«Ніби впала бомба». У кількох штатах США пройшли руйнівні торнадо, загинули близько ста людей

14.12.2021
«Ніби впала бомба». У кількох штатах США пройшли руйнівні торнадо, загинули близько ста людей

Масштаби нищення вражаючі.

У суботу, 11 грудня, впродовж кількох годин штатами Кентуккі, Теннессі, Міссурі, Арканзас, Міссісіпі та Іллінойс пронеслися аж 30 торнадо.

 

Стихія зрівняла з землею кількадесят населених пунктів, руйнуючи будинки, зриваючи дахи та вириваючи дерева з корінням.


Кількість жертв торнадо в найбільш постраждалому американському штаті Кентуккі сягнула 83 людей. Найбільша кількість жертв на свічковому заводі в десятитисячному місті Мейфілд, де обвалився дах. Під час урагану там було близько ста людей.

 

Мер Мейфілда Кеті Стюарт О’Нан сказала CBS, що свічковий завод «виглядає так, ніби на нього впала бомба». Будівля повністю зруйнована. Сильний вітер в окрузі Гопкінс скинув з рейок поїзд.


В інших штатах від удару торнадо загинули щонайменше 12 людей, зокрема шестеро на складі в Іллінойсі. Тут обвалився дах на складі компанії Amazon у місті Едвардс­вілл. Точна кількість жертв поки що невідома. Очікується, що лише в Кентуккі кількість загиблих перевищить 100. Десятки людей вважають зниклими безвісти, а нині тривають пошуки людей під руїнами будинків. У пошуках бере участь національна гвардія.


Під час пресконференції губернатор Енді Бешеар оголосив у штаті Кентуккі надзвичайний стан: «Над нашим штатом пройшло кільканадцять торнадо, які спричинили надзвичайно великі збитки. Головне торнадо пройшло смугою довжиною понад 200 миль. Чогось такого ми ніколи в своєму житті не бачили».

 

«Металеві стовпи зігнуті навпіл, якщо не зламані. Будинки, яких більше немає. Величезні вантажівки, які були підкинуті в повітря. І, на жаль, дуже багато будинків, у яких, ймовірно, були люди, повністю зруйновані», — описав ситуацію в Кентуккі губернатор штату.


Співробітник поліції штату Кентуккі Дін Паттерсон наголосив, що руйнування, спричинені серією торнадо — безпрецедентні: «Маємо справу з чимось, чого ніколи досі ми не бачили. Важко навіть описати масштаб знищення. Торнадо буквально змінили вигляд наших міст, це вже не ті міста, які ми знали досі».

 

Рятувальні служби відкрили центри допомоги жертвам торнадо, де можна отримати медичну допомогу.


Президент Джо Байден заявив, що уряд США зробить усе можливе, аби допомогти центральним районам країни, які постраждали від стихії. Байден підписав декларацію про надзвичайну ситуацію.

 

Це дозволить виділити федеральні ресурси для Кентуккі — штату, який постраждав найбільше. Президент США оцінив торнадо як одне з наймасштабніших в історії країни.