Україна, подвійне громадянство і марихуана: головне про курс «світлофорної» коаліції парламенту Німечини

26.11.2021

Через майже два місяці після ви­борів у Німеччині Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), партія «Союз 90/Зелені» та Вільна демократична партія (ВДП) презентували коаліційну угоду, за якою буде сформовано новий федеральний уряд у Німеччині.

 

Про це в Берліні повідомив лідер соціал-демократів та ймовірний наступник Ангели Меркель на посаді федерального канцлера Олаф Шольц.

 

Коаліцію цих сил у Німеччині називають «світлофором» через їхні партійні кольори. Обрання нового канцлера Німеччини попередньо планується на другий тиждень грудня.


У коаліційній угоді йдеться про те, що соціал-демократи, ліберали та зелені погодили відмову Німеччини від вугілля до 2030 року.

 

Також сторони домовились до цього періоду збільшити кількість залізничних вантажних перевезень на 25 відсотків і досягти збільшення частки електромобілів на дорогах до 15 мільйонів. 

 

Крім того, за новою угодою, іммігранти зможуть подати заявку на німецьке громадянство після п’яти років проживання у ФРН.

 

Також дозволяється подвійне громадянство.  Мінімальну заробітну платню мають підвищити до 12 євро на годину, повідомляє «Німецька хвиля». Є й плани легалізації регульованого продажу канабісу.


Водночас угода передбачає будівництво 400 тисяч нових квартир на рік, що має розв’язати житлову кризу в Німеччині. Також у документі йдеться про зниження вікового цензу для голосування до 16 років і створення точкової системи імміграції для залучення кваліфікованих кадрів у країну.


Україна також згадується в новій коаліційній угоді Німеччини. Зокрема, йдеться про те, що новий уряд підтримуватиме відновлення повної територіальної цілісності та суверенітету України.

 

Три партії вимагають «негайного завершення спроб дестабілізувати Україну, насильства в Східній Україні та анексії Криму».

 

Партнери виступають за вирішення заморожених конфліктів у регіоні шляхом мирного врегулювання та повного виконання Мінських домовленостей. 


«Ми працюємо спільно з ЄС та дер­жавами-членами над розвитком «Східного партнерства». Такі країни, як Україна, Молдова і Грузія, які прагнуть членства в ЄС, повинні мати змогу зблизитися з блоком. Ми будемо рішуче та надійно реагувати на демократичні перевтілення та виступати партнером демократичних рухів», — зазначається в угоді.

 

Також у документі йдеться про прагнення «спростити обмін між громадянськими суспільствами завдяки цілеспрямованим послабленням візового режиму».

 

Ще новий уряд Німеччини прагнутиме поглиблення енергетичного партнерства з Україною — країною «з великими амбіціями в галузях відновлюваної енергетики, виробництва зеленого водню, енергоефективності та скорочення викидів СО2».


Трипартійна угода поклала край 16-річному правлінню уряду ХДС/ХСС на чолі з Ангелою Меркель. Згідно з цією офіційною домовленістю, висуванці СДПН очолять шість міністерств: внутрішніх справ, праці та соціальної політики, оборони, охорони здоров’я, економічного співробітництва та розвитку і будівництва.

 

Зеленим — п’ять міністерств: закордонних справ, економіки та захисту клімату; сім’ї, людей похилого віку, жінок та молоді; навколишнього середовища, охорони природи та безпеки ядерних реакторів; сільського господарства, продовольчої політики та захисту прав споживачів.

 

Вільним демократам дістануться чотири напрями: міністерства фінансів, юстиції, транспорту та цифровізації, освіти та досліджень.


Повноваження Ангели Меркель офіційно вже припинилися, проте вона продовжує виконувати свої обов’язки до того, як буде сформовано новий уряд під керівництвом Олафа Шольца.

 

Німеччина має найбільшу економіку в Європі, а це означає, що рішення, ухвалені новим урядом, матимуть великий вплив на її сусідів.