Віддав літакобудуванню 50 років: ветерану «Антонова» Семену Слободянюку виповнилося 100 років

24.02.2022
Віддав літакобудуванню 50 років: ветерану «Антонова» Семену Слободянюку виповнилося 100 років

Семен Максимович і досі любить почастувати доньок чимось смачненьким. (Фото з архіву сім’ї Слободянюків.)

Народився ювіляр у 1922 році в селі Стратіївка Ольгопільського району Вінницької області. Пережив не одну голодовку.

 

Мама варила для шістьох дітей кашу, яку заправляла листям кропиви і буряка. Протягом життя страждав на виразку шлунка.


У серпні 1941 року, після Дніпропетровського зварювального технікуму, був евакуйований до міста Іркутськ на авіазавод №125.

 

Хлопець працював майстром на різних дільницях, начальником цеху. Рвався на фронт, але йому відмовляли. Країні потрібні були спеціалісти, котрі забезпечують фронт технікою. Нагороджений медаллю за трудову звитягу.


У 1958 році закінчив факультет технології машинобудування Іркутського гірничорудного інституту за фахом «інженер-механік».

 

Повернувся до Києва і в 1964 році пішов на Київський авіазавод. Був майстром з гарантійного обслуговування, обіймав посади заступника начальника цеху і начальника цехів.


«Мене завжди підтримувала віра в краще життя», — говорить ветеран. Він і досі цікавиться політикою і подіями в країні. Багато читає, зокрема про полководців. Любить твори Тараса Шевченка, а лірику Маяковського знає напам’ять.


На пенсії посадив на своїй дачі сад. Має двох доньок, трьох онуків і чотирьох правнуків (найстаршому 16 років). Цікаво, що дід Семена Слободянюка також був довгожителем і прожив 103 роки.


Після смерті дружини Семен Максимович живе з донькою Оленою. Допомагає їй готувати їжу. Кулінарією захопився після виходу на пенсію. Готує супи, борщ, холодець, паштети… Якось у гості до них приїхав друг із США.

 

Хоча гість багато подорожував і відвідав багато країн, але був у захваті від риби під маринадом, яку приготував найстарший у родині кухар. Навіть рецепт записав. Сам Семен Максимович любить традиційну українську кухню: борщ, вареники, куліш із пшона і капусти, узвар і пироги.


Ветеран завжди багато працював і вів здоровий спосіб життя. Не вживав алкоголь, не курив. Уранці дотепер робить зарядку. Коли тепло, проводить на вулиці понад три години. У 2015-му (в 93 роки!) захопився спортивною ходьбою.

 

Під керівництвом тренера Олександра Шимка в 2017 році Семен Слободянюк на змаганнях у своїй віковій категорії 90+ посів перше місце в Україні — покращив попередній рекорд на 10 хвилин. Пройшов дистанцію в п’ять кілометрів і під аплодисменти учасників першим перетнув фінішну пряму.


Життєву дистанцію у 100 років Семен Максимович також долає гідно.

 

Вікторія КОВАЛЬОВА