Вперед — до СРСР: як руками суддів Кремль знищує Міжнародний Меморіал

30.12.2021
Вперед — до СРСР: як руками суддів Кремль знищує Міжнародний Меморіал

Росіянин Володимир Швачкін вийшов у Саратові на підтримку «Меморіалу» на одиночний пікет. Аналогічні акції відбулися й в інших містах Росії.

У середу, 29 грудня, міський суд Москви ухвалив рішення ліквідувати правозахисний центр «Меморіал».

 

А напередодні, 28 грудня, Верховний суд Росії ухвалив рішення про ліквідацію Міжнародного історико-просвітницького благодійного і правозахисного товариства «Меморіал» (скорочено Міжнародний Меморіал), яке займається розслідуванням сталінських злочинів.

 

Оскільки правозахисний центр і товариство — це дві окремі юридичні особи, тож війна проти «Меморіалу» ведеться згуртовано по всіх напрямках, аби остаточно покінчити з організацією.


На думку Верховного суду, товариство «Меморіал» порушило положення про так званих іноземних агентів.

 

Під час дебатів 28 грудня представник Генпрокуратури заявив, що «Меморіал» «створює брехливий образ СРСР як терористичної дер­жави та реабілітує нацистських злочинців».


Адвокатка організації Марія Ейсмонт оголосила про апеляційну скаргу на рішення в Росії та Європейському суді з прав людини, передає «Рейтер».

 

Вона зазначила, що рішення Верховного суду є незаконним і безпідставним. На подання апеляції юристи «Меморіалу» мають 30 днів, і така скарга обов’язково буде подана до Апеляційної колегії Верховного суду.


«Формальний привід, заявлений у позові Генеральної прокуратури, — відсутність на деяких матеріалах позначки «іноземний агент», — йдеться в заяві Міжнародного Меморіалу, оприлюдненій на сайті організації.

 

— Але сьогодні в суді було нарешті названо не формальний привід, а справжню причину ліквідації Міжнародного Меморіалу: Генеральна прокуратура стверджує, що ми неправильно трактуємо радянську історію, «створюємо брехливий образ СРСР як терористичної держави», «обрушуємо критику на органи державної влади». А держава, на думку наших опонентів, поза критикою.

 

Рішення Верховного суду ще раз підтвердило, що історія політичного терору, який організовує і спрямовує дер­жавна влада, залишається для Росії не академічною темою, яка цікавить лише фахівців, а гострою проб­лемою сучасності. Наша країна потребує чесного та сумлінного осмислення радянського минулого; у цьо­му — запорука її майбутнього».

 

У товаристві додають, що будуть опротестовувати рішення суду «усіма доступними шляхами».

 

«І ми знайдемо законні засоби продовжувати нашу роботу. «Меморіал» — це не організація, це навіть не суспільний рух. Меморіал — це потреба громадян Росії у правді про її трагічне минуле, про долі багатьох мільйонів людей. І «ліквідувати» цю потребу нікому не вдасться», — йдеться в заяві.


Раніше на підтримку «Меморіалу» виступили десятки тисяч людей, які підписали петицію на захист організації, зокрема десятки громадських діячів, політиків, діячів науки та культури.

 

Зокрема, на захист цієї організації виступали лауреати Нобелівської премії миру — головний редактор «Нової газети» Дмитро Муратов та перший президент СРСР Михайло Горбачов.


Міжнародне історико-просвітницьке товариство «Меморіал» — найстаріша російська правозахисна організація, що була заснована в 1989 році.

 

Радянський дисидент та лауреат Нобелівської премії миру Андрій Сахаров був першим головою організації. «Меморіал» став символом країни, яка відкривається світу та собі, почавши досліджувати найтемніші глави свого минулого. Закриття організації є яскравим символом того, як країна повертає назад за президента Володимира Путіна.


У світі засуджують рішення російського Верховного суду. Правозахисна організація «Міжнародна амністія» назвала цей крок образою пам’яті жертв ­ГУЛАГу.

 

Закриття Міжнародного Меморіалу є прямим посяганням на право на свободу слова, наголошує директор «Міжнародної амністії» зі Східної Європи і Центральної Азії Марі Стразерс.

 

А генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич заявила, що ліквідація Міжнародного Меморіалу знаменує собою темний день для громадянського суспільства в Росії.