У ЗСУ створять підрозділи з безпілотниками та дронами-камікадзе для ведення безконтактних бойових дій

17.12.2021
У ЗСУ створять підрозділи з безпілотниками та дронами-камікадзе для ведення безконтактних бойових дій

14 грудня російські окупанти обстріляли Травневе — населений пункт у Бахмутському районі на Донеччині, який розташований поблизу лінії розмежування та має обмежений доступ.

 

У результаті обстрілу пошкоджено два будинки мирних жителів (наразі їх там проживає 66), більшість з яких — пенсіонери та переселенці.


На фронті 15 грудня з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано дев’ять порушень режиму припинення вогню, п’ять із них із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння: кацапи обстрілювали позиції українських захисників поблизу Первомайського, Луганського, Шумів, Пісків, Причепилівки, Водяного та Південного з артилерії калібру 120 мм та 122 мм, мінометів калібру 120 мм та 82 мм, станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів.


Станом на 7-му годину ранку 16 грудня з боку окупантів зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню: в напрямку Новолуганського вони вели вогонь зі стрілецької зброї. Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил унаслідок дій кацапів немає.


У вівторок помічник Генсека НАТО з розвідки Девід Кеттлер та командувач операції Об’єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Павлюк обговорили безпекову ситуацію у районі проведення ООС під час брифінгу, який відбувся на командному пункті однієї з бригад.

 

Помічнику Генсека НАТО та керівнику Аналітичного управління Об’єднаного департаменту з розвідки та безпеки Міжнародного секретаріату НАТО Капо Россіну доповіли обстановку, яка склалася на приморському напрямку.

 

У ході брифінгу, в якому також взяли участь представники сектору безпеки і оборони України, іноземним делегатам були представлені дані, що свідчать про порушення домовленостей, досягнутих у рамках Тристоронньої контактної групи.

 

Крім цього, були продемонстровані відеозаписи, які підтверджують застосування противником великокаліберної артилерії, лазерних комплексів протидії оптичним системам, ударних БПЛА та наслідки використання цього озброєння.


По завершенні брифінгу учасникам зустрічі надали можливість побувати на передових позиціях в районі населеного пункту Широкине та на власні очі побачити зруйновану російським агресором цивільну інфраструктуру.


«За час виконання завдань було зафіксовано 254 обстріли, внаслідок яких ми зазнали безповоротних та санітарних втрат. До 2014 року у цьому селищі мешкали майже тисяча людей, зараз у Широкиному немає жодної цивільної особи — це наочно демонструє наслідки приходу «русского міра», — розповів командир бригади представникам іноземної делегації.

 

На завершення зустрічі сторони визначили наступні кроки розвитку співпраці.


Додамо, що в ЗСУ невдовзі створять підрозділи безпілотників із барражуючими боєприпасами. Командування Сухопутних військ планує розширювати можливості частин та підрозділів радіоелектронної боротьби, а також впроваджувати систему мережевоцентричної війни, посилюючи можливості ЗСУ для ведення безконтактних бойових дій.

 

В армії робиться ставка на створення у складі бойових бригад підрозділів з безпілотними авіакомплексами та дронами-камікадзе.

 

У системі протиповітряної оборони планується сформувати потрібну кількість окремих радіотехнічних батальйонів, завершити формування зенітно-ракетних полків з ефективними ЗРК, а також продовжити закуповувати та модернізувати озброєння.


Зазначимо, що дрон-камікадзе — це вид безпілотників, які здатні виявляти та вражати ціль самостійно. Переважно для знищення цілі вони пікірують на неї подібно до керованої ракети. Саме тому їх називають дронами-камікадзе. Часто такі безпілотники малих розмірів, тож із ними важко боротися традиційними засобами ППО.