«Миротворець» та «какаяразніца»: головне про скандал з відбором на «Євробачення-2022» та його переможницею Аліною Паш

17.02.2022
«Миротворець» та «какаяразніца»: головне про скандал з відбором на «Євробачення-2022» та його переможницею Аліною Паш

Переможницю відбору на Євробачення-2022 Аліну Паш опоненти звинувачують у любові не тільки до своїх, а й до російських «предків».

Цьогорічний відбір українського представника на «Євробачення» не порушив давньої традиції — як і попередні, він закінчився скандалом.

 

Причому скандалом із тим самим російським душком...


«У фіналі Національного відбору на конкурс «Євробачення», за підсумками голосування, перемогла співачка Alina Pash, а гурт Kalush Orchestra посів друге місце, отримавши на один бал менше, — повідомляє сайт «Українська правда». Після оголошення переможця учасники Kalush заявили про фальсифікації.


За даними видання, яке посилається на «Суспільне», учасники Kalush Orchestra отримали 6 балів від суддів і 8 — від глядачів за свій виступ, пройшли за лаштунки і почали вимагати від організаторів продемонструвати протокол з оголошенням результатів, оскільки, на їхню думку, підсумки голосування могли сфальсифікувати.


«Натомість представниця ­аудиторської компанії PWC в Україні Олена Волкова запевнила, що офіційні результати вже опубліковані, й вони не сфальсифіковані, — пише «Українська правда». — Результати голосування Нацвідбору залежать від голосів глядачів (50%) і журі (50%).

 

Голосування журі відбувається паралельно з голосуванням глядачів, де вони виставляють учасникам бали від 1 до 8. Якщо два або більше учасників наберуть однакову сумарну кількість балів, то перевагу матиме той, хто отримав більшу кількість балів від глядачів...

 

За підсумками голосування співачка Alina Pash отримала 8 голосів від суддів і 7 від глядачів (усього 15), гурт Kalush — 6 від суддів і 8 від глядачів (загалом 14), Wellboy — 7 від суддів і 6 від глядачів (загалом 13)».


«Коли ми хотіли перевірити результати протоколу, перед нами закрили двері. І купа охорони тримала двері. Після того, як двері відкрили, усі порозбігалися, все, що ми могли зробити, — це силою їх тримати. Ми хочемо справедливості, покажіть тільки нам цю карточку і все. Мені здається, дуже дивна позиція. Якби там було усе добре, то не було б таких дій.


Якщо все справедливо, то відразу показується, а тут такого мені не здалося. Люди всі за нас, ви ж бачили. Я впевнений, що ми виграли з величезним відривом, ви не уявляєте, скільки, за нас уся Україна, ми піднімемо людей. Є фальсифікація», — цитує сайт лідера гурту Олега Псюка.


Член журі Нацвідбору, член правління «Суспільного» режисер Ярослав Лодигін пояснив, чому відбулася плутанина під час оголошення результатів:

 

«Під час оголошення ведучий Тимур Мірошниченко заплутався, оскільки отримав у вухо редакторську помилку при читанні документа, де було багато цифр і номерів. Ця плутанина не стосувалася лідируючих позицій, там було все дуже чітко озвучено. З приводу кількості голосів, які було віддано тому чи іншому учаснику, я думаю, ми зможемо переговорити з авторитетною аудиторською компанією, яка поставила своє ім’я на незалежному підрахунку. Я думаю, що це не буде секретом, скільки там проголосували. Ми не є комерційною організацією, ми суспільний мовник, у нас немає завдання заробити грошей з СМС чи применшити їх кількість. Ми гарантуємо, що ніякого втручання у підрахунки не було».


Сайт Delo.ua уточнює: «Ярослав Лодигін, як повідомляє гурт Kalush Orchestra, у відповідь пообіцяв перевірити результати ще раз і гарантував, що жодної фальсифікації не було, а всі дані будуть оприлюднені, якщо аудиторська компанія PwC, яка відповідала за верифікацію результатів, не буде проти».


За твердженням сайту, пан Лодигін пообіцяв, що перевірка має встановити, як відбувався підрахунок, і всі результати будуть опубліковані.

 

«Ви побачите результати конкретні. Я гарантую вам, що ніяких фальсифікацій там не було. Є протокол. Якщо PwC не заперечуватимуть проти публікації, тому що це їхній документ, ми це зробимо», — заявив посадовець, а на запитання, чи готові організатори до розгляду в судовому порядку, Лодигін відповів ствердно.


«Варто зазначити, що при оголошенні результатів голосування глядачів ведучий конкурсу Тимур Мірошниченко примудрився тричі вказати різні результати для гуртів Our Atlantic, Cloudless та співака Barleben, після чого слово довелося взяти Лодигіну, який підтвердив останній варіант...», — пише Delo.ua, зазначаючи, що саме Kalush Orchestra у підсумку посіли перше місце з голосування глядачів.

 

«Таким чином, їхні претензії стосуються можливої фальсифікації голосування на користь Аліни Паш, яка в голосуванні глядачів посіла друге місце, що, однак, було достатнім для перемоги в цілому, — зазначає видання.

 

— Також саме представник організаторів конкурсу поставив занижену оцінку для Kalush Orchestra: якщо двоє інших членів журі — Тіна Кароль та Джамала — поставили групі 7 та 6 балів, Лодигін дав лише 3».


«Я думаю, я б дав більше балів, якби це був просто Kalush. У цьому форматі мені здалося, що фокус може розсіятися. Моє суб’єктивне переживання — коли я думаю, як ми уявляємо себе [у світі]. Мені здається, ми вже кілька разів уявляли себе — як Україна, як українці, — як такі люди з лісів, з гір у даному випадку... Мені здається, що настав час якоїсь іншої репрезентації, що ми не повинні повторювати цей образ і робити його стереотипним, аби люди нас у Європі, у світі не сприймали лише як людей природи, скажімо так», — прокоментував він.


Також, за твердженням Delo.ua, Аліна Паш і група Kalush мають конфлікт через звинувачення на адресу останньої в плагіаті. Зокрема, незадовго до фіналу нацвідбору артистка звинуватила конкурентів у запозиченні свого нового треку партії контрабаса з її пісні Bosorkanya. Раніше ж звучали звинувачення у крадіжці ідеї для обкладинки синглу Kalush «Гори» в Oinagori Аліни Паш.


Виконавиця навіть заявила перед нацвідбором, що їй «мерзко від того, що хтось називає себе художником, артистом, хоче представляти своєю музикою Україну на Євробаченні, а насправді так нахабно користується, знаєте, ніби кінь пасеться на чужому лужку, а він зрозуміло чий».

 

Крім того, нагадаємо, що Паш брала участь у відборі, незважаючи на порушення офіційних правил конкурсу, згідно з якими учасники зобов’язувалися не брати участі в жодних заходах у Криму чи Росії після березня 2014 року.


«Раніше нацвідбір на «Євробачення-2022» вже зіштовхнувся зі скандалом через недотримання учасником вимог його правил. Серед спочатку визначених фіналістів був Laud із піснею Head Under Water, проте безпосередньо в день оголошення учасників фіналу з’ясувалося, що ця пісня раніше вже публікувалася її автором, причому ще у 2018 році. У результаті Laud був дискваліфікований та замінений на виконавця Barleben», — пояснює Delo.ua.


А інформагенція УНІАН наводить нові скандальні факти: українська репвиконавиця Аліна Паш, яка виграла національний відбір на конкурс «Євробачення», занесена до бази «Миротворець» за відвідування Криму.


Агентство зазначає, що Паш внесли до бази у 2019 році «за свідоме незаконне перетинання українського кордону з метою відвідування окупованого Криму». Йдеться про її поїздку на концерт у 2015 році.

 

Втім, за даними видання «Суспільне», яке під час відбору вивчало анкети кандидатів, цей виступ відбувався на приватному заході українців у Криму, а перетин кордону відбувався з боку України. Таким чином співачка, за їхнім твердженням, не порушувала ні законодавство, ні правила конкурсу.


Втім, із таким твердженням погоджуються не всі. За даними сайту «Свідомі», Паш таки літала через Москву.

 

«Це стало відомо з її допису у «Фейсбуку», у якому співачка висловлювала незадоволення російськими авіалініями. У 2019 році ведуча Катя Осадча запитала в Паш про поїздку в Крим через російський кордон, на що та відповіла: «На рахунок того, як ми туди летіли, на жаль, я не могла коригувати цей момент і була безсила у цьому випадку. Будучи тоді не такою медійною персоною, я не могла думати про такі наслідки, які можуть потім вилізти».


Потім співачка дезавуювала це повідомлення, зауваживши, що Катерина Осадча «впіймала мене в коридорі, в епіцентрі метушні, я поспішала. Вона досить-таки закручено питає мене, каже, що в інтернеті з’явилася така інформація, я їй підтакую, намагаюся зловити контекст, але, врешті-решт, не даю чіткої відповіді».

 

Водночас нинішня переможниця відбору на «Євробачення» чітко розставила політичні акценти: «Росія — агресор, Крим — це Україна, я їздила в Україну».


Понад це, у березні 2017 року співачка Аліна Паш, за твердженням сайту, відвідувала Москву. «Доказом є її допис в Instagram. На фото Паш на Красній площі в худі з написом Kyiv.

 

«У 2018 році Аліну Паш запросили виступити на російському фестивалі BoscoFreshFest, який організувала компанія Bosco di Ciliegi, що належить довіреній людині Путіна на виборах президента в 2018 році — Михайлу Кусніровичу. Після того, як українські фанати співачки дізналися про виступ, розгорівся скандал. Аліна Паш вирішила відмінити виступ, адже, за її словами, «музиці не місце там, де шум та ненависть». Після цього Паш в інтерв’ю Hromadske заявила, що не засуджує артистів, які їздять у Росію», — повідомив «Свідомо».


Також, за твердженням сайту, Паш заявляла: «України не вистачає для того, щоб робити повноцінно крутий якісний продукт» і водночас назвала людей, які критикували її за таке рішення, «агресивними патріотами». Співачку підтримала дружина Сергія Лещенка Анастасія Топольська, яка сама неодноразово давала концерти в Москві після 2014 року.

 

Вона назвала хейтерів Паш «придурками» та «колхозниками». А у 2020 році Аліна Паш записала кавер на пісню Богдана Титомира «Делай, как я». Відео було опубліковане на YouTube-сторінці співачки, проте згодом його видалили.


За таку діяльність Аліна Паш потрапила у базу даних відомого сайту «Миротворець» із припискою: «Центр «Миротворець» просить правоохоронні органи розглядати цю публікацію на сайті як заяву про скоєння цим громадянином усвідомлених діянь проти національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, а також інших правопорушень».