На Черкащині створили ботанічний заказник «Дзензіри» для порятунку рябчика

17.12.2021
На Черкащині створили ботанічний заказник «Дзензіри» для порятунку рябчика

На Черкащині, у Катеринопільській громаді, взялися за порятунок рябчиків малих.

 

Тож заради того, аби цей рідкісний червонокнижний первоцвіт і надалі радував українців своєю чарівністю, тут створили ботанічний заказник «Дзензіри».


Як розповідає селищний голова Катеринополя Володимир Коваленко, ініціатором організації заказника стало управління екології та природних ресурсів Черкаської облдержадміністрації. Заради збереження унікальної квітки місцеві депутати підтримали таке звернення.


«У минулі роки рябчик малий «заселяв» наші левади та береги усюди. Але ця гарна квітка, яку в нас так люблять у букетах і називають по-своєму — дзензірою, нині стає рідкістю», — розповідає «Україні молодій» Катерина Пилипенко з Катеринополя.


Жінка каже, що тепер знайти рябчика малого не так просто, можна зустріти лише невеличкі острівки цієї рідкісної квітки.


Тож для нового ботанічного заказника виділили 18 гектарів землі між Катеринополем та селом Шостакове, що в долині річки Гнилий Тікич.

 

У цій місцині заборонено виривати дзензіру, проводити оранку, косити сіно та випасати велику рогату худобу.


До речі, на території нашої країни росте вісім видів рябчика. В Україні ця квітка росте переважно на Донеччині та Луганщині, у біосферному заповіднику «Асканія-Нова» та в Київському ботанічному саду.

 

Чотири з них — рябчик шаховий, руський, гірський та малий — внесені до Червоної книги. Цвіте рябчик у квітні-травні, плодоносить у червні. Розмножується насінням та цибулинами.