Вполювати «Орлана»: ЗСУ збирають докази присутності російських військ на території України

19.11.2021
Вполювати «Орлана»: ЗСУ збирають докази присутності російських військ на території України

Українські військові вже ідентифікували захоплений безпілотник. (Фото ООС)

Українські військові затримали бойовика «ЛНР» на лінії розмежування в Луганській області – 42-річного Олександра Лопошняка родом з Якутії, який мав «посвідку на проживання» в окупованому Луганську.

 

Чоловік зі спорядженим магазином від автомата Калашникова йшов у бік українських позицій.

 

Бойовик приєднався до «ЛНР» у 2018 році, там він був стрілком, а потім — помічником гранатометника, також брав участь в обстрілах підрозділів операції Об’єднаних сил, зокрема з великокаліберного кулемета «Утьос».


Подібні заблукалі «іхтамнєти» російських окупаційних військ упродовж 17 листопада 14 разів порушували режим припинення вогню, 9 із яких — із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

 

Ворог гатив по українських позиціях поблизу Невельського, Новоолександрівки, Золотого-4, Кряківки, Причепилівки, Кримського, Мар’їнки, Лебединського, Шумів з артилерії калібру 152 мм, мінометів калібрів 120 та 82 мм, станкових протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.


Крім того, на Луганщині зафіксовано проліт безпілотного літального апарата, ймовірно, типу «Орлан-10», iз перетином лінії зіткнення.


Унаслідок ворожих дій четверо військовослужбовців Об’єднаних сил отримали поранення, ще один зазнав бойового травмування. Воїни перебувають у лікувальному закладі. Стан здоров’я військовослужбовців – задовільний.


На 7-му годину ранку 18 листопада з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню.


Поблизу Нью-Йорка противник вів вогонь з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.


Зауважимо, що 16 листопада нашими засобами радіоелектронної боротьби було примушено до посадки БПЛА противника, який перетнув лінію розмежування на Донеччині. Ворожий літальний апарат зовнішніх пошкоджень не зазнав.

 

Українські військові вже ідентифікували захоплений безпілотник. Ним виявився БПЛА, котрий належить до російського багатоцільового безпілотного авіаційного комплексу «Орлан-10», що призначений для ведення розвідки та коригування вогню артилерії.


«Орлан-10» виробляє російське ТОВ «Спеціальний технологічний центр» у Санкт-Петербурзі, і цей комплекс перебуває винятково на озброєнні ЗС Російської Федерації. Крилатий трофей є беззаперечним доказом та документальним підтвердженням присутності російських військ, озброєння та техніки на території України.


Черговий злочин російських окупаційних військ проти суверенної України та мирних мешканців прифронтової зони стався 17 листопада близько 15.30-16.00: противник здійснив три обстріли важкою артилерією по населеному пункту Комишуваха, що на Луганщині.

 

Обстріл вівся прицільно в район нещодавно відкритої потужної телевежі, з якої здійснюється віщання українських телеканалів на тимчасово окуповану РФ територію.


З огляду на те, що напередодні вся стрічка новин з боку окупантів рясніла фейковими повідомленнями про нібито обстріл українськими військами різних населених пунктів саме з Комишувахи, стає очевидним, що обстріл телевежі був запланований російськими артилеристами заздалегідь і в медіапросторі противник провів інформаційну підготовку власних дій.


У свою чергу безпілотники моніторингової місії ОБСЄ зафіксували на полігоні поблизу Покровки (36 км на схід від Донецька) 30 танків і одну гаубицю бойовиків, що перебували поза виділеними місцями для зберігання відведеного озброєння.


Також дві ворожі ББМ (бойова броньована машина) та радіорелейну станцію було помічено в житловому кварталі Безіменнного в непідконтрольному Україні районі Донецької області.