«Війна президентів» і засилля російщини: чим відзначились телеканали у переддень Нового року-2022

06.01.2022
«Війна президентів» і засилля російщини: чим відзначились телеканали у переддень Нового року-2022

Засилля російщини на українських новорічних телеканалах — це вже свого роду тренд, який не може здолати навіть війна на сході. (Фото з сайту vgorode.ua.)

Родзинкою новорічної ночі на українському телебаченні знову стала глядацька сегрегація за принципом «Хто під якого з президентів підніматиме новорічний келих?».

 

Українці, які мають два Різдва і два Нових роки, тепер отримали ще й двох новорічних президентів.


Сумнівну «традицію», нагадаємо, започаткував 31 грудня 2018 року тодішній кандидат на посаду президента Володимир Зеленський, виступ якого з рішенням балотуватися випустив близький до нього та олігарха Ігоря Коломойського телеканал «1+1» — замість традиційного вітання на той час діючого глави держави Петра Порошенка.


Новорічна «війна президентів» була також помічена торік, і ось українські глядачі знову отримали змогу обирати собі президента, разом з яким можна побажати друзям щасливого нового року.


«Вже другий рік поспіль «Прямий» і 5 канал транслювали новорічне привітання Петра Порошенка замість Володимира Зеленського. Вони пояснили це тим, що нібито не отримали від офісу президента трансляцію чинного президента України, — повідомив на загал опозиційний до одного з лідерів опозиції «24 канал».

 

— Так, у новорічну ніч 5 канал завершив показ привітання Володимира Зеленського за 5 хвилин до настання Нового року, а «Прямий» показав його відразу після опівночі. У привітанні Петра та Марини Порошенків мовиться про роботу їхньої команди, зокрема допомогу військовим, громадські ініціативи, а також дипломатичні зусилля».


«Українці чудові, відкриті, добрі. І це не залежить від того, хто за кого голосує. Ми — громадяни. Одна велика нація. Дорогі українці! Давайте увійдемо в 2022-й сильними та впевненими. Нехай Новий рік буде роком перемог для країни та кожного з вас. Я твердо впевнений: головні наші з вами перемоги ще попереду!» — процитувало Порошенка «Радіо НВ».


За їх даними, 5 канал та «Прямий» заявили, що офіс президента нібито не надав їм трансляції новорічної промови Володимира Зеленського. «Представники каналів кажуть, що попередні роки також не отримували трансляції промови глави держави, натомість відео отримували від колег з інших каналів, — продовжив «24 канал». — Цікаво, що ще 5 листопада медійники, журналісти, громадські діячі та народні депутати створили новий медіахолдинг «Вільні Медіа», який придбав у Порошенка 100% корпоративних прав канала «Прямий» та 5 канала. Причиною створення медіахолдингу був названий антиолігархічний закон, який підписав 5 листопада президент Володимир Зеленський».
Натомість рекордне за тривалістю новорічне привітання чинного гаранта Конституції Володимира Зеленського, яке тривало понад 20 хвилин (!), спричинило неабиякий резонанс у соцмережах та ЗМІ. Журналісти і блогери відзначили «крутизну» Зеленського, порівнявши його спіч із новорічною промовою президента США Джозефа Байдена, яка тривала всього лише 1,5 хвилини. А також заявили, що наступний новорічний ролик Зеленського за своєю вартістю, мабуть, перевищить бюджет Молдови, але заплатить за це марнославство свого лідера кожен громадянин України.


«З такими довгими привітаннями українські президенти до народу ще не зверталися, тож Зеленський поставив рекорд, — повідомило «ВВС Україна». — Понад 20 хвилин Зеленський розповідав про здобутки влади, про «надзвичайних людей і громадян», про олігархів, ціни на газ, ринок землі, перемоги українських спортсменів, повернення Криму, українських ветеранів, військові літаки та українську армію.


І багатьом такий стиль промови справді припав до душі. За даними телеканала «1+1», лише на ньому звернення президента дивилися понад 9 млн людей».


«21 хвилина — це дуже круто! В сексі!» — процитував сайт агенції блогера та політтехнолога Віталія Чепиногу.

 

«Не знаю, на кого були розраховані ті 20 хвилин президентської промови... Уже на четвертій хвилині стало нудно. Вимкнув звук. На 18-й, за дві хвилини до Нового року ввімкнув і почув про мамині котлети, бабусині пиріжки і «одну калину», — сказав журналіст Віктор Шлінчак. — Усі тримали бокали і думали: «Коли це нарешті закінчиться і дадуть нарешті дітям випити сік».

 

«Подивився новорічний виступ Президента Зеленського без звуку... Потім окремо прочитав виступ. Ну, більш-менш, але навіщо так довго? Як людині 20 хвилин за звичкою тримати в руках келих або рюмку? Навіть у найзатятіших фанів оратора з’являється думка: «Карочє, Скліфасовський», – зіронізував журналіст Євген Кузьменко.


Ще одна традиційна проблема новорічних розважальних передач — засилля російськомовного контенту.

 

«Чому я надаю великого значення новорічному ефіру наших телеканалів? Бо багаторічний досвід телекритика дозволяє казати, що саме в цю ніч в ефірі найяскравіше проявляються взаємини влади та власників великих телеканалів. Інтереси громадянського суспільства,  держави та інші чинники, як правило, залишаються при цьому за дужками, крім перших пари років після Помаранчевої революції та Революції гідності. Далі знову  наше новорічне телебачення віддає «шану» лише формулі «піпл хаває», — написав сайт «Детектор Медіа».


Новорічна ніч 2022 року, на думку оглядача «Детектор Медіа» Наталії Лигачової, виявилася особливо знаковою.

 

«Вона була майже суцільно російськомовна, стабільно українською звучала в новорічних шоу лише... реклама та репліки ведучих (на «Інтері» й ті вели ефір російською). Вибачте, але коли на найбільш наближеному до президента телеканалі «1+1» народна артистка України Софія Ротару співає російською — окрім слова «приїхали», інших слів у мене немає», — написала вона.

 

І додає, що нинішня суцільна русифікація новорічного ефіру, участь уже не лише на «Інтері», а й на інших телеканалах виконавців, які виступають та навіть постійно живуть у Росії (як от Світлана Лобода), виглядає загрозливою на тлі наростання агресивності Кремля.


«Інтер» у концертах орієнтувався на пенсійний електорат, який не виїде за кордон, куди мріє податися третина молоді, що не бачить в умовах нинішньої України достойних перспектив і не поспішає на виборчі дільниці. Молодь їде у реформовані країни з соціальними  ліфтами, — написав «Урядовий кур’єр».

 

— Головна інтрига концертів на «Інтері»: кого з українських попвиконавців випишуть з Москви для поважної сцени Київського оперного. Були всі. Рейтинги не пахнуть. Вони смердять. Реклама «Наш Новый год» — наче якась реставрація. Чи контрреволюція? Чи провокація. Але без наслідків.


На думку оглядача, пасіонарії, яких у будь-який час і в будь-якому суспільстві не більш як 5%, врешті-решт домінують, про що свідчать наші Майдани, але користаються перемогами не вони. І не ми.

 

«Політики в ролі шоуменів. Сюр: телеведучий Рабинович на «112» й одночасно на «Ньюс ван» у ролі Діда Мороза без бороди. Що це — свідчення популярності, платоспроможності чи дефіциту «голів, що вміють говорити в прямому етері», панове програмні директори і тіньові власники каналів? «112», «Ньюс ван» озвучували претензії «Руского православного міра», для яких Революція гідності «так називаємая», бо вони патріоти українського Криму і Донбасу, які «билі частью СССР». Отака геополітика під час війни», — резюмувало видання.


Але, попри це, влада не вбачає проблеми в російській інформаційній загрозі, а прагне розбудовувати власну телеімперію. Про що свідчать, зокрема, події навколо державного телеканала «Дом».

 

«Цей канал зараз не лише пропагандистський, а й російськомовний, оскільки нам розповідали, що, руйнуючи іномовлення, створюють телеканал для окупованих Росією територій, де люди, мовляв, звикли споживати контент російською, — повідомив «Детектор Медіа», ставлячи риторичне питання.

 

— Зараз «Дом» хочуть зробити російськомовним, але остаточного рішення, яким чином чи то обійти закон про мовні квоти для загальнонаціональних українських телеканалів, чи то змінити (!) закон, у влади немає. Олігархи, в яких щодо зменшення квот української мови інтереси з владою абсолютно збігаються, демонструють президентській команді свою підтримку щодо можливих дій в цьому напрямку?»


Однак усі ці проблеми важко вгадати під товстим шаром конфетті на президентській ялинці, оскільки влада, занепокоєна втратою свого рейтингу, намагається відновити його будь-якою ціною. Від загрози державного суверенітету до просто зіпсованого настрою українців у новорічну ніч.