На Черкащині за рік 61 раз напали на бригади «швидкої допомоги»

10.12.2021
На Черкащині за рік 61 раз напали на бригади «швидкої допомоги»

Медикам часто трапляються неадекватні люди.

На Черкащині, в селі Іванівка Уманського району, на бригаду «швидкої», яка вночі приїхала на виклик до хворого, напав агресивний чоловік.

 

Це вже 61-й напад на медиків черкаської «екстренки» з початку цього року.


«Бригаду «екстренки» викликали до чоловіка, у якого був напад бронхіальної астми. Завершивши надання допомоги пацієнту, фельдшер та водій поверталися на станцію. Щоб виїхати з сільської вулички, водій «швидкої» розвернувся біля подвір’я навпроти будинку пацієнта», — розповідає Ірина Назарок iз Черкаського обласного Центру екстреної медичної допомоги.


У ту мить до «швидкої» підбіг чоловік, відчинив двері з боку водія і почав кричати, що «нема чого тут розвертатись». Чоловік спершу лихословив, потім кинувся витягувати водія з авто.

 

Коли ж той почав протистояти, нападник спробував витягти ключі, щоб зупинити автівку, і пошкодив електроніку, виламавши внутрішню систему керування склоочисниками та зовнішніми світловими приладами. Все сталося темної ночі, ішов дощ, нічого не було видно.


«Ґудзики на одязі я пришию, а от з електронікою автомобіля все не так просто. Авто вийшло з ладу. Приїжджаєш рятувати людині життя, а тут через таких неадекватів і самому може знадобитись медична допомога», — каже водій «швидкої допомоги».


Після нападу фельдшер «екстренки» викликав поліцію. Написали заяви в поліцію і сподіваються на адекватну реакцію правоохоронних органів. А спецавтомобіль вийшов iз ладу і, починаючи з 2-ї години ночі, бригада більше не могла на ньому виїжджати на виклики. За попередніми підрахунками, ремонт автомобіля, який пошкодив нападник в Іванівці, коштуватиме 6-7 тисяч гривень.


 «7 грудня у Верховній Раді відбулася робоча нарада Комітету з актуальних питань організації надання екстреної медичної допомоги України за участю міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, представників РНБО, НСЗУ, Нацполіції та керівників 25 ЕМД. Одним з основних питань, про яке якраз я й доповідав, було питання про захист медичних працівників від агресивних нападів», — говорить «Україні молодій» Ігор Фесун, директор Черкаського обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.


Зокрема, йшлося про потребу збільшеної відповідальності за напади на медичних та фармацевтичних працівників на їхньому робочому місці або під час виконання функціональних обов’язків.

 

«Комітет уже розглянув і схвалив цей законопроєкт, зараз він на доопрацюванні. Дуже сподіваємось, що найближчим часом його буде прийнято і напади на медичних та фармацевтичних працівників будуть прирівняні до нападів на працівників поліції», — зазначає Ігор Анатолійович.


До речі, у випадку нападу медик «швидкої» не може залишити пацієнта, оскільки при наявності скарги з боку хворого медпрацівника можуть притягнути до кримінальної відповідальності за ненадання допомоги.


«За 11 місяців цього року бригади «швидкої допомоги» Черкащини 61 раз натискали тривожну кнопку для викликів працівників державної служби охорони, бо виникали ситуації з загрозою безпеці наших медиків», — констатував Ігор Анатолійович.

 

Великою проблемою є й те, що медики в більшості своїй не хочуть писати заяви до поліції. Адже судова тяганина може затягнутися на пів року, а то й рік. А закінчується штрафом для нападника у 500—700 гривень.


«Якщо так буде й надалі, то в нас просто не залишиться кому працювати. І міністр охорони здоров’я, й голова Комітету пообіцяли докласти максимум зусиль для якнайшвидшого прийняття цього законопроєкту. Його насправді чекаємо не тільки ми, а й фактично вся медична громадськість Україні», — підсумовує Ігор Фесун, директор Черкаського обласного Центру екстреної медичної допомоги.