«Гвоздики» порушують домовленості: в ОРДЛО зафіксували 275 одиниць військової техніки

20.01.2022
«Гвоздики» порушують домовленості: в ОРДЛО зафіксували 275 одиниць військової техніки

Саперам ЗСУ вистачає роботи на лінії зіткнення. (Фото ООС)

На передовій упродовж доби 18 січня та станом на ранок наступного дня з боку російсько-окупаційних військ порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

 

Ще перед тим у бік Пісків противник відкривав вогонь раз, із підствольних гранатометів. Утім затишшя насторожує.


Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що командування ЗС РФ нарощує інтенсивність заходів бойової підготовки у з’єднаннях і частинах 1-го (Донецьк) та 2-го (Луганськ) армійських корпусів оперативного угруповання російських окупаційних військ.

 

З початку цього тижня на полігонах тимчасово окупованої території в Донецькій та Луганській областях противник розпочав збори з командирами рот, батарей і коригувальниками артилерійського вогню.

 

Водночас окупаційні адміністрації із залученням військовослужбовців окупаційних військ продовжують активні агітаційні заходи серед місцевого населення з метою спонукання до проходження військової служби за контрактом у з’єднаннях і частинах 1-го (Донецьк) та 2-го (Луганськ) армійських корпусів.


Тим часом українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомила про чергові факти порушень Мінських домовленостей з боку збройних формувань Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей.

 

Цими днями додатково виявлено та зафіксовано розміщення на тимчасово окупованій території 275 одиниць військової техніки збройних формувань РФ, яка розміщена з порушенням Мінських домовленостей.


У зоні дій так званого «2-го армійського корпусу» озброєння та військової техніки — 238 одиниць, із них, зокрема, з порушенням лінії відведення в районах: Бугаївка (37 км від лінії зіткнення) — 2С1 «Гвоздика» 122 мм (14 одиниць), Д-30 122 мм (12 одиниць); Садовий (57 км від лінії зіткнення) — буксирувана артилерійська установка (6 одиниць).

 

Із порушенням районів зберігання в районах: Бугаївка — Т-72 (1 одиниця), Т-64 (13 одиниць); Шимшинівка (27 км від лінії зіткнення) — танки невстановленого типу (10 одиниць); Міусинськ (62 км від лінії зіткнення) — САУ (15 одиниць), буксирувана артилерійська установка (10 одиниць), танки невстановленого типу (19 одиниць).

 

У порівняні з попереднім періодом було виявлено додаткове озброєння та військову техніку РФ у районах Шимшинівка, Міусинськ та Садовий.


Робота місії ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях супроводжувалась перешкодами з боку зброй­них формувань РФ. Так, вівся вогонь зі стрілецької зброї у напрямку БПЛА СММ малого радіуса дії, коли апарат пролітав над районом Василівки.

 

Під час цього польоту безпілотник також зазнавав впливу перешкод сигналу GPS. Крім того, безпілотник малого радіуса дії зазнав впливу перешкод сигналу GPS під час польотів над районами поблизу Василівки, Каштанового та Калинового.


Зафіксовані порушення з боку ЗФ РФ свідчать про систематичне створення ними передумов для подальшої ескалації напруження на лінії зіткнення. А також про намагання приховати свою злочинну діяльність від міжнародних спостерігачів.