Жив був героїчний пес: як Патрон став зіркою

19.05.2022
Жив був героїчний пес: як Патрон став зіркою

В Патрона чудові здібності до пошукової роботи. Так пес опинився на службі.

Найвідомішого українського песика — сапера Патрона — привітав найвідоміший польський пес Рекс.

 

Останній — герой культового мультсеріалу під назвою «Рекс» (в оригіналі «Рексьо»). Малюнок, на якому польський Рекс вручає нашому Патрону медаль, опублікувала сторінка Фундації Лехослава Маршалека — польського режисера та «батька» Рекса.

 

«Для героїчного пса Патрона від Рекса. Слава Україні!» — написано в пості.
    

Цей мультик знімали з 1967-го до 1988 років. І в самій Польщі, і за її межами (в тому числі в Україні) серіал був дуже популярний.

 

У кожній серії Рексьо опановував конкретну професію: вихователя, актора, пожежника, рятувальника тощо. А от сапером йому не довелося побувати.

 

Хто ж знав, що через багато років після того, як уже припинять знімати серіал, ця небезпечна і благородна професія стане надзвичайно затребуваною в Україні.

 

І людям допомагатиме створювати безпечний простір песик породи джек-рассел-тер’єр.
    

Йому лише 2,5 року. Але тільки за період цієї війни, за даними ДСНС, до 19 березня Патрон допоміг виявити понад 90 вибухових пристроїв, встановлених російськими військами. Він навіть має справжню медаль.

 

Президент України Володимир Зеленський 8 травня нагородив Патрона медаллю «За віддану службу», а його господаря Михайла Ільєва — орденом «За мужність III ступеня».

 

Свого часу господар придбав його для свого сина, проте виявилося, що в Патрона чудові здібності до пошукової роботи. Так пес опинився на службі.
    

У Патрона є особиста сторінка в Instagram. Також статтю про нього створила українська вікіпедія, яка назвала його талісманом Державної служби з надзвичайних ситуацій та улюбленим супергероєм дорослих і дітей (російська вікіпедія, до речі, не стала відставати і теж написала про українського Патрона, додавши, звісно, своєї пропаганди).
    

Чотирилапий уже став героєм багатьох мемів, соціальної реклами та художніх творів (у Рівному, наприклад, собаку зобразили на муралі). Отак жив-був пес, і раптом звалилася на нього слава! Та нехай, головне, аби нюх Патрона не підводив!