Гнів Федерації: ФХУ зняла «Донбас» та «Краматорськ» iз чемпіонату країни за Суперлігу

26.11.2021
Гнів Федерації: ФХУ зняла «Донбас» та «Краматорськ» iз чемпіонату країни за Суперлігу

ФХУ зняла «Донбас» та «Краматорськ» iз чемпіонату країни. (Фото з сайту ХК «Донбас».)

У вітчизняному хокеї стався колапс. Конфлікт між його ключовими гравцями призвів до паралічу чемпіонату України.

 

Після того, як Дисциплінарний комітет Федерації хокею України, пославшись на порушення двома командами регламенту ФХУ, повідомив проти зняття з числа учасників УХЛ «Донбасу» та «Краматорська», на сайті донецького клубу з’явилося повідомлення про старт (починаючи з 7 грудня) нового турніру — хокейної Суперліги, участь у якій планують узяти половина клубів-учасників УХЛ.


Загалом про свій намір вийти на старт нових змагань вже оголосили сім колективів: «Маріуполь», «Краматорськ», «Донбас», «Білий барс», «Динамо» (Харків), «Молода Гвардія» (Дружківка) та СК «Сокіл» (Київ).


Про появу ще одного «Сокола» на хокейній карті України стало відомо лише кілька днів тому. Його власник — бізнесмен Віталій Кропачов — заявив, що новостворений у Києві спортивний клуб увійде до числа засновників хокейної суперліги, й пообіцяв побудувати в столиці нову хокейну арену.


Водночас іншому «Соколу», котрий наразі перебуває на вершині турнірної таблиці чемпіонату України, схоже, надалі вже не потрібно буде докладати надмірних зусиль, аби зберегти свою чільну позицію.


Щоправда, з табору донедавна його основного конкурента — «Донбасу» — лунає заклик до ФХУ детально вивчити справу білоруського захисника «Сокола» Віктора Андрущенка, котрий начебто був заявлений у ЧУ під недійсним паспортом громадянина України і тепер, згідно з Дисциплінаним кодексом ФХУ, «Сокіл» мав би понести за це суворе покарання.

 
Хай там як, а основною все ж вимогою «Донбасу» до ФХУ є реалізація нею досягнутих раніше домовленостей щодо реорганізації федерації з громадської організації на громадський союз, проведення в областях конференцій за участі професіональних хокейних клубів та інших суб’єктів хокею, створення регіональних асоціацій, їх прийняття до складу постійних членів ФХУ, призначення позачергового конгресу з участю в ньому делегатів від новостворених асоціацій та проведення виборів президента оновленої ФХУ.


Допоки ж основні дійові особи вітчизняного хокею матимуть невирішену суперечку, його ключовий гравець, нещодавній дебютант хокейної Ліги чемпіонів, вочевидь змагатиметься в паралельному з чемпіонатом України турнірі. Можна припустити, що до моменту усунення ключових розбіжностей не буде гравців «Донбасу» й у таборі національної збірної.

 

Власне, історія з виключенням «Донбасу» та «Краматорська» з національного чемпіонату розпочалася саме тоді, коли їхні гравці залишили нещодавній тренувальний збірн «синьо-жовтих».


Після того дисциплінарний комітет ФХУ тимчасово відсторонив від участі в ЧУ шістьох гравців «Донбасу» та одного хокеїста «Краматорська». Обидва клуби рішення ФХУ проігнорували, бо вважають дії федерації неправомірними... Як наслідок, в Україні найближчим часом має з’явитися ще один хокейний турнір.