А мільярди, як на дріжджах: статки «опального» Ахметова у 2021 році зросли у півтора раза

13.01.2022
А мільярди, як на дріжджах: статки «опального» Ахметова у 2021 році зросли у півтора раза

За минулий 2021 рік Рінат Ахметов посів 190-те місце з 500 у глобальному рейтингу мільярдерів світу. (shakhtar.com)

На початку січня низка видань зазвичай публікують рейтинги найбагатших людей світу.

 

Журналісти вирішили, зокрема, дізнатися, хто є найбагатшою людиною у світі на початок 2022 року за даними «Форбс», оскільки свій перелік найзаможніших людей видання публікує у квітні.

 

Так, за даними, на сьогоднішній день найбагатшою людиною є Ілон Маск, засновник Tesla та SpaceX, який вирвався в лідери, випередивши керівника Amazon Джеффа Безоса.

 

Свій відрив у 100 млрд доларів він наростив упродовж 2021 року, а загальні статки Маска на початок нинішнього року становили 302 млрд доларів.


Друге місце — за Бернаром Арно та його сім’єю, його статки у 2022 році оцінюються у 202,6 млрд доларів. Третє місце — у засновника Amazon Джефа Безоса з показником $196,3 млрд.

 

До першої десятки рейтингу увійшли мільярдери, статки яких також перевалили за 100 млрд доларів. Серед них засновник Microsoft Білл Гейтс (137,6 млрд доларів), Ларрі Пейдж, акціонер Google—Alphabet (123,7 млрд доларів), засновник корпорації Oracle Ларр іЕллісон (122,6 млрд доларів), засновник Facebook Марк Цукерберг (121,1 млрд доларів) тощо.


За даними іншого рейтингу, Bloomberg Billionaires Index, суттєво зросли статки одного з вітчизняних багатіїв — Ріната Ахметова, проти якого влада нібито застосувала суворі санкції.

 

Як повідомив економіст Олександр Гончаров, за минулий 2021 рік Рінат Ахметов посів 190-те місце з 500 у глобальному рейтингу мільярдерів світу, ставши багатшим у 1,5 раза: вартість його активів у минулому році зросла на 55% (або на 4,14 млрд доларів) і становить сьогодні 11,7 млрд доларів.


«Що ж, Володимиру Зеленському зараз саме робити ставки, з яким новим рекордним рівнем капіталізації завершать і цей 2022 рік підприємства фінансово-промислової групи Ріната Ахметова. А також посперечатися, чи вдасться уряду та Раді масштабувати не лише енергетичну, а ще й українську боргову кризу, оскільки вже всім очевидно: на відміну від приватного капіталу, чинне держуправління замішане на тупості і цинічній жадібності», — написав Гончаров на своїй сторінці у «Фейсбуці».


На його думку, ці дані американського агентства Bloomberg іще раз підтверджують той факт, що криза має не тільки небезпеку, а й нові можливості.

 

«На жаль, але в умовах коронакризи зовнішні та внутрішні сили впливу використовують Кабмін Шмигаля по-різному, як способи та засоби досягнення власних цілей. Адже наші топчиновники самостійно мислити не вміють, тим більше не здатні розробляти національні програми та стратегії виходу з кризи, — вважає Гончаров.

 

— Упевнений, і в 2022 році уряд і Верховна Рада знову оброблятимуть довірливий і терплячий український народ, витрушуючи дрібницю з кишень звичайних платників податків. Щоправда, якщо ще кілька років тому «слуги народу» постійно твердили, що український народ наймудріший і найдалекоглядніший, то тепер про це вже жодного слова, навіть у текстах святкових вітань».