Пасічна — найкраща! Made in Ukraine визначив переможців конкурсу «Найгарніше українське село»

26.11.2021
Пасічна — найкраща! Made in Ukraine визначив переможців конкурсу «Найгарніше українське село»

Краєвиди карпатського села-переможця Пасічної. (Фото з сайту madeinukraine.org.)

Стали відомими переможці конкурсу «Найгарніше українське село», що його проводить кластер Made in Ukraine задля збереження самобутності та популяризації наших малих населених пунктів і розвитку в них зеленого туризму.

 

З поміж понад двохсот сіл-учасників з різних регіонів України — за підсумком балів як народного голосування онлайн, так і висновків професійного журі — першість виборола Пасічна Надвірнянського району Івано-Франківської області.

 

Саме її громада отримає від Made in Ukraine 100 тисяч гривень на розвиток своєї туристичної інфраструктури.

 

Що ж, село Пасічна справді розташоване в одному з найкрасивіших куточків України — поміж карпатських лісів, біля низки гірських водоспадів, на березі кришталево чистої річки Бистриця Надвірнянська.


Друге місце зайняло приморське село Зміївка Бериславського району Херсонщини, серед цікавих для туристів об’єктів якого — пам’ятний знак примусового переселення бойків, скандинавський хрест заснування села, пам’ятний знак репресованим шведам (1937—38 рр.), парк Слави, скіфська могила та залишки турецької фортеці «Кизикермен».


На третьому місці — село Білокриниця Кременецької міської територіальної громади Тернопільської області. Назва села походить від того, що колись воно стояло біля криниці, джерело якої мало біле крейдяне дно.

 

Поблизу Білокриниці виявлено археологічні пам’ятки пізнього палеоліту, мезоліту, лендельської, черняхівської,  дав­ньоруської, комарівсько-тшинецької археологічних культур.

 

Тут є навіть справжній палац, споруджений в англо-готичному стилі з елементами ренесансу, а поруч — дендропарк із кількома сотнями видів дерев та чагарників, що служить навчальною базою місцевого лісотехнічного коледжу.

 

Історія Білокриниці тісно пов’язана з давніми родами князів Збаразьких та Вишневецьких, про неї написав у своєму творі «Варнак» Тарас Шевченко, бувала там і Леся Українка, а нині в селі аж два краєзнавчі музеї — у школі та в лісотехнічному коледжі.


До речі, у топ-5 переможців конкурсу «Найгарніше  українське  село» ввійшов іще один населений пункт Тернопільщини, широко відомий в Україні та за її межами — Зарваниця з її Марійським духовним центром, що є однією з найвизначніших католицьких святинь світу і найбільшою святинею Української греко-католицької церкви.


Журі конкурсу оцінювало села, передусім враховуючи автентику, наявність цікавих туристичних об’єктів та відповідної соціальної інфраструктури (готелів, зелених садиб, закладів харчування тощо).