Неспокійний мікроклімат: жіноча естафетна команда входить у сезон з великими труднощами

07.12.2021
Неспокійний мікроклімат: жіноча естафетна команда входить у сезон з великими труднощами

Завдяки зусиллям свого капітана Олени Білосюк «синьо-жовті» змогли заскочити в «топ-10» естафетних перегонів в Остерсунді. (Фото з сайту xsport.ua.)

Естафетні перегони — напевно, найкраща можливість для швидкої перевірки поточної готовності цілої команди.

 

Збірній України як слід підготуватися до офіційних стартів завадили хвороби та організаційні проблеми під час тренувальних зборів.

 

Тож пошуком оптимальних кондицій спортсмени та тренери синьо-жовтої команди займаються вже по ходу сезону.


Перші ж командні гонки біатлонного сезону відбулися на другому етапі Кубка світу, котрий, як і стартовий раунд, відбувся у шведському Остерсунді.

 

І тут, потрібно визнати, колективні результати українських стріляючих лижників та лижниць відверто здивували.


Тривалий час жіноча біатлонна команда суттєво переважала чоловічий колектив за якістю своїх здобутків.

 

Утім поточний олімпійський сезон українські біатлоністки розпочали на відверто низьких обертах. Лише десяте місце посів синьо-жовтий жіночий квартет в Остерсунді.

 

І це при тому, що до «топ-10» українкам довелося пробиватися з кінця другого десятка. Натомість українські біатлоністи свою командну гонку завершили на високій п’ятій позиції.

 

А за сприятливіших умов могли навіть потрапити на п’єдестал. Їхній словацький наставник Юрай Санітра не приховує задоволення й наголошує: «Четвірка біатлоністів для Олімпіади-2022 готова».


Стриманий оптимізм демонструє й президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак: «Не сумніваюсь, що і Цимбал, і Дудченко, і Прима, і Підручний будуть готові боротися в січні-лютому за дуже високі місця, особливо в естафеті, якщо не ходитимуть на штрафні кола. Я вірю в них».


А от стан готовності жіночої команди у Володимира Бринзака викликає серйозне занепокоєння.


Керманич ФБУ хвилюється за атмосферу всередині жіночої команди, де за п’ять путівок до Пекіна змагаються вісім претенденток.

 

«Думаю, що за таких умов маємо не зовсім здорову конкуренцію. Цього потрібно позбутися». Володимир Бринзак каже, що на наступному етапі КС, який проходитиме в австрійському Хохфільцені, у нього буде тренерська нарада, на якій планують змінити те, від чого може постраждати вся жіноча команда. 

 

Схоже, Урошу Велепцю важко знайти спільну мову з усіма підопічними. І тут на допомогу словенському наставнику в питанні визначення остаточного складу на пекінські Ігри очільник ФБУ планує покликати Юрая Санітру та Андрія Дериземлю.


На думку Володимира Бринзака, найоптимальнiший склад української четвірки для виступу на Олімпіаді мав би виглядати так: Олена Білосюк (Підгрушна), Юлія Джима, Ірина Петренко, Дар’я Блашко та як запасна — Анастасія Меркушина.

 

Водночас Велепець iще хоче перевірити в дії сестер Семеренко, котрі, до слова, першу естафетну гонку сезону взагалі не бігли.

 

В Остерсунді все почалося з відверто невдалого етапу Меркушиної, котра 19-ю передала естафету партнерці. Зрозуміло, що за таких умов боротися за медалі можливостей не було.

 

І єдине, на що спромоглися Джима, Блашко та Білосюк, — це вивести українську команду в «топ-10».