Експорт смерті: Росія «фарширує» окуповані території військовою технікою і боєприпасами

03.12.2021
Експорт смерті: Росія «фарширує» окуповані території військовою технікою і боєприпасами

Українські захисники відкривали вогонь у відповідь. (Фото ООС)

Українські позиції на передовій — знову під обстрілом збройних формувань Російської Федерації, які продовжують ігнорувати домовленості, досягнуті у рамках Тристоронньої контактної групи. Так, унаслідок ворожих дій 29 листопада поранення отримав один військовослужбовець ЗСУ, а 1 грудня один український захисник отримав поранення, не сумісне з життям.


Упродовж доби першого зимового дня окупанти чотири рази порушували режим припинення вогню, один з яких — із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Гатили зайди по українських захисниках поблизу Авдіївки, Шумів та Новотроїцького з мінометів калібру 120 мм, станкових протитанкових гранатометів i великокаліберних кулеметів.

 

Українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

 

Також ворог здійснив дистанційне мінування ПОМ-2 околиць населеного пункту Мар’їнка, внаслідок чого отримала поранення цивільна особа.


Станом на 7-му годину ранку 2 грудня порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано.


Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що командування ЗС РФ протягом листопада продовжувало посилювати бойові можливості оперативного угруповання російських військ на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях.


Зокрема, окупанти приховано завозили залізничним і автомобільним транспортом з території РФ бойову техніку, озброєння і боєприпаси, засоби радіоелектронної боротьби, безпілотні літальні апарати та інше майно військового призначення.


При цьому до підрозділів противника доставлено понад 3 тис. тонн пального, запаси мастил і технічних рідин для експлуатації техніки й озброєння у зимових умовах, повернено чергову партію бойових машин, відновлених та модернізованих на російських ремонтних підприємствах.

 

А ТИМ ЧАСОМ...


Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомила про чергові факти порушень Мінських домовленостей з боку збройних формувань Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей.


Спостерігачi СММ ОБСЄ зафіксували розміщення на тимчасово окупованій території 40 одиниць військової техніки зброй­них формувань РФ: у зоні дій так званого 1 армійського корпусу ЗФ РФ, біля Новоселівки, з порушенням ліній відведення зафіксовано танки невизначеного типу — 6 одиниць. У зоні дій так званого 2 армійського корпусу ЗФ РФ, поблизу села Біле зафіксовано поза межами визначених районів зберігання: танки Т-72 та Т-64 — 28 одиниць; із порушенням лінії відведення — артилерію — 6 одиниць, у тому числі САУ 2С1 — 2 одиниці; причіпні гаубиці Д-30 — 4 одиниці.


Робота СММ ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях супроводжувалась численними перешкодами з боку збройних формувань Російської Федерації.


Зафіксовані порушення з боку ЗФ РФ свідчать про нехтування ними Мінських домовленостей, намагання створити передумови для подальшої ескалації напруження.