Футбол в умовах воєнного стану: клуби вирішують долю наступного чемпіонату України

19.05.2022
Футбол в умовах воєнного стану: клуби вирішують долю наступного чемпіонату України

В умовах війни лише «Динамо» й «Шахтар» можуть собі дозволити проводити благодійні матчі за кордоном. (Фото з офіційного сайту «Динамо».)

Після рішення не догравати поточний чемпіонат клуби УПЛ почали розглядати варіанти, що ж робити далі в контексті наступного сезону, адже вже у липні стартують відбіркові матчі єврокубків.
    

Остаточного бачення обрисів щодо чемпіонату 2022/2023 поки немає — команди зберуться 27 травня, аби обговорити всі можливі варіанти.

 

За даними ЗМІ, найімовірнiша перспектива — грати наступний чемпіонат за кордоном (у медіа називають Туреччину та Польщу). Проте виконавчий директор УПЛ Євген Дикий запевняє, що всі клуби хочуть грати в першу чергу в Україні.
    

«Варіант за кордоном розглядатиметься лише тоді, якщо ми не зможемо провести чемпіонат удома. Обговорюватимуть кілька варіантів, і це не обов’язково буде Туреччина», — каже Дикий.
    

За його словами, експрес-варіант чемпіонату на заході України теж не можна скидати з рахунків. Утім, з огляду на недавні обстріли Львова, така ідея вже не виглядає такою очевидною.
    

У керівництві УПЛ запевняють: у ситуації воєнного стану тішить те, що всі клуби налаштовані грати та розуміють, що чемпіонат має стартувати. Наразі головне завдання — знайти варіант, який задовольнить усі сторони.
    

Виконавчий директор УПЛ додав, що, відповідно до регламенту, два клуби Першої ліги безпосередньо виходять до еліти, а 3-4 місця мають грати перехідні матчі з 13-м та 14-м місцями Прем’єр-ліги. Усі ці моменти проговорять 27 травня, тоді, схоже, і буде якесь рішення.
    

Але вже зараз виглядає так, що не всі представники еліти зможуть продовжити виступи: насамперед через те, що війна зруйнувала інфраструктуру. Насамперед iдеться про «Маріуполь» та чернігівську «Десну».

 

Принаймні головний тренер «азовців» Остап Маркевич заявив, що клуб не братиме участі в наступному чемпіонаті. За його словами, цього року буде неможливим проводити фінансування команди.
    

«Уся наша інфраструктура зруйнована. Настільки мені відомо, керівництво вирішило взяти паузу. Я не знаю, як буде далі. Можливо, щось зміниться. Контракти з футболістами станом на сьогодні призупинено», — визнав Маркевич-молодший.
    

Якщо «Маріуполь» і зможе грати далі, то не виключено, що вже з новим тренером. За словами Остапа Маркевича, в нього є офіційна пропозиція від іспанського «Вільярреала» повернутися на роботу в академію.
    

«Тут підписують контракти на рік, я взяв час на роздуми. У мене була розмова з керівництвом. Ми ще не обговорювали, про яку саме посаду йдеться, але це не так уже й важливо зараз. Я готовий працювати та бути корисним», — зазначив Маркевич.
    

Імовірно, не зможе стартувати в новому сезоні й «Десна», в якої й до війни були проблеми з фінансуванням.
    

«На сьогодні жодного клубу не існує, окрім «Динамо» та «Шахтаря», які проводять благодійні матчі. Коли розпочалась війна, футбольна команда «Десна» була на зборах у Туреччині. Повернувся лише Євген Селін, який активно займається волонтерською діяльністю. Він особисто приїжджав у Чернігів i привозив допомогу для військових. Усі футболісти на зв’язку один з одним, завжди запитують про стан стадіону, постійно допомагають й у фінансовому плані також. Завдяки нашим футболістам ми придбали багато речей для військових. Наш головний тренер Олександр Рябоконь пішов у тероборону. Сподiватимемося, що літом буде ясність, що буде з футболом в Україні. На сьогодні немає розуміння, що буде з чемпіонатом та з командою», — визнав менеджер сіверян Дмитро Дорошко.
    

Про долю інших представників еліти поки обмаль офіційної інформації, про плани готуватись до наступного сезону відкрито заявляють лише клуби, які мають стартувати у євротурнірах: усі, окрім «Зорі». Так, у «Дніпрі-1», який має дебютувати у Лізі Європи, кажуть, що клуб живий і чекає на рішення УПЛ.
    

У «Ворсклі» готуються до старту в Лізі конференцій, але капітан команди Володимир Чеснаков визнав, що легіонери, мабуть, не повернуться. Щодо луганчан, про яких і до лютого ходили чутки про розпуск, поки офіційних даних немає. Але нападник Артем Громов, який зараз тренується з «Ворсклою», натякає, що, можливо, «Зорі» більше не буде.
    

У такій невизначеній ситуації острівцями стабільності залишаються хіба що українські гранди — «Шахтар» і «Динамо»: обидва клуби через благодійні матчі вже готуються до наступної Ліги чемпіонів i синхронно домовляються про проведення ігор ЛЧ у Польщі. Про це напередодні заявляв функціонер «гірників» Даріо Срна, таку ж ідею озвучив і наставник киян Мірча Луческу. Поляки теж начебто не проти.
    

Загалом же українські клуби, окрім фінансово стабільних «Динамо» і «Шахтаря», говорять про невизначеність щодо планів, але все одно дивляться у майбутнє з певним оптимізмом. Їхня позиція зводиться до того, аби пошвидше закінчилась війна нашою перемогою, — після цього вони готові інвестувати та відновлювати український футбол.