Третина випускників Першої черкаської гімназії вступають у зарубіжні виші

10.02.2022
Третина випускників Першої черкаської гімназії вступають у зарубіжні виші

У Першій гімназії організували свято Burns Night на честь Роберта Бернса. Директора гімназії Сергія Саєнка відзначили медаллю «За сумлінну працю». (Фото з сайту Першої гімназії.)

У Першій міській гімназії Черкас днями організували свято Burns Night на честь Роберта Бернса, відомого шотландського поета-романтика XVIII століття.

 

Учні декламували його вірші та провели відеоконференцію з однолітками з шотландського міста Глазго.

 

Спілкування було цікавим, пізнавальним, українські гімназисти навіть навчилися готувати традиційну страву хагіс, яку смакують під час національного свята Burns Night у Шотландії.


Для Першої міської гімназії, яка в Черкасах ще з 1880 року і є одним з авторитетних навчальних закладів Шевченкового краю, такі заходи — справа звична.

 

Адже гімназисти тут вивчають загалом по кілька мов — не лише звичну англійську, а й французьку, німецьку, іспанську, китайську, польську, тож спілкуватися зі світом вони уміють, люблять і давно дружать з однолітками з багатьох країн Європи, Америки, Китаю, Японії, а ще традиційно вступають до провідних вишів інших країн.


«У середньому до 30% наших випускників стають студентами західних університетів. Хоча до пандемії був рік, коли 42% наших гімназистів пішли туди вчитися», — розповідає «Україні молодій» директор Першої міської гімназії Сергій Саєнко і пригадує розмову з батьками випускниці, яка навчається у Штатах.

 

Каже, радує, що вона там серед кращих студентів, тож не все погано в системі української освіти.


А торік, уточнює Сергій Іванович, тільки 15% випускників вибрали іноземні виші. Певно, припускає, вплинув карантин.


«Знаю, що нині дехто з випускників оформлює документи, аби перейти на 2-й курс з українських вишів у зарубіжні», — констатує директор гімназії.

 

І уточнює, що більшість випускників гімназії вступає у вітчизняні виші, зокрема у столичні — університет імені Тараса Шевченка, КПІ, економічний університет, 10% обирають черкаські вузи.


На якість навчання гімназистів, переконаний Сергій Іванович, нинішнє дистанційне навчання, практично не вплинуло. Оскільки Перша гімназія ще задовго до пандемії могла похвалитися своїм технічним оснащенням. І те, як проводити онлайн-уроки, і вчителі, й учні освоїли дуже швидко.

 

Правда, інколи діти тільки з ліжка підключаються у заспаному вигляді, сидять у нічному одязі, або ж випадково вимикають камери, але це суттєво не впливає на їхню успішність.


«Єдине, в чому втрачаємо, — це живе спілкування та соціалізація дітей. Учням, коли вони повертаються з карантину, треба день-два, аби ввійти у ритм шкільного повсякденного життя», — ділиться спостереженнями Сергій Іванович.


А загалом, констатує він, нинішні школярі на «ти» з гаджетами і на льоту схоплюють інформацію, яку їм надають учителі. Та й керівництво гімназії має адреси доступу до всіх уроків учителів і має можливість побачити, як проходить урок. І приємно, каже Сергій Іванович, що за всі роки проведення ЗНО гімназисти Першої показують на Черкащині найвищий бал успішності з англійської мови.

ДОВІДКА «УМ»


Сам Сергій Саєнко в гімназії викладає французьку та німецьку, має більше 35 років педагогічного стажу. Раніше був директором Черкаської школи №17, очолював міське управління освіти.

 

Наразі більше 12 років — у Першій міській гімназії. І хоча народився та виріс у сусідній Кіровоградщині, Черкащина стала за ці роки рідною.


Торік із 9 тисяч шкіл України Перша гімназія була 14-ю.


«Ми поки що не наздогнали тільки столичні школи», — наголошує Сергій Саєнко.


А в тому, аби тримати навчальний заклад на такому рівні, каже директор, заслуга не його особиста, а всього колективу гімназії. Це щоденна важка праця.


За його словами, педагогічна рада гімназії вже прийняла рішення про те, щоб з 2027 року стати академічним ліцеєм. Це значить, що відбір учнів йтиме у 10, 11 і 12 класах. Там буде конкурс і зовнішнє незалежне оцінювання.


«Для дев’ятикласників ми б дуже хотіли зберегти поглиблене вивчення іноземних мов, зокрема і третіх мов, які в нас викладають іноземці — вчителi-волонтери з Китаю, Польщі та США. Ми, до речі, єдина школа в Україні, яка зареєстрована в Мінсоцполітики з правом запрошувати іноземців-волонтерів без будь-яких інших структур», — розповідає Сергій Саєнко.