Та то вам здається! Українцям влаштовують віялові відключення електрики під прикриттям ремонтів

10.02.2022
Та то вам здається! Українцям влаштовують віялові відключення електрики під прикриттям ремонтів

Власники розподільчих електромереж не вкладали кошти у їхню модернізацію і зараз змушують споживачів платити за свою бездіяльність. (Фото з відкритих джерел)

З 1 квітня в Україні знову подорожчає електроенергія для населення.

 

Головною причиною називають виконання зобов’язань перед виробниками відновлюваної (або «зеленої») електроенергії, — у Держбюджеті-2022 ці кошти чомусь не передбачені.

 

У планах оператора — підвищити тариф на 29,1% (до 446,24 грн/МВт-година). Сьогодні, як відомо, діє тариф 345,64 грн/МВт-година, що на 17,6% більше, ніж у 2021 році.

Проблема — у системі

Утім вищі ціни не означають кращої якості — вже цьогоріч українців привчали до віялових відключень електроенергії, при цьому називаючи їх ремонтом.

 

Експерти стверджують: віялові відключення електрики вже відбуваються, але енергетики маскують їх під планові роботи. Насправді ж споживачів відключають цілими вулицями, щоби знизити енергоспоживання.

 

Такої ж думки і мешканці, які все частіше скаржаться на тривалі періоди припинення подачі електроенергії, запевняючи, що віялові відключення світла у державі почалися через нестачу ресурсів.


Енергетики ж запевняють, що це споживачам необхідно збільшувати приєднану потужність будинку, оскільки застаріла система не витримує навантаження.

 

Обленерго в Україні почали розсилати власникам домогосподарств листи з пропозицією збільшити приєднану потужність, оскільки існуючі мережі до сучасних навантажень через велику кількість електроприладів просто не готові.


Так, Харківобленерго закликає споживачів намагатися не вмикати одночасно побутові прилади великої потужності. Наприклад, обігрівачі та бойлери краще запускати у різний час. Через високу потужність споживання електрообладнання дає збій, у результаті світло пропадає в цілих районах.


Енергетики також додають, що в Україні достатньо потужностей: ТЕС, АЕС, сонячні та вітрові станції виробляють електроенергії з надлишком.

 

Проблема лише у зношеності електромереж, які не здатні витримати навантаження, що зростають. З 2000 року пропускну здатність енергомереж в Україні було збільшено з розрахунку навантаження на одне домогосподарство з 0,7 кВт до 3 кВт.

 

Проте на сьогоднішній день це катастрофічно мало, оскільки у нових будинках навантаження іноді сягає 50-100 кВт. Це веде до різкого падіння напруги в енергомережах, виникають перебої у постачанні.


Натомість працівникам обленерго нагадували: оператори системи розподілу мають тимчасово відключати світло своїм клієнтам для обслуговування електричних мереж або для підключення нових споживачів. Виконувати такі роботи компанії мають весь рік, але за умови відключення споживачів не більше, ніж на 8 годин у зимовий період.


Про планові перерви в електропостачанні оператор системи розподілу повинен обов’язково повідомляти на власному вебсайті в мережі інтернет або через засоби масової інформації не пізніше ніж за 5 днів до початку відключення.

 

Також повідомлення про планові відключення повинно містити інформацію про населені пункти та вулиці, які будуть відключені, причини перерви, дати та орієнтовну тривалість проведення робіт.

«Із 1990-х такого не було»

Але при цьому обленерго не дослухаються до цих порад і дуже часто перекладають вирішення своїх проблем на споживачів — збираючи з клієнтів кошти за підвищеними тарифами, нічого не роблять для вирішення проблем та не надають послуг відповідної якості.


Колишня прессекретарка президента України Віктора Ющенка Ірина Ванникова поскаржилася на роботу «Київенерго» та постійний холод удома. Емоційний відгук вона написала на своїй сторінці у «Фейсбуці».

 

«Такої «насолоди» не відчувала з часів віялових відключень (у 90-х роках. — Ред.). Три пари шкарпеток, худі на мєху, дві пари штанів. Дві ковдри. І все одно холодно! Сніжок у шапці. Кицуне у рукавицях. Діти в куртках», — написала Ванникова.

 

Жінка поскаржилася, що на столичних Осокорках з електрикою вічні проблеми. Тут регулярно вимикають світло. А «Київенерго» вона назвала «Дантовим пеклом, із тисячі пекельних кіл».


«Ваш колцентр мовчить, як німий. Зараз вибило одну фазу з трьох у дачному будинку, де все зав’язано на електриці — світло, теплі підлоги, побутова техніка, туалет, інтернет. П’ять годин тому. І в «Київенерго» ніхто не відповідає. «Київенерго», «горітє в аду»!» — емоційно завершила допис Ванникова.


Згодом у «Київенерго» дали коментар щодо цієї ситуації. «Причиною знеструмлення клієнтів приватного сектору Осокорки був обрив дротів, що спричинила негода, яка була в Києві. Через сильний вітер до 30 м/с та падіння дерев на лінії електропередач були знеструмлені 250 приватних будинків на Осокорках. Наші фахівці ліквідовували обрив уночі, незважаючи на несприятливі погодні умови», — повідомили в «Київенерго».

 

ОЦІНКА СИТУАЦІЇ

Не повторити Киргизстан

Експерти тим часом згадують «блекаут», який нещодавно стався у Киргизстані, коли повністю зникла електрика у всій країні, а також частково в Казахстані та Узбекистані, в тому числі в Алмати й Ташкенті.


Але повторення такого ж сценарію, як у Центральній Азії, в Україні, на думку експертів, малоймовірне. За словами експерта з питань енергетики Дмитра Марунича, проблема електромереж Узбекистану, Казахстану та Киргизстану в тому, що всі вони об’єднані в одну систему — південне енергокільце, ізольоване від інших енергосистем, яке залишилося ще з радянських часів. А тому у випадку настання моменту Х ніхто не може оперативно прийти на допомогу.


Натомість Україна працює синхронно з енергосистемами Росії, Білорусі та Молдови, а також робить усе, щоб приєднатися до європейської мережі операторів системи передачі електроенергії — ENTSO-E.

 

Навіть зараз Україна купує електроенергію в Білорусі, а в 2021 році неодноразово отримувала звідти аварійну допомогу. Але, на думку експерта, навіть якби Білорусь відмовила Україні в допомозі, катастрофи не сталося б.

ДО РЕЧІ

Коли електрики забагато

Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, запровадила обмежувальні заходи, спрямовані на подолання профіциту на ринку електроенергії та стабілізації цін.


«На сьогодні у зв’язку з профіцитом, несподіваним чи очікуваним, у зв’язку з увімкненням 15 атомних блоків почали здійснюватися дії на ринку, які ми не можемо вітати, — заявив голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

 

— Хтось може називати це зловживанням. Можливо, це сильне слово, але той факт, що внутрішньодобовий ринок у нас за обсягами вже зрівнюється з ринком «на добу вперед», це точно нездорова ситуація».


Таким чином, комісія тимчасово, до 28 лютого, встановила мінімальне цінове обмеження на внутріш­ньодобовому ринку на рівні 10% від ціни ринку на добу вперед, що почало діяти з 5 на 6 лютого. Крім того, комісія повернулася до алгоритму розрахунку плати за небаланси.