Дякувати Зе-владі: у випадку нового вторгнення Росії газу в Україні залишиться на тиждень

03.02.2022
Дякувати Зе-владі: у випадку нового вторгнення Росії газу в Україні залишиться на тиждень

Українські підземні газосховища заповнені менш ніж на половину — у випадку форс-мажору цього може виявитися мало. (Фото з сайту kor.ill.in.ua.)

Рівень запасів газу в підземних газосховищах Європи опустився нижче 40-відсоткової позначки.

 

Як пояснили експерти, витрата газу зі сховищ у січні 2022 року на третину більша, ніж у середньому за попередні п’ять років.

 

За даними ж західноєвропейських ЗМІ, попри відносно теплу погоду, власники запасів вирішили використати запаси газу для захисту від високих цін. 

 

Адже в багатьох контрактах із постачальниками використовується біржовий індекс «на місяць вперед» і зараз ціна його виконання перебуває на історичному максимумі.

 

В середньому в грудні 2021 року газ на німецьких хабах продавали по 1 тис. 310 доларів за тисячу кубометрів із максимальним значенням до 2 тис. 138 доларів.

Сховища наполовину повні

Така поведінка імпортерів серйозно знизила фізичний імпорт газу в Європу. Так, за першу половину січня експорт «Газпрому» в далеке зарубіжжя впав на 40%, і, як зазначають галузеві аналітики, існують всі причини очікувати збереження цього тренду на весь місяць.


Тим часом в українських підземних газових сховищах є близько 11,5 мільярда кубічних метрів блакитного палива.

 

Також національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» планує у першому кварталі 2022 року отримати близько 3,3 мільярда метрів кубічних газу власного видобутку.

 

За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, він також очікує, що «Нафтогаз» цього року зламає тренд з падіння видобутку, який розпочався з 2018 року.

 

«Це один із головних показників ефективності, які ми ставимо перед керівництвом державної компанії «Нафтогаз», — сказав він.


Ще оптимістичніше налаштований президент України Володимир Зеленський, заявивши громадянам, що наша держава спокійно пройде цей опалювальний сезон.

 

У своєму відеозверненні він сказав: «Передумов, щоб ствер­джувати це, є достатньо. Газу в підземних сховищах України достатньо, запасів вугілля достатньо, на електростанціях і в портах вони вже перевищили 1 млн тонн».

 

І додав, що завдяки ритмічним постачанням, зокрема залізницею та морем, обсяги газу та вугілля зростають.


«Словом, приводів для оптимізму достатньо. Чи є щось, чого недостатньо? Є! Це причини для паніки. Їх немає», — наголосив Зеленський.


За даними Укртрансгазу, закачування в газові сховища припинено з 4 жовтня. Компанія мала намір відновити заповнення ПСГ за умови нормалізації погодних умов, але станом на сьогодні закачування не відновлено. На початок опалювального сезону 2021-2022 років у підземних газових сховищах України було накопичено 19 млрд куб. м газу.

 

У НАК «Нафтогаз України» заявляли, що такого запасу вистачить для стабільного проходження країною опалювального сезону, навіть за умови ймовірних додаткових потреб теплових електростанцій, які зіткнулися з проблемою недостатнього запасу вугілля на складах.


Але при цьому «Нафтогаз» пішов далі, і запаси газу в українських підземних сховищах станом на початок 2021 року становили 23,5 млрд кубометрів, що було рекордним за останні 10 років показником.

Угорщина нам допоможе

Проте райдужною ситуація виглядає тільки на перший погляд. Як зазначає агенція «Рейтер», у разі військового конфлікту з РФ запасів газу в Україні вистачить на тиждень.

 

Торік, за підрахунками фахівців, Україна спожила 27,3 млрд кубометрів газу при внутрішньому видобутку близько 19,8 млрд кубометрів. Імпорт склав 2,6 млрд кубометрів, а з підземних сховищ було взято 4,9 млрд кубометрів газу.


Близько 32% споживаного газу припало на домогосподарства, 24% — на виробників тепла та 44% — на промисловість, армію та інших споживачів. У холодну пору року Україна споживає близько 140—150 млн кубометрів газу на добу, з яких 55 млн кубометрів — частка власного видобутку.

 

«За словами джерел, знайомих із ситуацією, у разі припинення транзиту чи руйнування газопроводів Україна зможе забезпечувати газом населення та об’єкти критичної інфраструктури протягом лише 5—7 діб, залежно від погодних та інших умов. У разі припинення транзиту тиск у системі почне знижуватися, і Україна не матиме достатніх обсягів газу у сховищах для підтримки тиску та подачі газу споживачам», — стверджує «Рейтер».


Заміна ж газу іншим видом енергії — наприклад, електрикою — можлива лише частково, оскільки для виробництва електроенергії країна теж використовує газ і не має достатніх запасів вугілля для своїх вугільних електростанцій.


А тому українська влада намагається запобігати можливим проблемам. Держкомпанія «Оператор ГТС України» та угорська FGSZ домовилися про продовження гарантованих потужностей для транзиту газу до України до 30 вересня нинішнього року. Це має полегшити закачування газу до українських підземних сховищ наступного опалювального сезону. Україна та Угорщина також уперше домовилися про квартальні гарантовані потужності для імпорту газу. Наразі замовники послуг можуть бронювати необхідні потужності для імпорту в Україну на квартальних аукціонах. Поки що домовленості діють у тестовому режимі.


«З 1 січня 2022 року ми збільшили гарантовані потужності для імпорту газу в Україну майже на 30% та відкрили доступ до нових джерел природного газу, в тому числі до терміналу скрапленого природного газу на о. Крк у Хорватії», — розповів гендиректор ВДТСУ Сергій Макогон.


«Нафтогаз» погодився з необхідністю відновити покупку імпортного газу, яку було зупинено у жовтні 2021 року. При цьому в планах НАК у лютому та березні закупити близько 300 млн кубометрів.

ДО РЕЧІ

Епоха дорогого палива

Нацбанк підвищив прогноз середньорічної ціни на природний газ на хабі ТТF у Нідерландах та на нафту марки Brent. Так, газ, імовірно, буде дорожчим на 80,2% — з нинішніх 475,1 долара за тисячу кубів він подорожчає до 856,3 долара за тисячу кубів. А Brent підніметься в ціні на 10,7%: з 67,1 долара до 74,3 долара за барель.


«Очікується, що ціни на газ залишатимуться на поточному рівні в першому кварталі 2022 року, а надалі — на рівні, вищому, ніж допандемічний», — йдеться у звіті НБУ. Водночас регулятор прогнозує зниження ціни на залізну руду з 169,4 долара за тонну до 111,3 долара за тонну.

А ТИМ ЧАСОМ...

Запах власного газу

У Богородчанському районі Івано-Франківської області планують збудувати дві свердловини для пошуку газових покладів у баденських відкладах неогену та мезозою.

 

Будівництвом свердловин №12-Саджавська та №13-Саджавська Ділянки Угнівська 6 (Саджавська) займатиметься ТОВ «Велл Ко». Підключення свердловин до встановлення підготовки газу «УПГ-Грабівка» здійснюватиметься на відстань до 10 тисяч метрів. Максимальна глибина свердловин — до 4 тисяч метрів.


Спосіб буріння — роторний, передбачається кріплення стовбура свердловин високогерметичними обсадними трубами. Очікуваний обсяг видобутку газу становить 20 — 80 тисяч кубометрів на добу.

ПРОТЕКЦІОНІЗМ

260 найближчих

Понад дві з половиною сотні виробників беруть участь у торгах з продажу газу власного видобутку для підприємств, які виробляють соціально значущі продовольчі продукти.

 

«Ці структури мають можливість закуповувати газ на біржі по цінах від 11 тис. до 18 тис. грн за тис. кубометрів», — пояснив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, додавши, що така ціна є нижчою від ціни на міжнародному ринку і це дозволяє виробникам не підвищувати ціни на свою продукцію.

ТОЧКА ЗОРУ

Метод проти «Газпрому»

Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар стверджує: «Якщо європейці захочуть провчити «Газпром», вони зможуть це зробити». На його думку, будь-які затримка та гальмування цього проєкту є позитивом. Але я не думаю, що це 100% стримує Росію від нової хвилі агресії проти України».


«Північний потік-2» має значення, але не настільки велике. Це лише один з інструментів. Росія має достатньо потужностей для того, щоб створювати маніпуляції на європейському газовому ринку. У Білому домі дещо хибне уявлення про «Північний потік-2». Чомусь їм здається, що це має максимально стримати Росію», — стверджує Гончар.


За його словами, частка російського газу в Європі збільшилася. У 2012 році в загальному імпорті до ЄС вона становила 30%. За перше півріччя 2021 року — 46,8%. «Через це й стали можливими маніпуляції «Газпрому» на європейському газовому ринку. Росія стала домінуючим гравцем, тому використовує ринок у своїх інтересах», — стверджує Гончар і зазначає, що європейські та американські санкції мають бути введені не після того, як Росія розпочне вторгнення в Україну, а до.


«Це має бути превентивною дією. З Білого дому та багатьох європейських столиць­ іде така риторика — у випадку якщо Росія знову вторгнеться в Україну, то послідують санкції. В Кремлі бачать, які методи до цього вводились, їх не раз уже ними лякали. Вони вважають, що Захід не наважиться на дуже жорсткі санкції, тому що Європа залежить від постачань російських енергоресурсів», — резюмує експерт.