Як вижити пенсіонерам? Експерти прогнозують нові стрибки цін на продукти

03.02.2022
Як вижити пенсіонерам? Експерти прогнозують нові стрибки цін на продукти

Бабуся Галина прийшла до крамниці, аби придбати найнеобхідніше. Купує хліб, цукор, 5 яєць.

 

Зважується таки й на гречку, яка й начисто спустошила гаманець пенсіонерки. І таких, як бабця Галина, — пів села.

 

Заходять до крам­ниць рідше, купують менше. І живуть від пенсії до пенсії.


Стрімке здорожчання практично всіх продуктів турбує українців уже не один день, люди навіть не встигають запам’ятовувати цінники.

 

Й експерти прогнозами не тішать: солодко споживачам не буде; незабаром харчі зростуть чи не на 20% ще.


На тлі прогресуючого здорожчання з’явилися два резонансні вогники для виходу з тунеля зубожіння. Уряд розпочинає регулювання цін на «соціальні» продукти.

 

А радник президента з економічних питань Олег Устенко повідомив, що невдовзі в Україні планують запровадити талони на харчі для найуразливіших категорій.


В. о. очільника «Економічного дискусійного клубу» Олег Пендзин наголошує, що ціни на продукти зростатимуть i надалі. І пояснень цьому є щонайменше три.

 

«По-перше, складні погодні умови минулого року, відповідно аграрії недоотримали очікуваний урожай, по-друге, шокуючі тарифи на газ i здорожчання продовольства у світі на 32%. Звісно, що всі ці фактори в комплексі не могли не відобразитися й на українському ринку.


Досить серйозно додав у вартості борщовий набір: буряк, цибуля більш ніж на 100%, капуста, морква — приблизно на 60 — 70%», — зазначає економіст.

 

Та і на інші продукти ціни ростуть, як на дріжджах: цукор додав у вартості на третину, хліб та яйця — на п’яту частину. Та рекордсменом стала соняшникова олія.

 

Попри те, що Україна виробляє її у 12 разів більше, аніж споживає, ціна на «золотий» продукт зросла чи не вдвічі. А все через те, що майже всю олію експортують за кордон. Та й виробники «не соромляться», встановлюючи на продукт світову вартість. Тож і виходить: олія українська, ціни — заморські.


Олег Пендзин зазначає, що експерти, прорахувавши вартість 23 продуктів, з’ясували, що середня продовольча інфляція за рік становить майже 20%. А ось відсоток індексації пенсій — лише 11%.


А тим часом пекарі наводять жаху, наголошуючи, що країна вже через місяць ризикує залишитися без хліба.

 

«Враховуючи витрати на енергоносії й сировину, реальна вартість батона мала б становити не менше 25 гривень, — говорить Владислав Самохатка — власник Шишацької пекарні, що на Полтавщині, — дорожнечу газу ми відчули на собі вже в перший місяць, проте якось iще борсалися. Але коли тарифи злетіли майже до 40 гривень, довелося закрити виробництво».


З початком року уряд спробував пригальмувати інфляцію, встановивши максимальну торгову надбавку 10% на борошно, хліб, молоко, гречку, макарони, цукор, яйця. Та продавці говорять, що в цьому немає необхідності, бо на соціальних продуктах націнки й так мінімальні.

 

«Ніхто фіксувати цін не буде, — говорить економіст Олег Пендзин, — уряд увів обмеження на торгівельну надбавку, не влізаючи в собівартість. Тому ціни як росли, так і будуть рости, можливо, трішечки повільнішими темпами».


Продуктові картки, говорять експерти, — це не українське «ноу-хау», вони запроваджені в багатьох країнах світу. Середня допомога від держави становить 280 доларів.

 

Українська бабця Галина теж отримала трохи більше 200 доларів — це її та чоловіка пенсії. Тому й чухають пенсіонери потилицю, як же примудритися розподілити свої копійки, щоб i за «комуналку» заплатити, і щоб залишилося на ліки та харчі.