Лауреат Нобелівської премії з фізіології та медицини-2021 надіслав лист учням київської гімназії

24.12.2021
Лауреат Нобелівської премії з фізіології та медицини-2021 надіслав лист учням київської гімназії

Київські гімназисти надсилають листа лауреатові Нобелівської премії. (Фото Предславинської гімназії 56 м. Києва.)

Проєктна робота для учнів столичної Предславинської гімназії 56 — справа звична.

 

Цього разу десятикласники закладу вдосконалювали комунікаційні навички, поглиблюючи зацікавленість роботами цьогорічних лауреатів Нобелівської премії в галузях біології, медицини, фізики та економіки.

 

На певному етапі виникла ідея виразити повагу ученим зі світовими іменами вітальними різдвяними листівками, що й зробили.


Й одразу отримали відповідь від Ардема Патапутяна — 54-річного лівансько-американського науковця в галузі біофізики, молекулярної біології, електрофізіології та нейробіології.


«Я не знав до 20 років, що моє покликання — бути науковцем, — констатував у листі з Каліфорнії до київських учнів лауреат Нобелівської премії з фізіології та медицини за 2021 рік, член Національної академії наук США. — Тому я закликаю вас спробувати знайти своє власне покликання. Ви можете почати з готовності експериментувати та спробувати багато різних речей. Дізнайтеся, що вам справді найкраще вдається і що вам подобається робити найбільше. Працюйте, щоб розвивати ці навички та вірте в себе. Тоді йдіть та реалізуйте свої мрії. Ви можете змінити світ». (Текст листа можна почитати за посиланням).


Директорка Предславинської гімназії 56 міста Києва Руслана Рудковська каже: «Отримати адресного листа-побажання від такої видатної людини — це потужна мотивація та стимул для наших учнів у досягненні цілей».


Ще на початку 2010-х під керівництвом Ардема Патапутяна було виявлено, клоновано та описано гени та білки двох видів механорецепторів ссавців. Лауреатом Нобелівської премії з фізіології та медицини 2021 року учений став разом із колегою Девідом Джуліусом — за вивчення реакцій організму на температуру та дотики.


«Отримання Нобелівської премії було неймовірним, — поділився Ардем Патапутян із київськими учнями. — Я люблю науку і люблю робити відкриття. Це зайняло роки наполегливої праці та навчання, але я пишаюся тим, що моя лабораторія змогла відкрити щось, що могло б зрештою покращити якість життя людей».