Нагляд за батоном: як Зе-влада готується до шаленого стрибка цін на продукти

06.01.2022

Початок нинішнього року, як передбачають аналітики, відзначиться черговим етапом подорожчання цілої низки товарів.

 

Пов’язано це передусім із зростанням цін на енергоносії — як наслідок, виробники соціально значущих продуктів харчування хлібної, м’ясної та молочної груп будуть змушені різко підняти ціни вже в січні.

 

Адже ці галузі є дуже енерговитратними, тому нинішні ціни на газ, за словами експертів, є для них просто непідйомними.


«Якщо зараз уряд не знайде можливості здешевити газ для цієї категорії виробників, за їхніми словами, є велика небезпека стрімкого зростання цін як на хліб, так і на весь соціально значущий кошик. У разі негативного сценарію хлібопекарі очікують на збільшення цін на рівні 20-30% на місяць. У м’ясній та молочній галузі, як я розумію, цифри будуть схожі. Це колапс», — заявив директор Дискусійного економічного клубу Олег Пендзин.


За його словами, щоб вирішити проблему, уряд має знайти або дешевий газ, або ж розробити систему компенсацій. Одним із можливих кроків експерт бачить державне регулювання цін принаймні на торгову надбавку.


Тим часом уряд готується до цінового катаклізму. Кабінет Міністрів нещодавно додав до переліку продуктів, подорожчання яких мають заздалегідь декларувати суб’єкти господарювання, батон та олію соняшникову. Також уряд обмежив націнку на хліб житньо-пшеничний і батон у 10%.


Регулювання запровадили на період дії карантину, спричиненого пандемією «Ковід-19». За постановою Кабміну, обов’язковому декларуванню зростання цін на продукти харчування підлягають товари, які мають істотну соціальну значущість: крупа гречана, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого гатунку та вермішель із нього, молоко пастеризоване жирністю 2,5%, хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, тушка куряча, вода мінеральна негазована та масло вершкове.

 

Тепер же до цього переліку додали батон та олію соняшникову.


А постанову від 9 грудня 2020 року доповнили пунктом про заборону встановлювати націнку на хліб житньо-пшеничний і батон понад 10%.