Особливо небезпечний блогер: суд Лукашенка засудив чоловіка Світлани Тихановської до 18 років тюрми

17.12.2021
Особливо небезпечний блогер: суд Лукашенка засудив чоловіка Світлани Тихановської до 18 років тюрми

Після арешту Сергія Тихановського його дружина Світлана висунула свою кандидатуру на виборах президента Білорусі.

Незалежний білоруський портал «Наша ніва» інформує, що популярного опозиційного блогера Сергія Тихановського (чоловіка Світлани Тихановської) засуджено до 18 років виправної колонії суворого режиму.

 

Опозиціонера звинуватили, зокрема, в «організації масових заворушень» і «в підбурюванні до соціальної ворожнечі» та «перешкоджанні роботи ЦВК» (хоча він був заарештований у травні 2020 року — за три місяці до виборів).

Суд у СІЗО

Разом із Тихановським у понеділок, 13 грудня, засудили також інших відомих активістів.

 

Миколі Статкевичу, який балотувався на посаду президента в 2010 році, дали 14 років тюрми, Артему Сакову, члену ініціативної групи з висування Світлани Тихановської на президентський пост, та Дмитру Попову, модератору соцмереж проєкту «Країна для життя», громадянину Росії, — по 16 років виправної колонії, а блогерам Володимиру Цигановичу та Ігору Лосику — по 15 років в’язниці.


Засідання суду проходило в закритому режимі на території СІЗО в Гомелі. Адвокат Тихановського повідомив агенції «РІА Новості» про намір оскаржити вирок.


Сергій Тихановський прийшов у білоруську політику після набуття блогерської популярності — у 2019 році він почав вести відеоблог «Країна для життя», їздив регіонами та критикував білоруську владу, демонструючи непривабливі сторони життя в провінції. 2020 року він заявив про намір балотуватися на пост президента країни, за лічені дні до реєстрації кандидатів Тихановського затримали після пікету в Гродно.


Його арештували до початку кампанії і таким чином не допустили до виборів. Тоді свою кандидатуру висунула його дружина — домогосподарка Світлана.

 

Попри відсутність досвіду в політиці, Тихановську як альтернативу Лукашенку підтримали більшість виборців Білорусі.

 

У відповідь на офіційні результати, згідно з якими вкотре переміг Олександр Лукашенко, у країні пройшли безпрецедентні масові мирні протести, пригнічені владою.

 

Захід не визнав офіційних результатів виборів. Білорусь досі перебуває в суспільно-політичній кризі, репресії посилюються, у країні близько тисячі політичних ув’язнених, еміграція стала масовою.

«Виріжемо всіх»

Нечувано суворі вироки Тихановському та його однодумцям є свідченням ницості Лукашенка, його підлого бажання помститися через чоловіка самій Світлані Тихановській, якій вдалося виїхати з Білорусі та стати головним критиком режиму Лукашенка: її приймають у найшанованіших світових інституціях як дійсного речника незалежної, вільної Білорусі, з нею зустрічаються світові лідери.

 

Таке приниження для білоруського диктатора є нестерпним, що і віддзеркалюють небачені за суворістю вироки його кишенькових судів.


«Слухайте, а мені наплювати на те, що в Євросоюзі ви думаєте про президента Білорусі, — заявив в ексклюзивному інтерв’ю Бі-Бі-Сі 21 листопада цього року Олександр Лукашенко. — Мене обирав не Євросоюз. Мене ви не визнаєте чверть століття. Мене обирає білоруський народ. Тому мені важливо, як мене сприймає мій народ. Як ви там будете мене вважати — легітимним чи нелегітимним. Плювати, що про мене сьогодні думають в Англії, у Сполучених Штатах Америки чи Євросоюзі. Ми виріжемо всіх негідників, яких ви фінансували. Ах ви занепокоїлись, що ми знищили ваші структурки, які ви фінансували?».


Ось так ситуацію розуміє Лукашенко. І «вирізає». І далі буде «вирізати». Відтепер у Білорусі можна отримати тюремне ув’язнення за заклики до санкцій проти цієї держави.

 

Як повідомила у вівторок, 14 грудня, інформаційна агенція БелТА з посиланням на пресслужбу Олександра Лукашенка, глава держави підписав відповідний закон.

 

Він вносить зміни до білоруського кримінального кодексу, тож тепер за заклики до застосування санкцій проти білоруської держави громадянам та організаціям країни загрожує до 12 років позбавлення волі.


Засудження білоруського блогера Сергія Тихановського до 18 років колонії є частиною жорстоких і систематичних репресій проти всіх незалежних голосів у Білорусі, заявив речник Єврокомісії у закордонних справах Петер Стано у вівторок, 14 грудня.


У день оголошення вироку Сергію Тихановському його дружина Світлана Тихановська опублікувала відеозвернення у своєму телеграм-каналі: «Я продовжуватиму захищати людину, яку люблю і яка стала лідером для мільйонів білорусів. Я намагатимуся робити навіть неможливе, щоб наблизити той момент, коли ми з ним побачимось у новій Білорусі».