«Кидок» на 19 мільярдів: Кабмін показав, що Зе-влада не віддасть борги виробникам «зеленої» енергії

19.11.2021
«Кидок» на 19 мільярдів: Кабмін показав, що Зе-влада не віддасть борги виробникам «зеленої» енергії

Отримавши гроші для інвесторів у «зелену» енергетику, Кабмін раптом наказав... не виплачувати їх. (Фото з сайту itc.ua.)

Ситуація навколо раптового звільнення директора держпідприємства «Гарантований покупець» Костянтина Петриковця, що трапилася перед минулими вихідними, надзвичайно чітко показала проблему, яка існує в Україні щодо виконання владою своїх обов’язків перед інвесторами в «зелену» енергетику.

 

Зе-команда, як відомо, рвучко поміняла правила під час гри, змінивши умови на ринку відновлюваної енергетики, — відтак виник багатомільярдний борг перед інвесторами, який уже призвів до низки судових позовів проти України.


Наші міжнародні партнери намагаються допомогти Україні розв’язати проблему, виділяючи необхідні кошти для покриття боргів, — проте, як показали останні події, влада готова йти навіть на порушення процедур і домовленостей, але не повернути кошти людям, які розвивають вітчизняну енергетику.

Відставка: чому і за що?

Очільник Кабміну Денис Шмигаль минулої суботи терміново і позачергово зібрав членів уряду — на порядку денному стояло одне питання: звільнити керівника структурного підрозділу Кабміну «Гарантований покупець» Костянтина Петриковця.

 

Сталося це тоді, коли на рахунки підприємства надійшли кошти, необхідні для покриття боргів перед інвесторами у «зелену» енергетику — 19,3 млрд гривень.

 

Як повідомляють джерела, у телефонній розмові Петриковцю наполегливо радили не робити цього — тобто не платити гроші структурам, яким вони належали.

 

Директор відмовився — і наступного дня опинився без роботи. Костянтин Петриковець очолював ДП «Гарантований покупець» від моменту його заснування у квітні 2019 року. Тим часом кошти були заблоковані на рахунках «Ощадбанку». Щоправда, ненадовго...


«Причиною звільнення стало те, що я відмовився виконувати незаконні вказівки представників уряду щодо розрахунків виробниками електроенергії з відновлюваних джерел. Держпідприємство у відповідності до закону спрямувало 19,3 млрд грн коштів від НЕК «Укренерго» на погашення заборгованості перед виробниками. Так вимагає закон, і жодні спроби політичного тиску, телефонні дзвінки і погрози не змусять державне підприємство відступити від норм закону і використати ці кошти, як заманеться політикам», — заявив він, додавши, що кошти від євробондів НЕК «Укренерго» в розмірі 19,3 млрд грн, які ДП «Гарантований покупець» направило на розрахунки з виробниками електроенергії з відновлюваних джерел, поки залишаються у дер­жавному «Ощадбанку».


У Кабінеті Міністрів відповіли на обурену заяву директора: мов­ляв, звільнили Костянтина Петриковця з посади за непрофесіоналізм та заподіяння збитків підприємству в розмірі понад 500 млн грн, а також позовів виробників з альтернативних джерел на суму близько 1,5 млрд грн.

 

«Причиною звільнення є непрофесіоналізм та заподіяння збитків підприємству внаслідок продажу значного обсягу електроенергії з боку гарантованого покупця за свідомо заниженими цінами на користь окремих фінансово-промислових груп», — йдеться у повідомленні на сайті уряду.


У Кабміні заявляють, що транзакція, про яку йдеться, могла завдати шкоди державі у розмірі понад 500 млн грн та призвела до зменшення інвестицій в «зелену» енергетику.

 

«Це, своєю чергою, призвело до позовів виробників з альтернативних джерел до «Гарантованого покупця» на суму близько 1,5 млрд грн і було предметом розгляду профільного комітету Верховної Ради України з відповідним зверненням про зміну керівника», — заявили в Кабміні.


Урядовці пообіцяли, що вже за кілька днів буде створена комісія для аналізу перелічених транзакцій.

 

«Якщо зазначені факти знайдуть підтвердження, матеріали передадуть правоохоронним органам», — додали представники Зе-команди, запевнивши, що зміна керівника не вплине на виконання зобов’язань перед виробниками електроенергії з альтернативних джерел.

Експерти: Кабмін обманює

Галузеві експерти, прочитавши точку зору урядовців, заявили: влада у своїх аргументах пробила чергове дно. І насправді, обурившись, що Петриковець відмовився грати у піддавки з командою Шмигаля, звільнила непокірного керівника, хоча для цього довелося згадати вельми неоднозначну справу піврічної давнини. За якою провини керівництва «Гарантованого покупця» не виявили.

 

Про те, що уряд намагається ввести в оману громадськість, свідчить ще й поспіх звільнення Петриковця: відставку директора затвердили в суботу, а перевіряти інформацію, яка стала причиною звільнення, вирішили лише починаючи з понеділка.

 

При цьому вже в суботу, на цьому самому екстреному засіданні, було призначено виконувача обов’язків директора державного підприємства «Гарантований покупець» Вадима Уліду. Його представили колективу вже на початку тижня.


«Першим завданням виконувача обов’язків керівника підприємства буде забезпечення термінових виплат виробникам «зеленої» електроенергії коштів, отриманих від продажу «Укренерго» «зелених» облігації. Україна виконує свої зобов’язання перед інвесторами та сумлінно гасить борги, як і було обіцяно», — заявив міністр енергетики України Герман Галущенко, шокувавши всіх присутніх у залі й енергетичну спільноту на загал. Адже виходить, що новий керівник «Гарантованого покупця» має зробити той самий крок, за який звільнили його попередника.


Сумнівів не залишилося: за вихідні в Україні змінилося дуже багато, зокрема позиція влади щодо ситуації із звільненням директора «Гарантованого покупця». І така зміна могла бути досягнута лише тиском на українську владу з боку Міжнародного валютного фонду та інших міжнародних партнерів.


Проте сам пан Уліда погодився, що платити треба. «Всі кошти, отримані від продажу «зелених» облігацій, будуть спрямовані винятково на оплату електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел», — сказав він, наголосивши, що виконання зобов’язань перед «зеленими» інвесторами є ключовим завданням для підприємства, яке має забезпечити повні розрахунки за вироблену енергію з відновлюваних джерел.


«Розвиток «зеленої» енергетики країни, особливо на тлі світової енергетичної кризи, є одним із стратегічних напрямів забезпечення енергетичної незалежності країни. Тому своєчасні виплати виробникам «зеленої» електро­енергії — це не лише довіра до України з боку бізнесу, а й стратегічна інвестиція в нашу енергобезпеку», — новопризначений директор сказав правильні слова, яких від нього чекали.

Гроші виділили, але...

Кошти, через які виник скандал, «з’явилися» ще 3 листопада, коли НЕК «Укренерго» здійснила дебютний випуск п’ятирічних «зелених» єврооблігацій сталого розвитку на 825 млн дол. із дохідністю 6,875%.

 

Кошти від випуску мали бути використані лише для погашення заборгованості перед ДП «Гарантований покупець», який є посередником між виробниками електроенергії з відновлюваних джерел та покупцями такої електроенергії, також держ­підприємство купує електроенергію для потреб населення.


Водночас Європейський банк реконструкції та розвитку вирішив інвестувати 75 млн доларів в облігації НЕК «Укренерго», щоби компанія змогла виплатити борги виробникам електроенергії з відновлюваних джерел.

 

Як повідомили на сайті банку, ЄБРР інвестує в облігації в спробі вирішити платіжну кризу, що охопила сектор відновлюваної енергетики країни. Таким чином, в Україні зможуть продовжити розвивати галузь відновлюваної генерації за допомогою конкурентних аукціонів або інших інноваційних комерційних механізмів.


«Ці інвестиції допоможуть відновити довіру до українського сектору відновлюваних джерел енергії і підвищать довіру приватних інвесторів і фінансистів, проклавши шлях настільки необхідним інвестиціям для підтримки переходу країни до «зеленої» економіки», — додали в банку.

Розвал енергетики і втрата довіри

Ситуація, коли Кабмін вирішив «кинути» інвесторів, спричинила шалену критику дій Кабінету Міністрів України під керівництвом Дениса Шмигаля з боку галузевих експертів.

 

«Володимиру Зеленському тепер уже можна не тільки юриста Галущенка запрошувати на посаду міністра енергетики, а й офіціантку депутатського буфету — керувати галуззю вже буде важко, — написав на своїй сторінці у фейсбуці директор Інституту розвитку економіки України Олександр Гончаров. — Прикро? Дуже. Жаль? Ні. І навіть дуже добре, що тепер усім очевидно: нам треба готуватися до нових випробувань та викликів енергетичної кризи, оскільки далі буде лише гірше. Судіть самі».


За його твердженням, на кінець цього тижня 60% енергоблоків державних ТЕС не працюють через відсутність вугілля, оскільки навантаження несуть лише 3 блоки з 23 державних ТЕС, що становить 10% їх потужності.

 

Також для українського бізнесу насправді платіжки за електроенергію збільшилися майже втричі, відповідно ще більше подорожчають хліб, яйця, курятина, тепличні овочі та інше, адже у виробників природний газ становить 60% від енергоспоживання, електроенергія — 40%.


Народний депутат Олексій Гончаренко вважає, що скандал уже вилився в публічну площину, тому Україна ризикує втратити доступ до міжнародних інвестиційних проєктів.

 

«З’являться проблеми з європейськими банками, з інвесторами в «зелену» енергетику, яких дуже багато є за кордоном — це і країни Скандинавії, США та Канада та інші розвинуті країни. Йдеться про понад 10 млрд євро інвестицій», — сказав нардеп Гончаренко.


На його думку, це було відповідне зобов’язання українського уряду, воно було закріплене законом, проголосованим Радою та підписаним президентом.

 

«Але, на жаль, цього не сталося. Борги залишилися у дуже великих обсягах, і далі ми довгий час порушували ці питання, а інвестори вже почали йти з позовами проти України, що, безумовно, знищує інвестиційну привабливість дер­жави. Довгий час нам уряд розповідав, що ми візьмемо ці «зелені облігації», отримаємо гроші та розрахуємось. Коли це сталося — облігації були випущені, а гроші зібрані — то замість того, щоб направити ці гроші на оплату безпосередньо боргів, уряд почав робити якісь дивні речі», — додав Гончаренко.


За його словами, йдеться про чергове волюнтаристське рішення, яке матиме дуже серйозні наслідки для держави.

 

«Тому що на ринку альтернативної енергетики склалася глибока криза ще з початку минулого року. Нагромадилися борги в розмірі понад 20 млрд грн. І ці борги уряд пообіцяв сплатити повністю, він мав це зробити ще на початку цього року. Це були відповіді зобов’язання українського уряду, він був закріплений законом, який проголосувала Верховна Рада і підписав президент», — сказав нардеп, додавши, що замість того, аби спрямувати взяті на Заході гроші на оплату безпосередньо боргів, уряд спровокував нову кризу.


«Можливо, уряд має бажання закрити якусь іншу «дірку». Але це безумовно позначиться на інвестиційному кліматі, це безумовно позначиться на кожному українцеві. Я вже мовчу про кліматичні зміни, про екологію, від якої Україна теж дуже серйозно страждає, — йдеться і про якість повітря і все інше», — підсумував нардеп.


Зрештою, така ситуація із відновлюваною енергетикою суттєво суперечить словам президента Володимира Зеленського, які він сказав під час кліматичної конференції у шотландському Глазго. «Наші цілі — до 2030 року скоротити викиди парникових газів на 75%. І не пізніше 2060 року досягти кліматичної нейтральності. Україна підтримує серію ініціатив цієї конференції.

 

Зокрема, декларацію про лісо- та землекористування. Важливим для нас є доступ до надійного та довгострокового кліматичного фінансування, особливо в рамках Зеленого кліматичного фонду. Щоби подолати глобальне потепління, нам потрібне «глобальне потепління у відносинах держав», де щороку тане недовіра», — сказав Зеленський під час візиту.


Щоправда, при цьому його ж політична команда робить усе, аби тільки породжувати таку недовіру. Від цього страждатиме екологія, страждатиме держава, страждатиме кожен із нас.

А ТИМ ЧАСОМ...

Вона зростає, але...

Частка «зеленої» енергетики в енергобалансі України зросла до 9% за 10 місяців 2021 року. Ще в 2019 році, за даними держпідприємства «Гарантований покупець», на «зелену» енергетику припадало всього 3,7% виробленої в Україні електроенергії.


Виробники електроенергії з відновлюваних джерел виробили та продали «Гарантованому покупцю» 10 023 тисячі МВт-год електроенергії за 10 місяців поточного року, що на 10% більше, ніж за аналогічний період 2020 року. Лише в одному місяці з десяти — квітні — виробництво «зеленої» електро­енергії цього року було менше, ніж торік.


Незважаючи на зростання генерації з відновлюваних джерел, обсяг виробництва електроенергії не досягнув значень, закладених у прогнозному балансі електроенергії на 2021 рік. За плановими розрахунками, генерація з відновлюваних джерел має досягти 10 млн  708 тис. МВт-год.


Серед видів ВДЕ найбільшу кількість «зеленої» електроенергії виготовили сонячні станції, на другому місці — вітрові. Сумарне виробництво СЕС та ВЕС становить понад 90% усієї ВДЕ-генерації.