«Омікрон» штурмує: у Києві зафіксували перші випадки зараження новим штамом коронавірусу

30.12.2021
«Омікрон» штурмує: у Києві зафіксували перші випадки зараження новим штамом коронавірусу

У столиці зафіксували перші випадки захворювання на новий штам коронавірусу «омікрон».

 

Про це в фейсбуці повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник: «На сьогодні у місті вже зафіксовані випадки захворювання на новий штам коронавірусу «омікрон».

 

Фахівці стверджують, що цей вірус має більшу контагіозність, ніж штам «дельта». Він додав, що, за словами медиків, вакциновані пацієнти хворіють «омікроном» у легкій формі. У столичній Держпродспоживслужбі точну кількість інфікованих цим штамом поки не називають.

 

Утім, як прогнозують учені з Національної академії наук, відчути вплив «омікрону» наша держава зможе вже в січні. Аналізуючи захворюваність, експерти брали до уваги ситуацію в США та Європі.

 

Однак медики наголошують — вдасться зменшити наслідки «омікрону» завдяки масовій імунізації населення. На даний момент в Україні повністю вакцинувалися від ковіду 13,5 мільйона громадян. І майже 15 мільйонів отримали першу дозу препарату.


Зверніть увагу, що 1 та 2 січня в Україні не працюватимуть центри вакцинації. В Міністерстві охорони здоров’я вирішили зробити вихідні медичним працівникам у перші дні нового року.

 

Вже після свят — з наступного тижня — пункти вакцинації працюватимуть за звичайним розкладом. А ще в уряді повідомили, що поступово кількість інфікованих у нашій країні зменшується. Отже, з 30 грудня із «червоної» зони карантину вийдуть Волинська та Запорізька області. Відтак усі регіони стануть «жовтими».


Тим часом по всьому світу з минулої п’ятниці скасували 7,5 тисячі авіарейсів. Усе через збільшення кількості зараження штамом «омікрон» серед персоналу авіакомпаній. Вони або хворі, або на карантині. Найбільше рейсів скасували в Китаї та США. А перенесли по всьому світу понад 20 тисяч польотів.

 

Представники авіакомпаній попередили, що схожа ситуація буде і цього тижня.


Однак не коронавірусом єдиним. У Міністерстві охорони здоров’я заявили, що на грип та ГРВІ наразі захворіли 2,8 мільйона українців, більше третини з яких — неповнолітні.

 

Інститут інфекційних хвороб Національної академії медичних наук виявив циркуляцію штамів грипу A(H3N2) та грипу В.

 

У міністерстві закликають вакцинуватися від грипу, щоб убезпечити себе та оточення, особливо в контексті пандемії COVID-19. За даними МОЗ, цього року вакцинували 113 тис. 818 осіб, з них 64 тис. 722 із груп медичного та професійного ризиків.

 

До групи професійного ризику відносять передовсім військовослужбовців, представників освіти та державних органів влади. Крім того, у відомстві запевнили, що уряд придбав близько 180 тисяч доз вакцини проти грипу виробництва Франції та Нідерландів.

 

Окремо Україні надали безкоштовну партію вакцини корейського виробництва в рамках механізму допомоги PIVI.