Ліс отримав шанс уціліти: як ірпінці рятують від забудовника унікальну рекреаційну зону

20.01.2022

26 травня минулого року в статті «Зелена молитва» «Україна молода» писала про те, як орган самоорганізації (ОСН) «Восток» веде боротьбу з ірпінським забудовником за збереження майже 5 га цінного змішаного лісу, на території якого розташований колишній дитячий табір.

 

Власник ділянки — засновник ТОВ «Дімах Інвест» Дмитро Осипенко, який спеціалізується на зведенні багатоповерхівок, планує тут збудувати... житло.

 

За оновленим же Генпланом Ірпеня від 2018 року, ця територія є зоною рекреації, а призначення земельної ділянки — оздоровче.


Днями Київський апеляційний суд залишив без змін ухвалу слідчого судді Ірпінського міського суду Київської області від 21 грудня 2021 року, якою частково задоволено клопотання прокурора Бучанської окружної прокуратури Київської області Зореслави Книгиницької, та наклав арешт на земельну ділянку площею 4,69 га у місті Ірпінь, апеляційну скаргу власника майна не задовольнив. Про це повідомляється в повному тексті ухвали, опублікованому в Єдиному державному реєстрі судових рішень.


Ірпінській міський суд 8 листопада минулого року за клопотанням Бучанської окружної прокуратури наклав арешт на земельну ділянку по вулиці Київська, 81 в Ірпені. Мета арешту — попередження відчуження ділянки, переоформлення, поділу, об’єднання та дій щодо забудови, протидія її використанню не за цільовим призначенням.


Наразі прокуратура вивчає, як ця територія потрапила в приватні руки, а жителі сподіваються на шанс реалізувати тут інвестпроєкт у сфері рекреації (приміром, створити санаторно-курортний комплекс).

 

Наступного тижня баталії навколо цієї зеленої території відбудуться уже в двох судах. ОСН «Восток» подав позов про визнання протиправним і скасування рішення Ірпінської міської ради від 26 серпня 2021 року щодо затвердження детального плану території і визнання нечинною містобудівної документації, що стосується саме цієї ділянки.

 

Справа розглядатиметься в Київському окружному адміністративному суді.


Поки ліс iще не рубають, але тріски розбрату вже летять. Очевидне одне: забудовник дуже поспішає навесні розпочати будівництво.