Росія опублікувала обурливі «гарантії безпеки», яких очікує від Заходу: що потрібно знати

21.12.2021

Міністерство закордонних справ РФ опублікувало проєкти договорів про безпеку з США та НАТО, які передали на розгляд американським представникам.

 

Окрім того, Путін ще 18 листопада на засіданні колегії МЗС заговорив про гарантії з боку НАТО. За його задумом, вони мають обмежити розширення Альянсу на Схід.

 

«Учасники, які є державами-членами Організації Північноатлантичного договору, відмовляються від будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії», — пропонують росіяни.


Документ під назвою «Угода про заходи забезпечення безпеки Росії та держав-членів Північноатлантичного договору» складається з 9 статей.

 

Військові експерти з натовських країн наголошують, що такого типу пропозиції — неприпустимі, і зауважують, що Росія намагається втягнути Захід у дискусію, яка загрожуватиме безпеці Європейського Союзу та США, — повідомляє з Москви кореспондент Польського радіо.


«Росія хоче, щоби США та НАТО взяли на себе зобов’язання, що виключають подальше розширення Північноатлантичного альянсу на країни з колишнього Радянського Союзу.

 

Додатково Вашингтон повинен припинити створення військових баз на території країн колишнього СРСР, а також припинити з ними будь-яку військову співпрацю. Йдеться передусім про Україну та Грузію, котрі вже реалізують програми інтеграції в НАТО. Москва вимагає, щоби США та НАТО відмовилися від розгортання збройних сил поблизу кордонів Російської Федерації, а також припинили дії, які можуть становити загрозу для національної безпеки Росії.

 

Кремль також хоче, щоби сторони Північноатлантичного договору відмовилися від розгортання ракет середньої дальності як поза власною територією, так і на власній території, з якої ці ракети могли би загрожувати другій стороні договору, тобто Росії.


Військові аналітики зауважують, що одночасно з надісланням цього проєкту договору Росія посилено зосереджує під українським кордоном свої війська. Нагадаємо, що раніше Євросоюз та США застерігали Росію перед черговою агресією проти України і погрожували «серйозними економічними санкціями».


Реакція НАТО і США на «послання»  не забарилася. У Білому домі заявили, що пропозиції Росії вже бачили, але не вестимуть переговорів без європейських союзників та партнерів.

 

«Ми не підемо на компроміс за ключовими принципами, на яких будується європейська безпека, зокрема що всі країни мають право вирішувати своє майбутнє та зовнішню політику і вільні від зовнішнього втручання», — заявила речниця Білого дому Джен Псакі.


У НАТО також отримали російські пропозиції, як повідомив генсек Альянсу Єнс Столтенберг. Він заявив, що без участі України не уявляє переговорів. Пан Столтенберг ще раз нагадав про високу ціну, яку заплатить Росія за рішення напасти на Україну.


«У зв’язку з положеннями цих проєктів, які стосуються нашої держави, наголошуємо, що лише Україна та члени НАТО мають право вирішувати вектор подальшого розвитку своїх відносин, зокрема і в питанні набуття Україною членства в Альянсі, — відреагували у Міністерстві закордонних справ України на проєкти договору зі США та угоди з НАТО.

 

— Таку ж позицію поділяє і сам Північноатлантичний альянс, що підтверджується, зокрема, в його заяві від 16 грудня 2021 року. Це ж стосується і винятково суверенного права України самостійно визначати розвиток відносин з іноземними державами на двосторонньому рівні, у тому числі в сфері військового співробітництва».

 

«Росія не буде вказувати НАТО, як слід поводитися», — заявила німецька міністерка оборони Крістіне Лімбрехт під час свого перебування з візитом у Литві.

 

У свою чергу міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив, що Литва готова передати Україні летальну зброю на тлі загрози нового вторгнення РФ, повідомляє литовська медіакомпанія LRT.

 

«Необхідно всіляко підтримати Україну, і Литва готова до цього, включно з передачею Україні летальної зброї», — заявив Анушаускас під час спільного брифінгу з Крістіне Ламбрехт.


У Росії висловили розчарування такими заявами. «Сигнали з Вашингтона та Брюсселя нас вкрай розчаровують», — заявив заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков, якого цитує ТАСС. Раніше речник російського президента Дмитро Пєсков заявив, що Україна «втрачена як партнер, союзник повністю».