ФІФА хоче проводити чемпіонати світу раз на два роки: чому у цієї ідеї багато противників

24.12.2021
ФІФА хоче проводити чемпіонати світу раз на два роки: чому у цієї ідеї багато противників

Не виключено, що зовсім скоро в міжнародному календарі ФІФА можуть статися радикальні зміни. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Наступного року 18 грудня в Катарі має завершитися чемпіонат світу з футболу. Надалі ж, не виключено, чемпіонати світу проводитимуться кожні два роки.

 

Останнім часом ідею про зміну частоти «мундіалів» активно просував знаний французький наставник Арсен Венгер, який після завершення тренерської кар’єри перейшов на роботу до ФІФА, де очолює відділ з глобального розвитку футболу.


Колишній багаторічний очільник лондонського «Арсеналу» каже, що не варто боятися змінювати стару концепцію.

 

«Від того, що чемпіонат світу проводитимуть раз на два роки, виграють усі. Дослідження показують, що не буде жодних проблем з точки зору економіки. Усі будуть в плюсі, оскільки фінансовий пиріг стане більшим», — заявив 72-річний Венгер.


За його словами, сучасний футбольний фанат вимагає багато якісного футболу. І ФІФА повністю готова задовольнити їхні апетити. Водночас француз визнає, що в його ідеї є чимало опонентів, перш за все — це шанувальники футболу з багаторічним стажем.

 

«Молоде покоління підтримує мою пропозицію, а от ті, кому за 50 років, виступають проти. Думки у наших опитуваннях розділилися. Молоде покоління підтримує цю ідею, а ті, кому за 50, виступають проти неї. Але не треба боятися змін. Сучасна молодь, яка дивиться футбол, добре обізнана, вимоглива, для неї важлива якість того, що вона споживає. Сьогодні маємо запит на якість. І ми несемо відповідальність за те, щоб цю якість їм надати», — зазначив Арсен Венгер.


Як видно, саме фінансовий аспект лежить в основі частотної реформи футбольних «мундіалів», і президент ФІФА Джанні Інфантіно сподівається, що грошові стимули допоможуть його організації реалізувати контроверсійну реформу.


«Незалежні експерти повідомили, що перехід на чемпіонат світу раз на два роки принесе додаткові 4,4 млрд доларів доходу за перший чотирирічний цикл. Ці кошти будуть розподілені між 211 асоціаціями-членами ФІФА. Додатковий дохід потенційно дозволить збільшити фінансування на одного члена ФІФА з 6 млн до 25 млн доларів США», — зазначив Інфантіно.


Керманич світового футболу сподівається, що в такий спосіб удасться скоротити розрив між членами ФІФА й підвищити шанси відверто скромних асоціацій на вихід на світову арену.


Однак далеко не всі футбольні асоціації розділяють оптимізм очільника ФІФА. Приміром, Європейський футбольний союз днями виголосив своє бачення щодо запропонованої реформи міжнародного календаря.

 

Пославшись на дані незалежного дослідження, в УЄФА заявили: «Приєднуючись до чітких заперечень, що неодноразово висловлювалися членами європейської футбольної сім’ї, та твердої й мотивованої незгоди, вираженої організаціями вболівальників, УЄФА вважає, що радикальні зміни слід пропонувати лише в тому випадку, якщо вони призведуть до очевидних та беззаперечних переваг для футболу та його учасників».


Ну а говорити, що значна частина професіональної футбольної спільноти зовсім не в захваті від можливої «понаднормової» роботи, думається, взагалі не слід.