Кличко радить потроху повертатися до Києва лише після 9 травня

03.12.2021
Кличко радить потроху повертатися до Києва лише після 9 травня

Ворог непередбачуваний, тож небезпека на 8-9 травня ще зберігається, однак після свята можна поступово повертатися в Київ

Російський агресор непередбачуваний, й може здійснити напад в будь-який момент, тож загроза ракетних обстрілів і провокацій у Києві залишається високою.
 
Втім, після 9 травня мешканці столиці, котрі виїхали, можуть поступово повертатися додому.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив міський голова Києва Віталій Кличко в коментарі "Радіо НВ"
 
«Я рекомендую киянам поки що не поспішати повертатися в Київ, враховуючи небезпеку. Метою агресора була і залишається столиця.
Велика кількість замінувань у передмісті, у лісопаркових зонах. Військові кажуть, що поки велика частина цих територій залишається небезпечною.
Гарантувати безпеку ми поки що не можемо, але після 8−9 травня можна потроху буде повертатися до столиці»,— зазначив очільник міста.
 
Він пояснив, що «тривалу» комендантську годину спільно з військовим керівництвом вирішили не запроваджувати 8-9 травня. Міська влада сподівається, що ці дні минуть без обстрілів окупантів і паніки серед населення, але виключати провокації з боку ворога не можна.
 
8 і 9 травня на території Києва заборонили проведення будь-яких масових заходів. Крім того, військові та правоохоронці забезпечать посилене патрулювання.
 
За словами Кличка, кількість людей, які повернулися до Києва, вираховують за тим, скільки мобільних телефонів проявляється в зоні дії антен зв’язку в Києві.
До початку широкомасштабної війни в столиці ночувало близько 3,5 мільйонів людей. Зараз, за словами Кличка, місцева влада реєструє перебування вночі близько 2 мільйонів 200 тисяч киян.
Найменшу кількість, яку реєстрували в ході запеклих бойових дій на околицях столиці, становила близько одного мільйона людей.
 
Як відомо, комендантську годину 8 і 9 травня в Києві вирішили зберегти такою, як і в попередні години: з 22 до 5 години ранку.
 
Із 16 травня в київському громадському транспорті планують відновити плату за проїзд, яку скасували в перший день широкомасштабного вторгнення російських військ.
 
На околицях Києва, особливо північно-західних районах, зберігається небезпека мінувань та нерозірваних снарядів.
 
До кінця травня уряд США розглядає можливість повернення дипломатичного персоналу посольства в приміщення в Києві. Перед цим своїх дипломатів до столиці повернули Велика Британія, Франція, Швеція, Чехія, Нідерланди, Туреччина та ще близько десятка країн.
 
Як повідомляла УМ, майже половина жителів Києва вирішили виїхати зі столиці і перебратися в безпечніше місце через загрозу оточення міста російськими окупантами і можливі вуличні бої.
 
Кличко також натякнув, що Київ буде захищено сучаснішими системами ППО від ворожих обстрілів.