Росія продовжує направляти своїх офіцерів та контрактників на Донбас

30.11.2021
Росія продовжує направляти своїх офіцерів та контрактників на Донбас

Українські захисники відкривали вогонь у відповідь. (Фото ООС)

У зоні бойових дій на сході України 26 листопада загинув 29-річний старший оператор 2-го протитанкового відділення протитанкового взводу роти вогневої підтримки мотопіхотного батальйону військової частини А0693, старший солдат Алхаслі Алі Наіб, який отримав несумісне з життям поранення внаслідок снайперського вогню.

 

Юнака, який родом iз Харківщини, медики намагалися врятувати, але марно.


У неділю, 28 листопада, з боку росіян було зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. У напрямку Південного ворог здійснив обстріл з мінометів калібру 82 мм та станкових протитанкових гранатометів.


Станом на 7-му годину ранку 29 листопада окупанти знову один раз вдалися до порушення режиму припинення вогню. Поблизу Світлодарська противник гатив з автоматичних станкових гранатометів.

 

Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил унаслідок ворожих дій немає. Українські захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене Мінськими домовленостями озброєння, та змусили загарбників припинити обстріли.


Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що командування ЗС РФ продовжує направляти кадрових російських офіцерів та військовослужбовців контрактної служби окремих військово-облікових спеціальностей для виконання завдань у складі з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) армійських корпусів оперативного угруповання російських військ.

 

Минулого тижня на тимчасово окуповану територію в Донецькій та Луганській областях прибула чергова група кадрових російських військовослужбовців для посилення розвідувально-диверсійних та саперних підрозділів.


 Водночас активізація застосування противником розвідувально-диверсійних груп та інтенсивне мінування місцевості призводять до втрат серед особового складу окупантів. Такі випадки російські пропагандисти намагаються приховати і використати інформацію про факти загибелі особового складу на власних мінно-вибухових загородженнях для дискредитації Об’єднаних сил.


У свою чергу українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомила про чергові факти порушень Мінських домовленостей з боку збройних формувань Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей.

 

Зокрема, спостерігачі СММ ОБСЄ зафіксували розміщення на тимчасово окупованій території 32 одиниць військової техніки збройних формувань РФ. У зоні дій 1-го армійського корпусу ЗФ РФ, поза межами визначених районів зберігання, біля населеного пункту Тернове вони побачили 30 танків невизначеного типу. А в зоні дій 2-го армійського корпусу ЗФ РФ поблизу Комісарівки — 2 одиниці САУ 2С1.


Зафіксовані порушення з боку армії країни-окупанта свідчать, що росіяни нехтують взятими на себе зобов’язаннями в рамках Мінських домовленостей (щодо відведення важких озброєнь) та свідомо створюють передумови для подальшої ескалації напруження на лінії зіткнення.