Казковий ліс, пряникове містечко і світло зi «Щедриком» у ботсаду: передріздвяний Вроцлав дарує передчуття дива

21.12.2021
Казковий ліс, пряникове містечко і світло зi «Щедриком» у ботсаду: передріздвяний Вроцлав дарує передчуття дива

Відкрийте своє серце — і Вроцлав подарує вам любов!

Налийте ґжанця в чобіток

Гноми не сумують і, здається, зовсім не мерзнуть. Хоча теплий шарф у таку погоду  їм зовсім не завадив би. Погода — цілком груднева. Трохи снігу, трохи зимного вітру і вологість — від Одри.

 

Місто ста мостів і островів, місто студентів, зустрічей, приязні і тепла. Так, столиця Нижньої Сілезії — польський полюс тепла. І це відчувається. Навіть о такій порі, як нині. І — особливо о такій порі!


Вроцлав передріздвяний пахне корицею, кавою, імбирним пряником і духмяним ґжанцем, зігріває приязними усмішками. Живе передчуттям ...


Знайти гнома і забрати з собою.


Особливо втішений «тато-гном». Старійшина вроцлавських гномів (краснолюдків) зустрічає відвідувачів різдвяного ярмарку, яких що ближче до свят, то більшає в місті.

 

Так, Різдвяний ярмарок у Вроцлаві — важлива святкова атракція: понад 14 років приваблює особливою, казковою атмосферою, популяризує місто на туристичній мапі світу.

 

Неодноразово перемагав у розмаїтих рейтингах: німецьке видання Die Welt визнало Вроцлавський ярмарок одним iз п’яти найкрасивіших у Європі, американський сервіс The Hulffinton Post відзначив його серед ярмарків, які «ми любимо й відвідуємо щороку»; його вирізняють на одному рівні з різдвяними ярмарками Відня, Мілана, Зальцбурга, Франкфурта, Копенгагена, Мадрида і Праги.

 

2017 року в рейтингу Skyscaner серед 10 різдвяних ярмарків, вартих відвідання, Вроцлав опинився на першому місці, того ж року Travelist Magazyn визнав його одним з найкрасивіших у Європі, а 2018-го британський The Guardian називає ярмарок у Вроцлаві серед 10 європейських міст для найкращих передсвяткових візитів. У доковідні часи впродовж місяця вроцлавський ярмарок відвідували близько мільйона гостей.


Уперше різдвяний ярмарок у столиці Нижньої Сілезії відбувся 2008 року, відтоді щороку є найбільш очікуваною зимовою подією міста. Не відбувся лише торік — через епідемічні обмеження.

 

« І тому нас дуже тішить, що цьогоріч у серці Вроцлава ярмарок знову відкритий для відвідувачів, — каже представниця бюро економічного розвитку Департаменту стратегії і розвитку Вроцлава пані Зузанна Морска.

 

— І хоча з огляду на епідемію довелося скасувати традиційні паради і святкові майстер-класи для дітей, не буде також концертів та інших масових мистецьких заходів, ми щасливі, що можемо зустрічати тут наших гостей. Наш ярмарок — не тільки місце закупів і дегустації смачних страв, які варто скуштувати у Вроцлаві, це насамперед осередок для родинних, товариських зустрічей і спілкування.

 

Дедалі частіше організатори присвячують свої імпрези категоріям некомерційним, зростає відповідальність бізнесу і громадського сектору. Гасло «не тільки беру, а й також даю» починає бути дуже помітним на нашому ярмарку.

 

Задля цього місто разом з організатором ярмарку збільшило зону для суспільної діяльності. Зараз вона — біля святкової ялинки, місця для експонентів тут  безплатні. У цій зоні представлені, зокрема, фундації допомоги хворим дітям, кулінарний маршрут Смаки Нижньої Сілезії, Нижньо­сілезька туристична організація».


Містерія світла у ботанічному саду.


У традиційних колоритних будиночках — цьогоріч їх 180 — можна скуштувати найкращих регіональних смаколиків. Є мед, сири, випічка, м’ясні копченості, розмаїті різносоли, фруктові й овочеві делікатеси з фермерських господарств Нижньої Сілезії та інших регіонів Польщі. Знайдете також продукти з Німеччини, Австрії, Франції, Португалії, Грузії, Італії Чилі, Перу, і (що особливо приємно!) — з України.


Окрім гастрономічних пропозицій і торговельних принад, гостей на ярмарку приваблює Будиночок під красналем, святковий Вітряк, Хатка з комином, будиночок Миколая і будиночок на Соляній площі (з оглядовими терасами трьох рівнів).

 

І, звісно ж, Казковий Ліс, де можна послухати казочки, отримати порцію захоплення на каруселі, відвідати інтерактивну фабрику подарунків Святого Миколая. Новинка цього року — присутність місцевих майстрів з унікальними виробами ручної роботи.


А смаковою родзинкою ярмарку залишається традиційний ґжанець. Підігріте червоне вино з медом, спеціями, і цитрусовими на Вроцлавському ярмарку подають в оригінальних кухликах — чобітках.

 

Рецепти колоритного напою змінюються. До ґжанця можуть додавати сливовицю, вишневу наливку або ром. Щороку «чобітки» мають різний колір — цьогоріч він яскраво-блакитний.

 

Скуш­тувавши духмяного ґжанцю, чобіток можна повернути або залишити на сувенір. Багато хто має вже цілу колекцію різдвяних вроцлавських кухликів. Ярмарок у Вроцлаві триває до кінця грудня, тож можна встиг­нути зробити собі такий подарунок.


Різдвяний ярмарок на Ринку: тут оживає казка.

Обережно: потяг дуже смачний!

«Якщо Торунь — місто пряника, то Вроцлав — його батьківщина», — кажуть місцеві жителі. Пересвідчитися в цьому легко.

 

Так, пряникові будиночки до Різдва традиційно печуть у кожній польській родині. Але цього року вроцлавці сміливо змінили акцент: у найвищому будинку міста Sky Tower облаштували ціле пряникове містечко!

 

Ви безпомильно вгадаєте потрібний напрямок, якщо завітаєте до «Колейково»: концентрований аромат ванілі, кориці і кардамону приведе у неймовірний світ святкової смакоти. Кучугури снігу, будиночки з яскравими дахами, дерева, залізнична станція, колія і потяг, який рухається рейками, — все пряникове!


«Мамусю, а можна я з’їм цього паровоза?» — запитує хлопчик, не відриваючи захопленого погляду від солодкої містерії.

 

«Не варто, бо потяг далі не поїде!» — сміється мама. «Захват у кубі» переживає не тільки малеча: дорослі мимоволі повертаються в дитинство. І, здається, також не проти відкусити хоча б колесо у паровоза. Або схрумати дах будиночка, покритого шоколадом.

 

На «забудову» містечка пішло 1,2 тонни пряникового тіста, 98 кг меду, 34 кг духмяних «пряникових спецій», 27 кг шоколаду, 143 лимони, 28 кг цукрової пудри і 350 яєць. Уявляєте, який масштаб? І це не рахуючи численних цукрових перлинок і шоколадної стружки.

 

Аби зберегти таку грандіозну смакоту, температуру в залі понизили на кілька градусів. Містечко з пряників залишатиметься в «Колейково» до кінця лютого, потім організатори мають намір його розібрати і законсервувати до наступного року, частково доповнивши перед наступним відкриттям новими експонатами.


Експозиція «Колейково» (залізниця) у Sky Tower — це Вроцлав у мініатюрі. Показати місто як на долоні — таким був задум, і його втілюють послідовно, крок за кроком.

 

Тут усе по-справжньому: день змінює ніч, люди працюють, відпочивають, зустрічаються з друзями на каву, приходять на побачення, тісно спілкуються... І, звісно ж, шукають гномів. Як же у Вроцлаві без них?!


Кухлик із гжанцем — стильний сувенір із Вроцлава.

Погладьте краснолюдка на удачу

Вроцлавські гноми — візитівка і символ міста. Їхня команда невпинно зростає. Під час мого приїзду до Вроцлава у 2017-му гномів у місті було 200, сьогодні їх понад 600.

 

Ці кумедні бронзові створіннячка творять що завгодно: катаються на мотоциклах, перуть білизну, сплять на лавочках, читають книги, рахують готівку в банку, працюють дантистами і пожежниками. Мандрівникам у Вроцлаві пропонують спеціальні маршрути з умовною назвою «відшукай гномиків». Цiкаво спостерігати за туристами, які ходять містом і звіряють карту.

 

Адже доторкнутися до вроцлавського гнома — замовити собі удачу. Тож відполіровані руками туристів краснолюдки ставляться з розумінням до цих наполегливих «прибулих диваків», які раптом впадають у дитинство. Загалом це добра ідея — погладити гнома на удачу.

 

Японським туристам, які дуже багато мандрують світом і привозять тисячі фотографій з різних міст і країн, не завжди вдається розрізнити свої світлини. І тільки гномики безпомильно вказують їм на Вроцлав.


Ці милі вроцлавські чоловічки — символ Помаранчевої альтернативи, підпільної організації, що діяла в 1980-х у деяких польських містах. Поляки пам’ятають «Демонстрацію гномів» — ініційовану Вальдемаром Фідріхом акцію у червні 1987-го, коли на стінах вроцлавських будинків вигулькнули яскраві графіті гномиків у помаранчевих ковпаках. У такий спосіб активісти руху протестували проти абсурдної комуністичної дійсності.


Вроцлав красивий і стильний. Його тротуарами елегантно походжають у парі вишукане минуле й яскраве сучасне. Це «живе» місто — зі своїм обличчям, неповторною атмосферою, яку безпомильно упізнаєш з-поміж інших.

 

Прекрасна ратуша ХІІІ століття, яку будували майже 300 років, плавно поєднуючи різні архітектурні стилі — готику, ренесанс... Астрономічний годинник, за яким можна досі звіряти час. Популярна «Пивниця Свидницька» — одна з найстаріших у Європі.


Родзинка міста — острів Тумський. Образно кажучи, «місто в місті». Тут сконцентровані сакральні заклади і споруди: кафедральний собор Івана Хрестителя, костели, духовна семінарія.

 

Міст кохання, за яким «полюють» фотографи, звідки починаються романтичні прогулянки. На острові можна зустріти справжнього ліхтарника! Так, саме того, який приборкує темряву, засвічуючи ліхтарі. Вручну. Щовечора. І гасить над ранок. Усе, як у минулі часи ...


Пряникове місто, як тебе не з’їсти? 


А коли надходить вечір, у ботанічному саду університету Вроцлава оживає феєрія світла і кольорів. Дерева, «вдягнені» у яскраве різнобарв’я», лазерне, світлове шоу — сад перетворюється на містерію.

 

Яскрава ілюмінація створює унікальний настрій: здається, що алеями і стежками саду походжає казка. І коли прогулюєшся поміж дерев, огорнених різнобарвним настроєм, а з неба, як вартовий, за всім споглядає містичний місяць, раптом чуєш звуки «Щедрика» Миколи Леонтовича. І радісне відчуття огортає тебе... Свято наближається!