Спостерігачі ОБСЄ зафіксували понад сотню одиниць військової техніки бойовиків ОРДЛО

21.12.2021
Спостерігачі ОБСЄ зафіксували понад сотню одиниць військової техніки бойовиків ОРДЛО

Спостерігачами ОБСЄ зафіксовано розміщення на тимчасово окупованій території 102 одиниць військової техніки збройних формувань РФ. (facebook.com/mod.mil.rus)

На передовій знову втрати: 16 грудня на Донеччині під Красногорівкою на бойовому чергуванні загинув боєць 74-го окремого розвідувального батальйону 30-річний Станіслав Запорожець.

 

Він уночі був на бойовому чергуванні, спостерігав за супротивником у тепловізор — і саме в цей момент ворожий снайпер зробив постріл. Куля влучила солдату в голову.


Станіслав Запорожець родом із Лисичанська, що на Луганщині. У загиблого воїна залишилася мама і молодший брат. Цього ж дня ще один український воїн отримав поранення.


Збройні формування Російської Федерації упродовж доби 19 грудня двічі порушили режим припинення вогню, один із яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

 

Російсько-окупаційні війська обстрілювали позиції українських захисників неподалік Новозванівки та Світлодарська: гатили з артилерії калібру 122 мм та великокаліберних кулеметів.


Українські захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене Мінськими домовленостями озброєння, та змусили противника припинити обстріли.
Станом на ранок понеділка 20 грудня порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано.


Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін тим часом повідомила про чергові факти порушень Мінських домовленостей з боку збройних формувань Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей.


Спостерігачами місії ОБСЄ зафіксовано розміщення на тимчасово окупованій території 102 одиниць військової техніки збройних формувань РФ, яка розміщена з порушенням Мінських домовленостей.

 

У зоні дій так званого 1-го армійського корпусу ЗФ РФ виявлено в районі Тернового за межами виділених місць зберігання озброєння: танки Т-72 — 34 одиниці; танки Т-64 — 14 одиниць; ББМ — 16 одиниць; з порушенням ліній відведення: САУ 2С1 — 4 одиниці; буксирувані гаубиці Д-30 — 3 одиниці. У районі Покровки за межами виділених місць зберігання озброєння також виявлено: танки Т-72 — 15 одиниць; танки Т-64 — 2 одиниці; САУ 2С1 — 1 одиниця; ББМ — 13 одиниць.


Робота місії ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях супроводжувалась перешкодами з боку зброй­них формувань Російської Федерації.

 

Так, 17 грудня ворог двічі не дозволив патрулям місії ОБСЄ проїзд на тимчасово окуповані території через блокпости біля південного краю ділянки розведення в районі Золоте та в районі Молодіжне, що відображено в оперативному звіті місії ОБСЄ.


Також у зоні дій так званого 2-го армійського корпусу ЗФ РФ, у районах Паньківка, Стукалова Балка, Сміле та Новогригорівка, під час польотів БПЛА місії ОБСЄ було зафіксовано постановку перешкод засобами РЕБ збройних формувань РФ.


Зафіксовані порушення з боку ЗФ РФ свідчать про створення ними передумов для подальшої ескалації напруження на лінії зіткнення. А також про намагання приховати свою злочинну діяльність від міжнародних спостерігачів.