Вервечка прем’єрних сценічних містерій: на які вистави у Києві варто сходити під час свят

30.12.2021
Вервечка прем’єрних сценічних містерій: на які вистави у Києві варто сходити під час свят

«Вертеп. Необарокова містерія».

Різдвяно-новорічний період поповнив сцени Києва новими постановками. Розмаїття таке, що кожен може знайти вишукане дійство.


Виставою-святом та святом на всі пори року для всіх поколінь назвали нову постановку «Ніч перед Різдвом» режисера Ігоря Федірка за класикою Миколи Гоголя у Київському академічному театрі ляльок, який для більшості відвідувачів просто «Замок на горі». І в такій оцінці — жодних перебільшень.


Народжений на Полтавщині Микола Гоголь, який завжди вважав себе українцем, 190 років тому зумів створити феєричну новорічну містерію про Диканьку.

 

І щоразу вже мало не дві сотні літ постає перед багатьма на зимові свята ідилічна картина за Гоголем: «Останній день перед Різдвом минув. Зимова ясна ніч настала. Глянули зірки. Місяць велично виплив на небо посвітити добрим людям та всьому світові, щоб усім було весело колядувати й славити Христа».

«Дім Різдва» в Музеї Марії Заньковецької.


Незважаючи на те, що сюжетно цей спектакль «зимовий», Київський академічний театр ляльок пропонує насолоджуватися ним увесь рік. Радять і дорослим, і дітям не відмовлятися зустрітися з безсмертними героями казкової історії Миколи Гоголя — однієї з небагатьох, яку геніальний письменник завершив хепі-ендом.


Поетична краса народних обрядів, милозвучні запальні пісні, влучний соковитий гумор, щире наївне кохання — все це у прем’єрній виставі «Ніч перед Різдвом» у Замку на горі неначе й звичне, утім особливе.

 

Містичність історії про те, як нечиста сила вкрала місяць, а красуня Оксана забажала від Вакули черевичків «як у цариці», досягається значною мірою поєднанням у постановці абсолютно різних за розміром лялькових образів.

 

То батько Оксани Чуб і Голова — огрядні здоровані зо два метри, в яких кумедно закриваються очі, піднімаються довгі вуса й емоційно рухаються не коротші носи — а то вже цих чолов’яг, кілька десятків сантиметрів ляльок, вправно запихає у мішок хитрюща й улеслива Солоха. А галасливі дівчата та хлопці ходять колядувати взагалі з триметровими козами... Художник вистави — Микола Данько.


Увесь колорит кримськотатарських традицій та культури для глядачів — у новій постановці «Легенди Бахчисарая» Театру юного глядача на Липках.

 

Це казка-феєрія, яка поєднала однією темою сюжети чотирьох народних кримськотатарських казок: «Подорожні», «Ложка солі», «Місто сімдесяти ремесел», «Заповіт гончара». Режисер-постановник — Ахтем Сеітаблаєв, композитор — Усеін Бекіров, художник з костюмів — Надія Кудрявцева.

«Легенди Бахчисарая» Ахтема Сеітаблаєва.
Фото з інтернет-сторінок проєктів.


Актуальні історії про любов, зраду, стосунки батьків і дітей, друзів та ворогів із батьківщини кримських татар — українського, тимчасово окупованого, Криму є всесезонною виставою. Утім новорічна пора — саме час по особливому відчути мелодію, біль, пристрасть, батьківську любов, запальний дух та незламну віру в краще майбутнє.


«Христе рожденний, спаси всіх нас!» — звучить на сцені Українського дому в Києві у виставі «Вертеп. Необарокова містерія». Це відтворення відомого Галаганівського (Сокиринського) вертепу XVIII століття. Тоді дію виконували дерев’яні ляльки.

 

У першій частині показували відому історію народження Ісуса. До нього йшли пастушки та три царі, а цар Ірод намагався знищити Сина Божого, наказавши вбити всіх дітей до двох років. Утім його самого стратила Смерть та відправила у пекельний світ. У другій частині розігрувалися народно-побутові сценки: Запорожець, Солдат, Пан, Гусар, Баба і Дід, Циган, Корчмар.


У 1770 році бурсаки показали цей вертеп у маєтку заможних представників козацької знаті, що проживали в селі Сокиринці. Родина Галаганів так щедро приймала акторів, що ті подарували їм і вертепний будиночок із ляльками, і ноти та тексти всієї вертепної дії.

«Ніч перед Різдвом» показують
у Замку і на горі.
Фото з сайту akadempuppet.kiev.ua.


У сучасній постановці задіяно четверо акторів. Режисер дійства Богдан Поліщук, сценографію та костюми створила Олена Поліщук. Виконавці: Руслан Кірш, Олексій Фіщук, Надія Купчинська, а Любов Титаренко ще й грає на клавесині.


У Музеї Марії Заньковецької представляють казку «Дім Різдва» — це камерне дійство для всієї родини під акомпанемент бандури. Для дорослих і малих розповідають про українські традиції, звичаї та цікаві музичні інструменти. Звучить багато колядок.