Латвійський Версаль: чим вражає туристів Рундальський палац

27.01.2022
Латвійський Версаль: чим вражає туристів Рундальський палац

Шик Рундальського палацу. (Фото Оленки МАРТИНЮК.)

У Латвії можна відвідати Рундальський палац, справжню барокову перлину на південь від Риги.

 

Його архітектором був Франческо Растреллі, якого знаємо по роботі над київською Андріївською церквою.


Рундальський палац, безперечно, є однією з найбільших туристичних атракцій Латвії. Щоденно його можуть відвідувати від тисячі до 11 тисяч осiб.

 

Палацовий ансамбль займає 85 гектарів: тут і палац, i стайні, бароковий парк, мисливський парк, сади, ставок, канали, теплиці тощо.

 

Його масштаби вражають та дозволяють милуватись майстерністю найкращих ремісників свого часу. Кожна з кімнат палацу має своє призначення.

 

В одній, скажімо, зібране мисливське приладдя та картини на цю тематику. Або ж є блакитна кімната, де експонують фламандські натюрморти. Бібліотека має вражаючу колекцію рукописів.

 

У золотій та бальній залах представлені так звані порцелянові кімнати, колекція такої вишуканої кераміки здавна була символом статусності.


Поряд із будівлею палацу — неймовірний бароковий сад, який минулого року отримав нагороду European Garden Award («Європейська нагорода садів») у категорії керування історичним садом.

 

Особливо виділяється розарій, де представлені 2 тис. 230 сортів троянд iз 17 країн світу, включно з клумбами з історичними сортами — їх 600. Якщо останні переважно квітнуть на початку літа, то сучасні сорти можуть радувати око до перших заморозків. До речі, відвідувачів у розарії часто навіть більше, ніж у палаці!


На озерці на території є так званий «кроликовий палац». Його можуть споглядати туристи в теплу пору, катаючись на човниках.


У Рундальському палаці відбуваються тимчасові виставки. Нині триває експозиція жіночого та чоловічого вбрання ХVIII століття. Серед експонатів — багато аксесуарів, вражаюча колекція мережива, а також ансамблі одягу.


Атмосфера у палаці дуже приязна. Коли заходите — вас зустрічають, за відчуттям, не працівники музею, а давні друзі, які чекали саме вас.

 

Між іншим, молодята тут можуть орендувати Білу бальну залу і повальсувати під музику Штрауса або ж, власне, провести шлюбну церемонію.

 

Оленка МАРТИНЮК