Активісти збирають гроші на встановлення пам’ятника багаторічному головному архітектору Полтави

10.12.2021
Активісти збирають гроші на встановлення пам’ятника багаторічному головному архітектору Полтави

Пам’ятник є. Залишилося встановити. (Фото з офіційної сторінки ГО «Збережемо Полтаву» у фейсбуці.)

Кілька років ініціативна група небайдужих полтавців порушує питання про встановлення в обласному центрі пам’ятника багаторічному головному архітектору Полтави Льву Вайнгорту — людині, котра фактично підняла місто з руїн у повоєнний час і потім довгий час визначала його архітектурне обличчя.

 

Уже виділено й навіть облаштовано місце, створено скульптуру та п’єдестал, проте завершити весь обсяг робіт немає змоги через брак коштів.

 

Відтак ГО «Збережемо Полтаву» нещодавно оголосила про збір пожертв, аби увічнити пам’ять про славного земляка.

 

«Необхідно зібрати 160 тисяч гривень. Закликаємо всіх, кому небайдужа історія нашого міста, долучитися до цієї справи», — написали на офіційній сторінці цієї громадської організації у фейсбуці.


Ініціатори збору коштів пообіцяли, що імена благодійників згадають на окремій сторінці нового видання книги «Провінційний архітектор», створеної на основі спогадів Льва Вайнгорта (укладачі — краєзнавець, автор сайту «Історія Полтави» Борис Тристанов та архітектор Оксана Бєлявська), а двадцятьом із тих, хто перерахує найбільше своїх кревних (але не менше тисячі гривень), подарують перше видання цієї книжки.


На згадану ініціативу відгукнувся Борис Тристанов, заявивши, що початок збору коштів на встановлення пам’ятника Льву Вайнгорту є слушною нагодою оголосити про продаж сайту «Історія Полтави».

 

«Вартість — 250 тисяч гривень, — інформував Борис Юрійович на своїй сторінці у фейсбуці. — Гроші, виручені за сайт, будуть витрачені на фінансування робіт зі встановлення пам’ятника Льву Вайнгорту, а те, що залишиться, — на створення сайту «Енеїда».

 

Тим із користувачів фейсбука, хто висловив своє здивування й навіть занепокоєння з приводу такої новини: мовляв, сайт має дуже високі стандарти щодо наповнення і навряд чи знайдеться хтось інший, хто зможе вести його систематично й на такому високому професійному рівні, Борис Тристанов відповів, що це не спонтанне рішення — він обмірковував його понад пів року.