбас Арена».