В Україні взяв старт альтернативний національному чемпіонату турнір — хокейна Суперліга

10.12.2021
В Україні взяв старт альтернативний національному чемпіонату турнір — хокейна Суперліга

У матчі-відкритті хокейної Суперліги «Донбас» розгромив «Краматорськ» iз рахунком 6:2. (Фото пресслужби ХК «Донбас».)

Двома паралельними курсами на внутрішній арені вирішили рухатися представники вітчизняної хокейної спільноти.

 

«Сокіл», «Кременчук», «Дніпро» та «Рулав Одд» продовжують змагатися в Українській хокейній лізі.

 

А група інших колективів на чолі з чинним чемпіоном країни — «Донбасом» — віднедавна ведуть боротьбу в новоствореній Суперлізі.

 

Причина ж розлучення проста — важковаговики вітчизняної хокейної індустрії не знайшли спільної мови з новим керівником ФХУ Георгієм Зубком і тепер наполягають: допоки в господарстві все залишатиметься по-старому, в Україні розвиватиметься альтернативний УХЛ турнір.


Його організатори на матч-відкриття, в якому зустрічалися в Краматорську місцевий однойменний клуб i «Донбас», запросили поважного гостя — президента НОК України Сергія Бубку.


Наголосивши на тому, що саме клуби є основою для розвитку українського хокею загалом i прогресу національної збірної зокрема, головний «олімпієць» країни виступив з ініціативою проведення «круглого столу» за участі ФХУ та вітчизняних хокейних клубів, де опоненти спробують встановити конструктивний діалог і вирішити проблемні питання.


Варто зазначити, що чотири колективи Суперліги — «Донбас», «Краматорськ», «Маріуполь» та «Білий барс» — направили звернення до президента Міжнародної федерації хокею Люка Тардіфа, президента МОК Томаса Баха та керівника Асоціації зимових Олімпійських міжнародних федерацій Іво Ферріані з проханням провести перевірку діяльності ФХУ на предмет відповідності організаційної структури та її діяльності інтересам українського хокею й статусу національної спортивної федерації загалом.

 

Підписанти цього листа переконані, що якісні зміни в українському хокеї можливі лише за зміни керівництва ФХУ та її структурної реорганізації.


Поки ж почесний президент ХК «Донбас» Борис Колеснiков, якого варто вважати головним опонентом очільника ФХУ Георгія Зубка, наголошує: «Федерація не розуміє простої істини: що сильніші клуби, в яких грають хокеїсти збірної, то сильнішою виглядає сама збірна».


Вочевидь, iдеться про те, що ФХУ як покарання за відступництво може заборонити гравцям, які представляють команди Суперліги, виступати за національну збірну України.

 

Дехто з українських експертів вважає, що без провідних виконавців «Донбасу» «синьо-жовті» будуть змушені опуститися до четвертого за силою дивізіону планети й грати поєдинки з командами на кшталт Мексики.


Тим часом Георгій Зубко разом iз генеральним менеджером Української хокейної ліги Дмитром Христичем та головним тренером національної збірної Вадимом Шахрайчуком здійснив робочий візит до Канади.

 

Не виключено, що під час відвідин Оттави, Торонто та Вінніпега українська делегація намагатиметься прозондувати ґрунт у питанні можливої натуралізації кількох канадських виконавців.