Росіяни «чистять зброю»: на Донбасі облаштовують нові позиції і маскують артилерію

16.11.2021
Росіяни «чистять зброю»: на Донбасі облаштовують нові позиції і маскують артилерію

Бійці ЗСУ контролюють ситуацію та продовжують виконувати завдання з відсічі та стримування окупантів. (Фото ООС)

Збройні формування Російської Федерації на фронті продовжують убивати наших захисників.

 

Так, 12 листопада під час виконання бойового завдання в районі проведення ООС загинули підполковник Прусов Руслан Халілович та майстер-сержант Федосєєв Вадим Вікторович із 79-ї окремої десантно-штурмової бригади.

 

У цей же день один воїн отримав вогнепальне поранення, стан його здоров’я задовільний. Наступного дня було поранено ще одного українського захисника.


А 14 листопада внаслідок ворожих дій дістав поранення водій-санітар, стан його здоров’я важкий. Також пошкоджено два санітарні автомобілі.


Крім того, упродовж цієї ж недільної доби з боку російсько-окупаційних військ було зафіксовано 19 порушень режиму припинення вогню, сім з яких — із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

 

Ворог вів вогонь по позиціях українських воїнів у напрямку Невельського, Чермалика, Причепилівки, Оріхового-Донецького, Катеринівки, Новолуганського, Золотого-4, Кримського, Новоолександрівки та Південного з артилерії калібру 152 та 122 мм, мінометів калібру 120 та 82 мм, протитанкових ракетних комплексів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.


На Луганщині було зафіксовано проліт безпілотного літального апарата, ймовірно, типу «Орлан-10», iз перетином лінії зіткнення.


Українські захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене Мінськими домовленостями озброєння, та змусили противника припинити обстріли.


Зауважимо, що поблизу Невельського під обстріл з артилерії калібру 122 мм потрапили околиці населеного пункту — пошкоджено житлові будинки та прилеглу територію. Мешканці будинків на момент обстрілу перебували вдома й опинились під завалами власних осель. На щастя, ніхто з них не загинув та не зазнав серйозних травмувань.


Місце обстрілу розташоване на відстані 3 тис. 950 м від фактичної лінії розмежування сторін, що свідчить про свідоме ведення ­збройними формуваннями РФ вогню по житловій забудові.
Станом на 7-му годину ранку 15 листопада порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано.


Військовослужбовці Об’єднаних сил контролюють ситуацію та продовжують виконувати завдання з відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації.


За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони, комплексними комісіями ЗС РФ, які прибули на початку цього місяця на тимчасово окуповану територію в Донецькій та Луганській областях, здійснено перевірку з’єднань і частин 1-го (Донецьк) та 2-го (Луганськ) армійських корпусів РФ.

 

За вказівками представників комісій окупанти активізували обладнання вогневих позицій артилерійських підрозділів, розташованих неподалік лінії зіткнення.


Зокрема, встановлюються додаткові макети військової техніки та здійснюється маскування самохідних артилерійських установок, гаубиць тощо, розміщених iз порушеннями домовленостей щодо їх відведення від лінії зіткнення.


Водночас противник проводить мінування додаткових ділянок місцевості з використанням протитанкових і протипіхотних мін ПОМ-2, ПМН-2, МОН-50, ОЗМ-72, заборонених міжнародними конвенціями.