Вручено європейські «Оскари»: тріумфатором виявився боснійський фільм «Куди прямуєш, Аїдо?»

14.12.2021
Вручено європейські «Оскари»: тріумфатором виявився боснійський фільм «Куди прямуєш, Аїдо?»

Кадр із фільму «Куди прямуєш, Аїдо?».

Минулої суботи в Берліні відбулася 34-та щорічна церемонія вручення Європейських кінонагород за кращі роботи 2021 року.

 

Європейська кінопремія (European Film Awards — EFA) — це найважливіша нагорода на Старому континенті, еквівалент американської премії «Оскар», яку присуджують режисери, пов’язані з Європейською кіноакадемією. Вперше вони були представлені в 1988 році.


Кращим європейським фільмом 2021 року на цьогорічній церемонії в Берліні названо стрічку з Боснії і Герцеговини «Куди прямуєш, Аїдо?» (Quo Vadis, Aida?). Латинська назва цієї воєнної драми ніби підкреслює її велич та глибину зображення людських страждань.

 

Постановниця Ясміла Жбанич, яка на церемонії отримала приз за кращу режисуру, розповідає про війну з погляду жінки Аїди, яка мешкає в Сребрениці та працює парекладачкою для ООН.

 

Ця стрічка вже була відзначена на Венеціанському кінофестивалі 2020 року. Фільм є копродукцією Боснії і Герцеговини, Австрії, Німеччини, Польщі, Франції, Норвегії, Туреччини, Румунії та Нідерландів. Тому це дійсно європейське кіно в найширшому розумінні.


Продюсеркою фільму є полька Ева Пущинська, фільми якої «Іда» та «Холодна війна» вже були відзначені Європейською кінопремією та номінувалися на американські «Оскари». Музику до фільму також створив поляк Антоні Комаса-Лазаркевич.


Боснійка Ясна Джурічич, виконавиця головної ролі в цій стрічці, отримала в Берліні нагороду як краща акторка. Кращим європейським актором названо британця Ентоні Хопкінса за роль у психологічній драмі «Батько». Нагородою за кращий сценарій у Берліні також були відзначені автори «Батька» Флоріан Зеллер та Крістофер Хемптон.


Кращим європейським анімаційним фільмом журі визнало стрічку данського режисера Йонаса Похера Расмуссена «Втеча» про афганця, якому вдалося втекти з батьківщини та оселитися в Данії.

 

Нагорода за життєвий внесок у кіно дісталася угорській кінорежисерці Марті Месарош, яка створила в своїх фільмах низку захоплюючих жіночих портретів.

 

Як донька угорського комуніста вона закінчила ВГіК у Москві, де одним з її викладачів був Олександр Довженко. Але подальша її творчість була дуже далекою від того, чого її вчили в СРСР. Фільм Марти Месарош «Удочеріння» здобув головний приз 25-го Міжнародного кінофестивалю в Берліні.