Газуємо на всі гроші: українці більше не відмовляються їздити на дорогому бензині

27.01.2022

Посткарантинна Україна продовжує дивувати.

 

Якщо раніше подорожчання бензину призводило до падіння обсягів його споживання (і власники автозаправних станцій змушені були це враховувати), то сьогоднішнє підвищення цін аж ніяк не вплинуло на обсяги споживання бензину та дизельного пального.

 

Єдині зміни — у джерелах надходження. Скажімо, ми стали менш залежні від поставок із країни-агресора Російської Федерації, але натомість ще більше закуповуємо в іншого сусіда — Білорусі, яка сама залежить від нашого геополітичного ворога.

Замість Росії — Білорусь

Суттєве підвищення вартості пального в Україні не призвело до скорочення ринку. Навіть більше, за підсумками минулого року обсяг ринку моторних палив — автобензинів, дизельного пального, скрапленого газу — зріс на 6% і становив 12,22 млн тонн. Це абсолютний рекорд за всю історію спостережень.


Як заявили у консалтинговій групі «А-95», зростання ринку вони пов’язують з економічною активністю і детінізацією. За даними аналітиків, баланс ринків дизпального й автобензинів збільшився на 7% — до 7,97 млн тонн і 2,29 млн тонн відповідно.

 

У структурі постачання дизпального частка імпорту зросла до 86%, а українських НПЗ — знизилася до 14%. 2020 року це співвідношення становило 84 і 16%.


Найвідчутнішою зміною у структурі постачання стало зменшення частки російського дизпального з 35% до 25% (2,05 млн тонн проти 2,61 млн тонн у 2020 році).

 

Це пов’язано насамперед із припиненням прокачувань нафтопродуктопроводом «ПрикарпатЗахідтранс». Із Білорусі було ввезено на 30% дизпального більше — 2,89 млн тонн.

 

Це дало їй змогу зайняти 36% ринку, або на 6% більше, ніж 2020 року. При цьому рекордний обсяг — 1,2 млн тонн, або у півтора раза більше, ніж у 2020-му, зайшов в Україну морем.


Частка імпортних бензинів на українському ринку становила 56%, або 1,28 млн тонн. Білоруські НПЗ наростили відвантаження на 17%, до 1 млн тонн, тим самим зберігши свою частку в імпорті бензинів на торішньому рівні — 78%. Польський концерн Orlen за рік збільшив постачання на 11%, до 262,2 тис. тонн.


Внутрішнє виробництво бензинів за минулий рік показало 3% падіння і становить 1,01 млн т, що викликано неполадками на НПЗ «Укртатнафта» восени 2021 року, коли завод виробив 0,88 млн тонн бензинів.


На ринку автогазу частка імпорту становила 79%, внутрішнього виробництва — 21%. При цьому прямі постачання скрапленого газу з РФ упали на 16%, до 607 тис. тонн, а його частка на ринку знизилася з 36% до 30%. На 16% скоротила постачання й Білорусь — до 289 тис. тонн. Натомість відчутно зріс обсяг постачання з Казахстану — на 18%, до 297 тис. тонн.


«Збільшення постачань стало результатом не тільки зростаючої економічної активності, передусім в аграрному секторі й дорожньому будівництві, а й комплексних зусиль у боротьбі з нелегальним ринком. Частину обсягів вдалося вивести з «тіні», але цей сектор, надто щодо бензинів, усе ще становить до 20% ринку», — зазначив директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Автогаз — у черзі

Наведена тенденція, втім, не стосується автогазу, який раніше впевнено конкурував із бензином. Так, ринок скрапленого газу у 2021 році уперше за останні 8 років продемонстрував негативну динаміку. За підсумками року обсяг ринку скоротився, втім, усього лише на 1% — до показника у 1,96 млн тонн.


Відтак державні станції «Укравтогазу» закриють 66 своїх точок, також із ринку пішло близько 50 приватних заправок. Водії не хочуть купувати автогаз, який сильно подорожчав. Але тенденція до здорожчання автогазу, цілком імовірно, може змінитися — й очікують обмального падіння.

 

«В опті ціна продовжила падати, але якось невпевнено, і обсяги, що продаються дешевше, поки що невеликі, — каже Артем Куюн. — Цього тижня потенціал для зниження є, хоча не такий значний, як очікувалося, — до 2 грн/літр. І це означає, що газ має значно подешевшати. Поки ринок причаївся, на тлі зниження продажів трейдери вичікують, хто перший здригнеться».

ДО РЕЧІ

Злет після обмежень

Пожвавлення ринку пального зафіксували не тільки в Україні. У 2021 році попит на нафтопродукти в Індії, що є третім у світі найбільшим споживачем нафти, перевищив показник за 2020 р. на 3,7%. У 2020 році споживання нафти в країні скоротилося вперше за понад два десятиліття у зв’язку з запровадженням локдауну.


Друга хвиля коронавірусу в першому півріччі 2021 року знову обмежила попит, проте економіка швидко оговталася від потрясінь, що сприяло збільшенню споживання палива.

 

Найшвидше відновилися продажі бензину, оскільки все більше громадян почали віддавати перевагу персональним автомобілям та мотоциклам, а не громадському транспорту. На тлі відновлення економіки також покращився попит на дизельне паливо, на яке припадає 38% споживання нафтопродуктів в Індії.