Снігове шаленство не за всі гроші світу: чим приваблюють туристів гірськолижні курорти Польщі

10.02.2022
Снігове шаленство не за всі гроші світу: чим приваблюють туристів гірськолижні курорти Польщі

Сноубординг, захват, сніг... (Фото з відкритих джерел)

Плануєте відчути «снігове шаленство» гір і лижних трас, отримати порцію приємного адреналіну на спусках і змістовне дозвілля не «за всі гроші світу»? Запрошуємо до Польщі!

 

Це зовсім близько, сюди легко дістатись — зручне авіасполучення і добрий стан доріг для подорожі автомобілем, а безвіз полегшує організацію мандрівки.

 

Висока якість послуг тут поєднується з адекватною ціною, а добре розвинена інфраструктура і лижні траси різної складності здатні задовольнити кожного.


Гірськолижні курорти Польщі нині обладнані за європейськими стандартами, тож до ваших послуг нові комфортні підйомники, добре обладнані траси і спуски, зручна система трансферу, послуги з оренди інвентаря, розвинена і гнучка система скіпас, досвідчені лижні інструктори та надійні рятувальники, які підстрахують у різних непередбачуваних ситуаціях. І водночас «бонусом» — неповторні краєвиди.

 

Тобто можливість не тільки задовольнити спортивний азарт, а й отримати терапію спокоєм та красою. Татри, Бескиди, Горці, Судети, Пєніни, Карконоші, Підгалля... Польща багата мальовничими горами і може запропонувати для зимового відпочинку понад 50 лижних станцій. Розповімо про деякі з них — найважливіше.

Закопане: центр «зимового всесвіту»  

Для більшості шанувальників лижного спорту Закопане — польська «мекка» зимового активного відпочинку. Містечко, що розстелилося біля підніжжя Татр, поруч із гірським масивом Губалувка, вже багато років утримує статус найпопулярнішого лижного курорту нашого західного сусіда. Про це свідчать навіть автомобільні корки на дорозі до Закопаного у час високого зимового сезону.

 

Це тут відбуваються лижні чемпіонати та змагання з різних зимових видів спорту, це  закопанські схили віддавна облюбували прихильники снігової дошки (сноуборда). Добре розвинена база місць для нічлігу, можливість оренди лижної амуніції, гори і траси різного рівня складності — все це є в Закопаному. Тут добре почуваються і лижні аксакали, і ті, хто лише опановує цей вид спорту.

Сучасні підйомники і неповторні краєвиди.


До послуг любителів «снігового шаленства» (так поляки образно називають катання на лижах) у Закопаному є чотири головні схили. Гора Носаль із пологими спусками і широкими трасами — ідеальна для дітей і початківців. Поруч — комфортний однойменний готель і лижна школа для малечі. Традиційне місце зимових розваг — Поляна Губалувка. Навіть якщо не плануєте взувати лижі — сюди варто піднятися фунікулером, аби оцінити розкішну гірську панораму, що відкривається звідти. На Губалувці є і схили для лижників, і сніговий парк  для сноубордистів Goobaya — найкращий у Польщі.

Закопане. Губалувка. Магія ночі.


А любителі «стрьомних» спусків можуть прямувати в лижний осередок Гаренда — окрім простих трас для початківців, тут є й чорна траса, сертифікована Міжнародною лижною федерацією (FIS). На гору туристів піднімають крісельні і бугельні підйомники.


Канатною дорогою від Закопаного варто дістатися на Каспрів Верх — найвідомішу вершину Західних Татр, що розкинулася на висоті майже 2 тисячі метрів на кордоні зі Словаччиною. Зима і відповідно лижний сезон може тривати тут навіть до початку травня. Спустившись однією з двох трас у долину Кузніци, можна випити смачного чаю чи підкріпитись. З вершини Каспрового Верху, до речі, видно знаменитого Гевонта — так званого лицаря, що спить у скелях. Це улюблений багатьма напрямок для туристичних мандрівок у горах.

Крупувка — одна з найвідоміших вулиць у Польщі.


Додатковою перевагою Закопаного є дозвілля. Принагідно його можна заповнити розмаїтими імпрезами — концерти, фестивалі, конкурси снігових скульптур відбуваються тут постійно.

 

Цікавинкою є кілометрова вулиця Крупувка — одна з найвідоміших у Польщі.

 

Прогулятися нею необхідно бодай для того, аби відчути неповторний місцевий — гуральський — колорит. Це місце для прогулянок, знайомств і обміну враженнями.

 

Тут зустрінете художників, майстрів народних виробів. Найкраще збережена місцева сакральна споруда — костел з каплицею на Пенксовому Бжиску. Каплиця на Ящурівці — яскравий приклад мистецтва дерев’яної архітектури регіону. Радимо відвідати її також при нагоді.

Бялка Татранська: лагідні гори й релакс... на воді

Бажаєте поєднати гірські спортивні активності з відпочинком на воді? Їдьте у Бялку Татранську!  Гори тут мальовничі, спуски — добрі як для початківців, так і для любителів адреналіну. У Бялці безліч можливостей для «снігового шаленства».

 

Зокрема, три центри для катання:  лижні станції Котельниця, Баня і Канюка. Траси для спусків — складні і полегшеного рівня, є «нартострада»  — маршрут для бігових лиж, на 11 кілометрів. Матимете де розігнатися! На вершини схилів доставлять зручні підйомники, з-поміж них 19 крісельних. На всіх підйомниках діє спільний скіпас. Траси мають штучне покриття і вечірнє освітлення.


У Бялці Татранській охочі освоїти лижну їзду можуть скористатися пропозиціями лижних шкіл, позичити лижі та інші засоби для цього виду спорту, спробувати унікальної місцевої кухні в одному з численних затишних ресторанчиків.


Романтичні краєвиди Бялки Татранської зачаровують. Тут багато стильних кав’ярень і  ресторанів зі смачною їжею, великий вибір житла: від будиночків у гуральському стилі до розкішних зіркових готелів. А термальний комплекс «Баня» — водний рай для всієї родини. Ви можете плавно перейти сюди після катання в горах або ж провести тут цілий день. Вода у критих і відкритих басейнах завжди комфортна — від 20 до 38 °С. Випливаєте назовні — і просто з теплої купелі милуєтесь обрисами гір і красивим надвечірнім небом.

Яворина Криницька: слалом із краєвидами

Містечко і курорт Криницю Здруй у Малопольському воєводстві називають другою — після Закопаного — зимовою столицею Польщі. Саме тут часто відбувається офіційне щорічне відкриття лижного сезону Малопольщі, яке традиційно припадає на грудень. Для любителів бігових лиж, спускових схилів і сноубордів осередок Яворина Криницька пропонує чудові умови.

 

У розпорядженні і новачків, і досвідчених лижників — вісім трас, з яких одна має помірний, лагідний схил, шість означено як складні, одна має статус дуже складної і окрема траса — для любителів спуску слаломом.

 

Візитка Яворини Криницької — сучасний підйомник з кабінками, що долає маршрут протяжністю 2 тис. 200 метрів на щит гори Яворини (1 тис. 114 м) за сім хвилин. Під час цієї короткої подорожі матимете змогу охопити поглядом і запам’ятати розкішні краєвиди Бескиду Сондецького.

 

Скористатися можна також 9 підйомниками з «канапами» на 4 особи і шістьма підйомниками іншого типу. Є також «рухома доріжка» на гору для найменших і лижна дитяча школа, яка пропонує добрі місця спусків для дітлахів.

Польські гори добрі для лижників різного віку.


У Яворині Криницькій великий вибір місць, де після активного відпочинку можна вишукано і смачно втамувати голод, насолодившись стравами польської кухні. Гості містечка мають змогу зупинитися в готелях або приватних пансіонатах, а неподалік лижної станції доступний паркінг на 800 авто. До речі, найвищий рівень снігу в Яворині Криницькій традиційно припадає на лютий — до 29 сантиметрів.

На гірськолижних курортах Польщі відмінно розвинена система оренди лижного спорядження.


Але не тільки сучасна інфраструктура і цілющі мінеральні води приваблюють туристів до Криниці. У містечку розвинена база для відпочинку та дозвілля, багато пішохідних вулиць. У вільний від гір і лиж час радимо відвідати музей іграшок з колекцією забавок різних часів та дім-музей самобутнього художника-примітивіста лемківського походження Никифора Дровняка. Його пам’ятник височіє в центрі містечка.

Щирк: лижне ельдорадо

Одним із найкращих і найсучасніших лижних центрів є Щирк (Szczyrk Mountain Resort). Лижні траси тут — найдовші в Польщі: сягають 22 кілометрів. Схили для спусків — широкі і зручні, з додатковим освітленням на певних відтинках. Щирк також має статус «зимової столиці», але — Бескидів.

 

І традиційно є центром зимових видів спорту. Містечко належить до Сілезького воєводства і простягається на вісім кілометрів поміж горами. Кілька років тому, завдяки вагомим іноземним інвестиціям, лижний осередок у Щирку отримав друге дихання: тут запрацювали потужна система насніження схилів та нові підйомники — крісельні і гондольні, які полегшують пересування між лижними осередками.

 

За кількістю підйомників Щирк — на першому місці в Польщі. До слова, більшістю з них можна користатися без необхідності відстібати лижі. Неабияка зручність! У Щирку є чотири трампліни і траси для прихильників бігових лиж.

Щирк прекрасний у кожну пору року. Але взимку — особливо...


Для вправних лижників доречними будуть схили Чирна-Соліско (за кваліфікацією FIS траса належить до найскладніших), Бескідек і траса Бієнькула. Для тих, хто лише набуває досвіду, порадимо Бялий Кшиж. І дітям тут також буде комфортно.

 

Сноубордисти почуватимуться в своїй стихії на лижних базах Чирна-Соліско, Центрального осередку спорту, Бескідек. Усі траси мають ліцензії Міжнародної федерації сноубордингу.

Польські гори — чудове місце для лижного відпочинку всією родиною.


А у вільну від «білого шаленства» хвилину варто прогулятися стежкою над річкою Жиліца. Сучасний пішохідний бульвар — чудове місце для відпочинку душею.

 

Стежка виведе вас на центральну сучасну площу з красивим фонтаном. Доречно також піднятися на узвишшя, до костелу Святого Якуба Апостола. Ця дерев’яна святиня 1800 року — найстарша і найцінніша пам’ятка Щирку. Костел видно з головної вулиці Бескидської.


Більше інформації про активний відпочинок у Польщі та її туристичні атракції можна дізнатися на сторінці www.polscha.travel.