Із прицілом на Катар: як збірна України готується виборювати місце на чемпіонаті світу

19.05.2022
Із прицілом на Катар: як збірна України готується виборювати місце на чемпіонаті світу

І футболісти, і тренери зберігають оптимізм та обіцяють зробити максимум, щоб подарувати країні місце на ЧС.

На тлі відсутності офіційних ігор у клубному українському футболі через війну основну увагу ще з квітня прикуто до збірної, яка готується до найважливіших матчів року — плей-оф відбору на чемпіонат світу в Катарі.
    

Зважаючи на події в Україні та особисте прохання від військових на передовій до футболістів зробити все, аби наша країна була представлена на «мундіалі», з мотивацією в національної команди проблем точно не буде.
    

Проте виникли труднощі з ігровою практикою частини збірників i пошуком спаринг-партнерів. У зв’язку з тим, що представники УПЛ у збірній (переважно, з «Динамо» і «Шахтаря», також виклик отримали Піха­льонок і Довбик з «Дніпра-1», Булеца з «Зорі» та Різник із «Ворскли») не грали офіційних матчів iз грудня минулого року, у збірній вирішили почати підготовчий збір (у Словенії) до поєдинків iз Шотландією і, в разі успіху, з Уельсом, на початку травня. Легіонери ж приєднаються уже по закінченні європейських чемпіонатів.
    

Проти шотландців збірна зіграє 1 червня, хоча мала б визначити долю участі в ЧС ще в березні (але ігри, зрозуміло, перенесли через війну). Тепер же «синьо-жовті» стикнулися з тим, що в умовах насиченого фінішу клубного сезону та відсутності так званого «вікна» ФІФА для матчів збірної знайти суперників для товариських матчів не так і просто.

    

Тому УАФ і доводиться домовлятися не зі збірними, а з клубами, які переважно вже вирішили свої турнірні завдання. Підопічні Петракова без легіонерів уже провели перший спаринг — проти «Боруссії» з Менхенгладбаха в Німеччині, яка фінішувала десятою в Бундеслізі. З огляду на те, що матч навіть не мав статусу офіційного товариського, тренерський штаб міг поекспериментувати зі складом.

 

За відсутності лідерів-легіонерів перемогу Україні (2:1) принесли голи дебютантів Мудрика та Піхальонка. Представник «Шахтаря» Михайло Мудрик, до речі, теж скоро може поїхати до Європи спробувати «легіонерського хліба»: ним активно цікавиться німецький «Байєр», який начебто готовий заплатити понад 20 мільйонів євро.
    

«Перший матч, збірна не грала пів року, я не працював пів року. У мене немає запитань до хлопців, на цьому етапі вони молодці, добре все зробили. Помилок дуже багато, будемо їх виправляти. Але ще час є», — визнав наставник збірної. Також він попросив медіа не перехвалити молодих дебютантів, адже головні поєдинки ще попереду.
    

«Не треба хвалити гравців. Попереду в нас головний поєдинок. Я ще подумаю, кого виставити у складі. Це контрольний матч, а в офіційних усе буде по-іншому. Хлопці забили, я їх похвалив, рухаємося далі», — додав Петраков.
    

При цьому головний тренер також підтвердив, що знайти спаринг-партнера в Європі зараз практично неможливо.
    

«Люди з Української асоціації футболу роблять усе можливе, щоб знайти суперників. Ми зіграємо з «Емполі» та «Рієкою» (17-18 травня), клубами, які відгукнулися. Щодо матчів після цього — не знаю, як вийде. Існують варіанти з африканськими командами. З клубними командами зіграти неможливо, адже після закінчення чемпіонатів ніхто не захоче чекати, щоб провести з нами спаринг», — резюмував Петраков.
    

Хай там як, але проти шотландців тренери, принаймні в атаці, збираються зробити ставку на перевірених легіонерів, які ще не втратили ігрового тонусу. Так, ЗМІ вже пишуть, що до червневого матчу не готуватимуться динамівці Бєсєдін, Буяльський i Гармаш, які мають поступитися місцем у збірній Яремчуку, Маліновському та Зінченку.
    

Зрештою, попри проблеми, і футболісти, і тренери зберігають оптимізм та обіцяють зробити максимум, щоб подарувати країні місце на ЧС. 64-річний Олександр Петраков навіть сказав, що виходом на «мундіаль» хоче довести, що прожив футбольне життя недарма.