«Вторгнення стане поразкою»: Борис Джонсон у Києві закликав Путіна відступити та обрати шлях дипломатії

03.02.2022
«Вторгнення стане поразкою»: Борис Джонсон у Києві закликав Путіна відступити та обрати шлях дипломатії

Борис Джонсон і Володимир Зеленський. (Фото з сайту president.gov.ua.)

Важливим кроком міжнародної підтримки України в цей непростий час став приїзд до Києва у вівторок прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона.

 

Розвідувальні дані, які має уряд Великобританії, свідчать про продовження концентрації російських військ біля кордонів України, заявив британський гість.

 

Він попередив, що у Великобританії є пакет санкцій та інших заходів, готових до застосування, якщо Росія зважиться на вторгнення.


«Подальше вторгнення Росії в Україну було би політичною та гуманітарною катастрофою. Мені видається, що це було б і військовою катастрофою як для Росії, так і для світу. Потенційне вторгнення було би поразкою і для президента Путіна», — заявив Борис Джонсон на спільній з президентом України пресконференції.


Він наголосив, що в останні тижні провів численні переговори з європейськими лідерами і всі вони підтримують позицію, що Україна має право сама визначати свій політичний курс і до якої організації приєднуватися.

 

«Зараз життєво важливо, щоб Росія зробила крок назад і обрала шлях дипломатії. І ми будемо залучатися до діалогу. Але санкції готові і ми надаємо військову підтримку (Україні) і прагнемо посилити співпрацю в галузі економіки», — додав він.


У свою чергу Володимир Зеленський розповів, що обговорив із Джонсоном комплекс дій для стримування Росії. Президент України наголосив, що в боротьбі з російською агресією потрібно діяти «до», а не «після», а також подякував Великій Британії за підготовку санкцій проти Росії.


Зеленський додав, що Велика Британія виділяє ще майже 2 мільярди фунтів стерлінгів на реалізацію спільних з Україною проєктів. Зокрема, йдеться про інфраструктуру та енергетику.

 

Водночас Борис Джонсон заявив про виділення Україні додаткової допомоги на суму 88 мільйонів фунтів, яка «допоможе захистити країну від російського впливу».


Після поїздки до Києва Борис Джонсон мав намір поговорити з Володимиром Путіним. На середу була запланована їхня телефонна розмова. Проте, коли цей номер готувався до друку, результати перемовин ще не були відомі.


Тим часом 1 лютого Путін уперше за тривалий час публічно прокоментував кризу, викликану масовим нарощуванням російських військ біля кордону з Україною. Кремль «ретельно аналізує письмові відповіді, отримані від Сполучених Штатів і НАТО», сказав Путін.

 

Він додав: «Уже ясно, що фундаментальні побоювання Росії зрештою були проігноровані» (раніше Росія вимагала обіцянки не брати Україну до НАТО). Відтак російський президент зізнався, що основна причина гри м’язами на українських кордонах є... можлива війна України за Крим.

 

«У доктринальних документах самої України написано, що вони збираються повернути Крим, зокрема військовим шляхом», — сказав Путін.

 

«Уявімо, що Україна є членом НАТО, напхана зброєю, стоять сучасні ударні системи, як у Польщі та Румунії, — і починає операцію в Криму, зараз не говорю навіть про Донбас. Уявимо, що Україна — країна НАТО і починає ці військові операції. Нам що, воювати з блоком НАТО? Хоч хтось про це хоч щось подумав? Схоже, що ні», — заявив Путін, вдаючи, що Росія захищається, а не збирається нападати.

А ТИМ ЧАСОМ...


У вівторок у Києві побував також прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Життя по-сусідству з Росією він порівняв із життям біля підніжжя вулкана і наголосив, що весь світ повинен сьогодні об’єднатися навколо цінностей, таких як суверенітет, незалежність і непорушність кордонів, оскільки ці цінності є не лише українськими, а й європейськими та світовими.

 

Перед від’їздом до Києва Моравецький заявив ЗМІ, що Польща готова передати Україні військову допомогу, зокрема боєприпаси, ПЗРК «Гром» і дрони різного типу.


А от офіційне оголошення про створення нового військово-політичного союзу України, Польщі та Великої Британії, яке планувалося в ці дні, довелося перенести через хворобу глави британської дипломатії Ліз Трасс, яка захворіла на коронавірус.